Ιδού το πόρισμα των “Σοφών” για το συνταξιοδοτικό. Η Επιτροπή Σοφών του υπουργείου Εργασίας κατέθεσε τις προτάσεις της. Το υπουργείο τις δέχθηκε και η βουλή τις άκουσε.
Με… συνοπτικές διαδικασίες η επιτροπή σοφών έχοντας τις ευλογίες του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλου, έβγαλε το “πόρισμα” για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό.
Αλλαγές που να θυμίσουμε επείγουν καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από τους δανειστές να δώσει “λύση” μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Μια λύση που θα έλεγε κανείς ότι μπορεί να παρομοιαστεί με “ακρωτηριασμό” προκειμένου να… σωθεί ο ασθενής. Όπου “ασθενείς” είναι οι 880.000 συνταξιούχοι που παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ σύνταξη και θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά.
Τι προτείνει λοιπόν η επιτροπή σοφών;
- Πρώτα απ’ όλα ξεχάστε τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, τουλάχιστον όπως τις ξέρατε. Όσοι έχουν την “ατυχία” να παίρνουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ θα χάσουν από μία έως και τρεις συντάξεις ετησίως, εξαιτίας του ανακαθορισμού του ποσού της σύνταξης με βάση χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης (μειώνεται στο 45%-55%). Η συγκεκριμένη παρέμβαση κρίθηκε από την Επιτροπή Σοφών αναγκαία για να γεφυρωθεί το χάσμα παλιάς και νέας γενιάς συνταξιούχων που δημιουργήθηκε μετά τη μεταρρύθμιση του 1992.
- Οι μειώσεις δεν αποκλείεται να κυμανθούν από 20% έως 30% στις υψηλές συντάξεις καθώς ο εκ νέου υπολογισμός θα γίνει στα αρχικά ποσά πριν από τις μνημονιακές περικοπές. Κατά συνέπεια, ένας συνταξιούχος των 1.300 ευρώ (σύνολο κύριας και επικουρικής) θα έχει ετήσια απώλεια 3.900 ευρώ (μείωση δηλαδή της τάξης του 25%). Θα χάσει, άρα, 3 συντάξεις ενώ προσδοκούσε να ανακτήσει τη χαμένη 13η σύνταξη.
- Θα καθοριστεί βασική – εθνική σύνταξη 360 ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ωστόσο, θα καταβάλλεται στα 67 έτη με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος της αναλογικής σύνταξης που θα προκύπτει από το σύνολο των εισφορών συν τυχόν εισοδήματα που έχει από εργασία ή από άλλες πλευρές (ενοίκια , μετοχές κλπ). Θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της αναλογικής σύνταξης και τα μέλη της οικογένειας. Π.χ. Θα μειώνεται προοδευτικά όταν αυξάνει η αναλογική και όταν αυξάνει το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου.
- Μεγάλη ανατροπή, επίσης, σημειώνεται στον τρόπο είσπραξης των εισφορών, οι οποίες με τη σταδιακή κατάργηση του σημερινού καθεστώτος θα περάσει στην εφορία που θα κάνει τις σχετικές κρατήσεις και στη συνέχεια θα αποδίδει τα ποσά στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Από τις εισφορές αυτές θα προκύπτει το ενοποιημένο ποσό (κύριας και επικουρικής) που θα λαμβάνει κάθε συνταξιούχος.
Έρχονται επίσης “νέου τύπου” συντάξεις χωρίς δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά με δυνατότητα επιλογής του έτους εξόδου, πάνω από ένα καθορισμένο όριο ηλικίας. Θα δημιουργηθούν εικονικοί λογαριασμοί καθορισμένων εισφορών όχι όμως και παροχών – συντάξεων για τους ασφαλισμένους. Ο εργαζόμενος θα συσσωρεύει σε ένα ατομικό λογαριασμό όλες τις εισφορές, οι οποίες τοκίζονται με ένα προσυμφωνημένο επιτόκιο και θα σχηματίζεται το συνταξιοδοτικό κεφάλαιο. Στο τέλος του ενεργού βίου θα λαμβάνει ισόβια σύνταξη που, όμως, θα καθορίζεται με βάση συντελεστή μετατροπής που θα εξαρτάται από το προσδόκιμο ζωής της γενεάς του και το ποσοστό αναπροσαρμογής των συντάξεων.