Κοινωνική Ασφάλιση

Στον προθάλαμο νέας ύφεσης τα ασφαλιστικά ταμεία

Ασφαλιστικά ταμεία

asfalistika-tameia-570Στο ίδιο και… χειρότερο σημείο που μπλοκαρίστηκε η προηγούμενη διαπραγμάτευση με την τότε «τρόικα» φαίνεται πως έχει μπλοκάρει τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους νυν «θεσμούς»: Το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό.

Οι δανειστές επιμένουν σε ακόμη πιο σκληρές τομές από ο,τι τον περασμένο Νοέμβριο – Δεκέμβριο, μιας και το οικονομικό έδαφος πάνω στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με την νέα κυβέρνηση  είναι χειρότερο τώρα από ο,τι ήταν πριν πέντε – έξι μήνες με την προηγούμενη.

Χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε «ανάπτυξη» 0,5%  για το 2015 έναντι 2,5% που είχε προβλέψει πέρσι το χειμώνα.

Τι σημαίνει αυτό; Λιγότερα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και, άρα,  μικρότερη  δυνατότητα του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων να συνεχίσουν να συνεισφέρουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να «μην μειωθούν» οι συντάξεις και τα εφάπαξ, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση προγραμματικά.

Για να συμβεί αυτό χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια.

Τα έσοδα από τη νέα ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών με 100 δόσεις θα αρκεστούν μόλις στα 300 -400 εκατ. ευρώ.

Η τροπολογία που έφερε το Υπ. Εργασίας με την οποία επιτρέπεται πλέον η άντληση κεφαλαίων από το Ασφαλιστικό Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και το 2015 για την ενίσχυση ελλειμματικών ταμείων θα φέρει 400 – 500 εκατ. ευρώ.

Για να μη μειωθούν, όμως, οι συντάξεις και τα εφάπαξ χρειάζονται 2,2 δις. ευρώ και η κυβέρνηση φαίνεται να έχει διασφαλίσει από το ΑΚΑΓΕ και τη νέα ρύθμιση μόλις τα 700 έως 900 εκατ. ευρώ. Η συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει ήδη κατευθυνθεί προς την εξεύρεση νέων έμμεσων φόρων, κάτι που εκ προοιμίου είναι δεδομένο πως θα φέρει νέες αντιδράσεις των δανειστών.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + 13 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Στον προθάλαμο νέας ύφεσης τα ασφαλιστικά ταμεία! https://www.insurancedaily.gr/%cf%84%ce%b1-%ce%b1%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b8%ce%ac%ce%bb%ce%b1%ce%bc%ce%bf/