Του Αριστείδη Παπανικόλα. Το σχέδιο του Τειρεσία που είδε το φως της δημοσιότητας δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με το αρχικό και απαράδεκτο, κατά την άποψή μου, σχέδιο που είχε προ μηνών… διαρρεύσει. Φυσικά και υπάρχουν αρκετά γκρίζα σημεία ακόμα, φυσικά και επιδέχεται βελτίωσης, όμως είναι ένας άλλος Τειρεσίας, επί του οποίου μπορεί να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να καταθέσω δυο-τρεις παρατηρήσεις που θεωρώ ότι συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση πιθανών μελλοντικών προβλημάτων. Σήμερα, θα ασχοληθώ με το πρώτο σημείο και συγκεκριμένα στον προσδιορισμό του χρόνου πέραν του οποίου υπάρχει «μη απόδοση ασφαλίστρων», γεγονός που δίνει το δικαίωμα στην ασφαλιστική εταιρεία να κινήσει τις διαδικασίες ένταξης στον Τειρεσία ενός διαμεσολαβητή.
Το σημείο αυτό παρουσιάζει μια εγγενή ανωμαλία, μια τρύπα ή αλλιώς, παρέχει τη δυνατότητα αυθαίρετης συμπεριφοράς ή καταχρηστικής χρησιμοποίησής του. Το κλειδί είναι η ημερομηνία έκδοσης. Τι προβλέπει ακριβώς το σχέδιο του Τειρεσία; «Η Ασφαλιστική Εταιρεία διατηρεί λογιστική κατάσταση στην οποία για κάθε ασφαλιστικό διαμεσολαβητή εγγράφονται κατά μήνα τα ποσά των ασφαλίστρων που αντιστοιχούν στα εκδιδόμενα στη διάρκεια του μήνα αυτού ασφαλιστήρια («εγγεγραμμένα ασφάλιστρα»), με ξεχωριστή αναφορά… Το ποσό των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων… αθροίζεται την τελευταία ημέρα κάθε ημερολογιακού μήνα… Από την επόμενη της ημέρας αυτής αρχίζει να μετράει ο χρόνος που καθυστερεί η αποπληρωμή του ποσού…. » (Μέρος Α, Παραγρ. 1Α, Λογιστική Παρακολούθηση).
Η αποκωδικοποίηση του πιο πάνω κειμένου οδηγεί κατ’ ανάγκη στα «εκδιδόμενα στη διάρκεια του μήνα αυτού ασφαλιστήρια» και συνεπώς, η ημερομηνία έκδοσης του κάθε ασφαλιστηρίου είναι η κρίσιμη ημερομηνία, με βάση την οποία κινούνται οι όποιες διαδικασίες. Υπάρχει όμως πρόβλεψη (όχι ειδικά στον Τειρεσία, αλλά γενικά στην ασφαλιστική νομοθεσία ή στα υπό διαβούλευση σχέδια της ΔΕΙΑ) για την ημερομηνία έκδοσης; Υπάρχει δηλαδή πρόβλεψη για το ποια μπορεί να είναι η ημερομηνία έκδοσης ενός ασφαλιστηρίου; Από όσο γνωρίζω, όχι. Τι συμβαίνει σήμερα στην αγορά; Η κάθε ασφαλιστική εταιρία χρησιμοποιεί τη μεθοδολογία που θέλει και βέβαια προσαρμόζει την οφειλή ασφαλίστρων των συνεργατών της (τα απαιτητά ασφάλιστρα δηλαδή) σε αυτή την μεθοδολογία. Άλλη εταιρία χρησιμοποιεί την 1η του μηνός για όλες τις ανανεώσεις του μηνός, άλλη εταιρία ταυτίζει την ημερομηνία έκδοσης με την ημερομηνία έναρξης του κάθε ανανεωτηρίου ασφαλιστηρίου, άλλη εταιρία χρησιμοποιεί την 1η του προηγούμενου μηνός για όλα τα ανανεωτήρια ή τις δόσεις του επόμενου μηνός κ.ο.κ. Σημασία δεν έχει αυτή την στιγμή ποια είναι ορθή μεθοδολογία ή όχι, αφού η κάθε εταιρία ρυθμίζει ανάλογα και την ημερομηνία πληρωμής των ασφαλίστρων. Σήμερα, μέσω του Τειρεσία θεσπίζονται διαδικασίες που έχουν ως αναφορά μια «κινητή» ημερομηνία, την ημερομηνία έκδοσης. Είναι σωστό αυτό;
Επίσης, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των ημερομηνιών έκδοσης πρωτασφαλιστηρίων ή προσθέτων πράξεων (που συνήθως έπονται των ημερομηνιών έναρξης) και των ημερομηνιών έκδοσης ανανεωτηρίων ή δόσεων (που συνήθως προηγούνται ή ταυτίζονται με τις ημερομηνίες έναρξης). Και τι θα γίνει αν κάποιες εταιρίες αποφασίσουν να «εκδίδουν» όλα τα ανανεωτήρια και τις δόσεις δύο μήνες νωρίτερα, με την δικαιολογία να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος ενημέρωσης του πελάτη, είσπραξης ή ακύρωσης; Είναι σαφές ότι η διαδικασία του προβλέπει το νέο σχέδιο του Τειρεσία θα πρέπει α) να είναι σαφώς οριζόμενη, με ημερομηνίες που δεν επιδέχονται αλλοίωση ή διαφορετική ερμηνεία ή καταχρηστική μετακίνησή τους και β) να σχετίζονται με τα όσα τελικώς θα ισχύσουν για την είσπραξη-απόδοση ασφαλίστρων και για τις διαδικασίες ακύρωσης στον υπό διαβούλευση Κώδικα Δεοντολογίας. Λύσεις υπάρχουν και αρμοδιότεροι από εμένα μπορούν να τις αναζητήσουν. Αν πάλι επείγει ο Τειρεσίας, ανεξάρτητα από τον Κώδικα Δεοντολογίας, τότε εγώ θα αντικαθιστούσα την απροσδιόριστη «ημερομηνία έκδοσης» από την απόλυτα συγκεκριμένη «ημερομηνία έναρξης» με την προσθήκη του παράγοντα έκδοσης. Θα πρότεινα δηλαδή κριτήριο να είναι η ημερομηνία έναρξης, εκτός αν η ημερομηνία έκδοσης έπεται αυτής, οπότε υπερισχύει. Δόξα το Θεό, όλα πλέον βγαίνουν με το πάτημα ενός πλήκτρου και ουδεμία δυσκολία προκύπτει.
ΟΡΘΗ Η ΣΚΕΨΗ ΣΟΥ ΦΙΛΤΑΤΕ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΑΚΟΥΕΙ;
ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΙΕΜΕ ΤΟ ΕΞΗΣ…ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΥΠΩΣΕΙ ΟΤΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΘΕΛΕΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΚΑΘΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΛΕΙΔΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΩΝ ΣΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝΤΩΝ ΣΤΑ ΟΝLINE; ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΔΙΑΦΥΛΛΑΣΕΙ;;;
ΚΑΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝΤΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΑ…
ΤΟΣΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΝΟΥΝ “ΛΑΜΟΓΙΕΣ” ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ Ή ΔΟΛΛΑΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΗ .Ο ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΞΕ;