Κοινωνική Ασφάλιση

Όπισθεν… κάνουν χιλιάδες εργαζόμενοι από τη σύνταξη το 2015


sintaksis1

Ήταν έτοιμοι να «βγουν» στη σύνταξη, αλλά τώρα κάνουν πίσω. Ο λόγος για χιλιάδες εργαζόμενους που … ξανασκέφτονται να αφήσουν τη δουλειά τους.

Κατά 8,3% έπεσαν οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση στο α’ δίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 στο ΙΚΑ. Στο δημόσιο η μείωση των αιτήσεων φέτος σε σχέση με πέρσι ήταν ακόμα μεγαλύτερη περισσότερο και συγκεκριμένα έφτασε στο 22%.

Ο λόγος; Η κυβερνητική δέσμευση πως δεν θα αυξηθούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, τουλάχιστον σίγουρα για όσους έχουν «θεμελιώσει» συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Αυτοί ανέρχονται σε 150.000 και έχουν «κλείσει» από το 2012 τόσα χρόνια ασφάλισης όσα χρειάζεται (35) για να «βγουν» στη σύνταξη, αλλά έχουν συμπληρώσει και την απαιτούμενη ηλικία (55 έως 61 ανάλογα με την κατηγορία).

Έκθετοι, όμως, ακόμα παραμένουν 100.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια ασφάλισης αλλά δεν έχουν ακόμα φτάσει στην απαιτούμενη ηλικία.

Την ίδια στιγμή, στη νέα λίστα μέτρων τα οποία έχει αποστείλει το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών στους δανειστές αναφέρεται ότι θα υπάρξει «μπλοκάρισμα των πρόωρων συντάξεων», αλλά θα υπάρξει «σεβασμός στα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα».

Στελέχη του Υπ. Εργασίας αναφέρουν πως το «μπλοκάρισμα» αυτό πιθανόν να αφορά τους προαναφερθέντες 100.000 που έχουν «κατοχυρώσει», αλλά δεν έχουν «θεμελιώσει» συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αν και η πολιτική ηγεσία στην οδό Σταδίου δεν έχει ξεκαθαρίσει ακριβώς τις προθέσεις της.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 3 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Όπισθεν… κάνουν χιλιάδες εργαζόμενοι από τη σύνταξη το 2015! https://www.insurancedaily.gr/%cf%8c%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%b8%ce%b5%ce%bd-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%87%ce%b9%ce%bb%ce%b9%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%ce%b6%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%bf/