Ασφαλιστικές Ειδήσεις

11/9: Η μέρα που άλλαξε την παγκόσμια Ασφαλιστική Αγορά


Το πρωί της 11 Σεπτεμβρίου 2001, 18 χρόνια πριν, 246 άνθρωποι ξύπνησαν για να ετοιμαστούν για τις πτήσεις τους. 2.606 ξύπνησαν και άρχισαν να ετοιμάζονται για τις δουλειές τους. 343 πυροσβέστες ξύπνησαν για να πάνε στην πρωινή τους βάρδια όπως επίσης και 60 αστυνομικοί αλλά και 8 νοσηλευτές. Ήταν μια μέρα όπως όλες οι άλλες. Όλα αυτά μέχρι τις 10:00. Μετά τις 10:00 τίποτα δεν ήταν ξανά το ίδιο. Όχι μόνο στην Αμερική αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.  

του Νίκου Μωράκη

Οι εξελίξεις δραματικές. Τέσσερα αεροπλάνα των αεροπορικών εταιρειών United Airlines & American Airlines καταλαμβάνονται από τρομοκράτες με σκοπό να πλήξουν τους δίδυμος πύργους, το Πεντάγωνο αλλά και την Ουάσινγκτον.  

  • Στις 8:46 η πτήση 11 της American Airlines συντρίβεται στο βόρειο τμήμα του πρώτου πύργου μεταξύ των ορόφων 93 και 99.    
  • Στις 9:03 η πτήση 175 της United Airlines συντρίβεται στο νότιο τμήμα του δεύτερου πύργου μεταξύ των ορόφων 77 και 85. 
  • Στις 9:37 η πτήση 77 της American Airlines συντρίβεται στο δυτικό τμήμα του Πενταγώνου.
  • Στις 10:03 η πτήση 93 της United Airlines με προορισμό την Ουάσινγκτον συντρίβεται σε χωράφια 129 χλμ. έξω από το Πίτσμπουργκ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι επιβάτες έχοντας ήδη μάθει για τις λοιπές αεροπειρατείες και την εξέλιξή τους πάλευαν με τους τρομοκράτες.  
  • Ο εναέριος χώρος των Η.Π.Α κλείνει. 

Ο τραγικός απολογισμός των πολλαπλών τρομοκρατικών επιθέσεων μένει στην ιστορία.  

Οι εφημερίδες της εποχής και τα ειδησιογραφικά πρακτορεία βάζουν τίτλους όπως «America at war» και «War on Terrorism». Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α George Bush υποστηριζόμενος και από άλλους ηγέτες κρατών κάνει λόγο για «Τρομοκρατική επίθεση – πράξη πολέμου προς τις Η.Π.Α» και δηλώνει ότι «θα κηρύξει τον πόλεμο προς την τρομοκρατία για τη σωτηρία του έθνους αλλά και για την διατήρηση της ελευθερίας στις κοινωνίες».   

Δηλώσεις που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν την εξαίρεση των περισσοτέρων Ασφαλιστικών Συμβολαίων για απαιτήσεις που σχετίζονται με «πράξεις & ενέργειες πολέμου». Κάτι που φυσικά δε συνέβη καθώς οι περισσότερες – αν όχι όλες – οι Ασφαλιστικές εταιρείες συμφώνησαν να μην ενεργοποιήσουν τη συγκεκριμένη εξαίρεση αποζημιώνοντας κανονικά τον κόσμο και τις επιχειρήσεις.

Οι οικονομικές συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων τεράστιες. Το κόστος των Ασφαλιστικών & Αντασφαλιστικών εταιρειών για αποζημιώσεις ανήλθε περίπου στα $31 δισ. Πιο συγκεκριμένα η Ασφαλιστική βιομηχανία καλείται να αποζημιώσει:

  • $11 δισ. για διακοπή επαγγελματικών δραστηριοτήτων,
  • $9.6 δισ. για καταστροφή περιουσιών – κυρίως των δίδυμων πύργων,
  • $7.5 δισ. σε αστικές ευθύνες & συμβόλαια Ζωής,
  • $1,8 δισ. αποζημιώσεις για εργατικά ατυχήματα και
  • περίπου $2.5 δισ. σε διάφορες άλλες απαιτήσεις.     

Οι Ασφαλιστικές & Αντασφαλιστικές εταιρείες με τη μεγαλύτερη «έκθεση» στους κινδύνους ήταν οι Berkshire Hathaway, Lloyd’s, Munich Re, Swiss Re & Baloise Insurance Group με τις 2 τελευταίες να σημειώνουν πτώση 10% στην αξία της μετοχής τους ενώ υπολογίστηκε ότι η κάθε μια από τις Αντασφαλιστικές που προαναφέραμε είχε περίπου ζημιές ύψους $2 δισ. Σύμφωνα με το ακαδημαϊκό άρθρο του Jeffrey W. Stempel, Καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας, $100 δισ. σε κεφάλαια στην παγκόσμια Ασφαλιστική Αγορά χάθηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης στους δίδυμους πύργους. Το κόστος των Ασφαλιστηρίων συμβολαίων παγκοσμίως αυξήθηκε στο φόβο μιας παρόμοιας τρομοκρατικής επίθεσης ενώ στην Αμερική ψηφίστηκε το Terrorism Risk Insurance Act προκειμένου στο μέλλον, σε παρόμοιες τρομοκρατικές επιθέσεις, Ασφαλιστικές εταιρείες και κυβέρνηση να μοιράζονται το βάρος των αποζημιώσεων.  


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven − 10 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
11/9: Η μέρα που άλλαξε την παγκόσμια Ασφαλιστική Αγορά! https://www.insurancedaily.gr/11-9-i-mera-poy-allaxe-tin-pagkosmia-asfal/