Ασφαλιστικές Ειδήσεις

130 οι εγγεγραμμένοι Ασφαλιστές στα Χανιά. Πόσοι όμως δραστηριοποιούνται ενεργά;


 

eparxia_agapi_mou_chaniaΟλοκληρώνοντας το ρεπορτάζ μας στο νησί της Κρήτης με τίτλο «Επαρχία Αγάπη μου», σας παρουσιάζουμε την εικόνα που σχηματίσαμε για την Ασφαλιστική Αγορά στο νομό Χανίων έπειτα από επικοινωνία που είχαμε με τους Ασφαλιστές της περιοχής.

του Νίκου Μωράκη

Τα Χανιά, ο δεύτερος μεγαλύτερος νομός της Κρήτης, καλύπτει τη δυτική πλευρά του νησιού με πληθυσμό 108.642 κατοίκους ενώ αποτελείται από επτά δημοτικές ενότητες με πρωτεύουσα το δήμο Χανίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το τοπικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο οι ενεργοί Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές φτάνουν περίπου τους 130 με το νούμερο αυτό να μειώνεται χρόνο με το χρόνο καθώς οι απαιτήσεις για το επάγγελμα – οικονομικές και μη – μεγαλώνουν.

Στο Νομό υπάρχει και ο πιο δραστήριος και ενεργός Σύλλογος Ασφαλιστών στο νησί, ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων (ΣΑΔΧ) που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2013, με σκοπό να διεκδικήσει και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των επαγγελματιών του κλάδου, να προβάλει το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στο ευρύ κοινό και να συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί στο γενικότερο καλό του τόπου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποτελείται από τον Πρόεδρο Δ. Σκιτζή, Αντιπρόεδρο Χ. Σκουλουδάκη, Γ. Γραμματέα Δ. Μουντάκη, Ταμεία Ν. Περάκκη & Μέλος Δ.Σ Ι. Κατσούλη ενώ στην ιστοσελίδα του συλλόγου www.sadx.gr ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει και να δει όλα τα μέλη του Συλλόγου.

Μέλη τα οποία με πρωτοβουλία του Δ.Σ. έχουν πλέον και κάρτα μέλους στο Σύνδεσμο προκειμένου να πιστοποιείται – έστω και άτυπα – η νομιμότητά τους σε αντίθεση με τους μαϊμού ασφαλιστές που κατά καιρούς κάνουν την εμφάνισή τους στην πόλη.

Στο ρεπορτάζ μας συμμετείχαν οκτώ Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές – πέντε από το agency των εταιρειών Interamerican, Generali, Εθνική, ΑΤΕ & Ιντερσαλόνικα – καθώς και τρεις από το ελεύθερο δίκτυο των εταιρειών Συνεταιριστική & Interlife.

Η Εθνική, εκτός από το agency με Διευθυντή γραφείου τον κ. Δερμιτζάκη, το οποίο ανήκει στην Επιθεώρηση του κ. Γλεντή, διατηρεί στην ίδια διεύθυνση και το μοναδικό Διοικητικό κέντρο της Εταιρείας στο νησί, υπεύθυνο για να εξυπηρετεί συνεργάτες και πελάτες. Επίσης, το Γραφείο της ΑΤΕ Ασφαλιστικής με Διευθυντή Γραφείου τον κ. Μαραμπουντάκη είναι υπεύθυνο για το agency σε ολόκληρο το νησί της Κρήτης με τον κ. Μαραμπουντάκη να τελεί χρέη επικεφαλής δικτύου της Εταιρείας εκτός από την Κρήτη και στα Δωδεκάνησα όπως και στη Μυτιλήνη. Τέλος, σχετικά πρόσφατη είναι και η κίνηση της Generali η οποία άνοιξε γραφεία στην πόλη των Χανίων με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Καστρινάκη ενώ η Interamerican παραμένει σταθερή δύναμη στην πόλη διατηρώντας ένα από τα παλαιότερα γραφεία στο πιο κεντρικό σημείο.

asfalistes_kriti

Από αριστερά οι κύριοι Δερμιτζάκης από Εθνική Ασφαλιστική, Μαραμπουντάκης από ΑΤΕ Ασφαλιστική, Νικολαίδης από Umbrella Group & Καστρινάκης από Generali Ασφαλιστική

Φυσικά, την ασφαλιστική αγορά στο Νομό, την διαμορφώνουν και τα – αρκετά θα λέγαμε – ανεξάρτητα γραφεία ασφαλιστικών διαμεσολαβητών που υπάρχουν στην πόλη με τους περισσότερους να δραστηριοποιούνται στον κλάδο του αυτοκινήτου. Μια εικόνα που όπως μας είπαν οι ίδιοι οι Ασφαλιστές θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια καθώς έντονη είναι η κινητικότητα των συνεργιών και συγχωνεύσεων στο χώρο λόγω της υψηλής φορολογίας και του έντονου ανταγωνισμού στις τιμές του κλάδου οχημάτων.

Γενικοί Κλάδοι & Κλάδος Οχημάτων  

Οι γενικοί κλάδοι στα Χανιά περιορίζονται σε ασφάλειες ξενοδοχείων (αστικές ευθύνες & πυρός), ασφάλειες κατοικίας – κυρίως ξένων που έχουν εξοχικές κατοικίες αλλά και αλλοδαπών που θέλουν να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα και φυσικά ασφάλειες αυτοκινήτου. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχειακά σχήματα όπως και μεγάλες επιχειρήσεις που όμως μιλάνε είτε με μεσίτες που έρχονται από Αθήνα είτε με τις τράπεζες από τις οποίες προέρχεται ο δανεισμός τους.

Στον κλάδο αυτοκινήτου η κατάσταση είναι ίδια όπως και στους υπόλοιπους νομούς του νησιού.

Τα ασφάλιστρα είναι στον πάτο, εταιρείες που παραδοσιακά είχαν το χαμηλότερο ασφάλιστρο στην αγορά (βλέπε Ιντερσαλόνικα και ΕΠΥ) έχουν πλέον τις ίδιες τιμές και με τις υπόλοιπες εταιρείες και οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές με το 80% της παραγωγής τους στο αυτοκίνητο νιώθουν εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση που τους οδηγεί σε αδιέξοδο.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι μερικοί να επιλέγουν τη χρήση μαύρων κωδικών προκειμένου να επιβιώσουν, άλλοι να ενώνουν τις δυνάμεις τους με συναδέλφους τους για να μειώσουν τα κόστη και άλλοι να επενδύουν σε υποδομές και εξειδίκευση προκειμένου να μεγαλώσουν τα μερίδια αγοράς τους σε άλλους κλάδους πιο απαιτητικούς όπως της υγείας και της αστικής ευθύνης. Τα ενοικιαζόμενα οχήματα είναι στην πλειονότητά τους ασφαλισμένα στις ΕΠΥ ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων – από επιλογή των πολιτών και όχι από άγνοια όπως μας λένε οι ασφαλιστές – κυρίως στα γύρω χωριά.

Όσον αφορά την οδική βοήθεια, οι ασφαλιστές την πουλάνε ξεχωριστά από το συμβόλαιο στους πελάτες τους με την Ιντερσαλόνικα και την Interamerican να έχουν τους δικούς τους σταθμούς και οχήματα είτε να συνεργάζονται με τοπικούς επιχειρηματίες ιδιοκτήτες οχημάτων όπως ο κ. Μακρυγιαννάκης.

Συνεχίζουμε τη σκιαγράφηση της Ασφαλιστικής Αγοράς στο νομό Χανίων την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 παρουσιάζοντας την εικόνα της αγοράς στους κλάδους Ζωής και Υγείας.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 1 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
130 οι εγγεγραμμένοι Ασφαλιστές στα Χανιά. Πόσοι όμως δραστηριοποιούνται ενεργά;! https://www.insurancedaily.gr/130-oi-eggegrammenoi-asfalistes-sta-xania-posoi-omos-drastiriopoiountai-energa/