Ασφαλιστικές Ειδήσεις

8ο Συνέδριο Credit Risk Management του Ομίλου ICAP

8th CRM Conf Panel

Κωνσταντέλλος & Κορκίδης

O Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΙCAP και ο Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Με τη συμμετοχή 320 Ανωτέρων Στελεχών οικονομικών υπηρεσιών και πιστωτικού ελέγχου και με κύριο θέμα την αποτελεσματική διαχείριση του πιστωτικού ρίσκου με στόχο να καλυφθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου όπως καθορίζονται από τις συνθήκες οικονομικής δυσχέρειας που διάγουμε σήμερα, πραγματοποιήθηκε το 8ο Συνέδριο Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου από την ICAP Group υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Το Συνέδριο άνοιξε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ICAP, Νικήτας Κωνσταντέλλος  παρουσιάζοντας την καταγραφή των επιδράσεων της κρίσης στο σύνολο της επιχειρηματικής αγοράς, μεταξύ των οποίων η ραγδαία μετατόπιση του πιστωτικού κινδύνου της αγοράς προς High Risk επίπεδα και ο υψηλός δείκτης ασυνέπειας  των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως αυτή καταγράφεται από το Trade Exchange Program της ICAP. Αίσθηση επίσης προκάλεσε η επισήμανση του  κ. Κωνσταντέλλου, βάσει στοιχείων της ICAP πριν τις 30 Ιουνίου, ότι για κάθε μία εταιρεία της οποίας η πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε, αντιστοιχεί άλλη μία της οποίας η ικανότητα υποβαθμίστηκε, στοιχείο που υποδηλώνει τόσο τη σημαντική βελτίωση από τα περσινά δεδομένα που ήθελαν για κάθε μία αναβαθμιζόμενη εταιρεία δύο εταιρείες να υποβαθμίζονται,  όσο και την τάση σταθεροποίησης που υπήρχε πριν από τα Capital Controls.

Στη συνέχεια, ο Chief Economist της Eurobank Group, Πλάτων Μονοκρούσος αποτυπώνοντας την εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας, επισήμανε  ότι παρά την “ανακοπή” της δυναμικής επανόδου από τα Capital Controls, το 3ο τρίμηνο του 2016 αναμένεται θετικό μιας και η επίδραση αυτών στην οικονομία θα είναι μικρότερη από αυτή που περιμέναμε. Αναφερόμενος  στον μεγάλο αριθμό προβληματικών δανείων και στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πριν το νέο έτος αλλά και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, έστειλε αισιόδοξα μηνύματα όσον αφορά στην νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη, σε αντίθεση με αυτή της Αμερικής. Επιπρόσθετα, ανέδειξε  το πρόβλημα-ρίσκου της Κίνας (“Fat Tail”) που απειλεί την παγκόσμια οικονομία αλλά και το επερχόμενο “Rate Hike” στην Αμερική.

Στο βήμα, τον διαδέχθηκε ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος εστιάζοντας στην εμπορική πίστη και στην ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην αγορά έθεσε, ως βασικό κριτήριο την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παρέθεσε επίσης μια ανάλυση του μεγάλου αριθμού κόκκινων δανείων και υπογράμμισε την ανάγκη για χαλάρωση των Capital Controls ώστε να μην διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Επίσης, κοινοποίησε προτάσεις της Ε.Σ.Ε.Ε. για την ενίσχυση του επιχειρείν,  και αναφέρθηκε στα οφέλη που μπορεί και πρέπει να αποκομίσει η Ελλάδα εκμεταλλευόμενη τη θέσπιση της «Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς-Digital Single Market» (μια πρωτοβουλία που θα υποστηρίξει πανευρωπαϊκά το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, την Ηλεκτρονική Τιμολόγηση αλλά και την αξιοπιστία των Επιχειρήσεων).

Ακολούθησε η ομιλία του Managing Director στην Standard & Poor’s, Marcin Petrykowski, ο οποίος περιέγραψε, με ρεαλιστικά παραδείγματα, τον τρόπο υπολογισμού και ερμηνείας αλλά και τους τομείς εφαρμογής των Credit Ratings τονίζοντας παράλληλα και την σημασία αξιοπιστίας αυτών. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε, ο Senior Vice President και Chief Data Scientist της Dun & Bradstreet, Anthony Scriffignano  που παρουσίασε τρόπους αξιοποίησης των δεδομένων και μετατροπής τους  σε επιχειρηματική πληροφόρηση με αξία, αναφέροντας παραδείγματα πιστωτικού κινδύνου και υπογραμμίζοντας τόσο τις δυσκολίες όσο και τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προκύψουν από την διαχείριση των Big Data.

8th CRM Conf Panel

(από αριστερά) Οι κ.κ. Σέρκο Κουγιουμτζιάν, Εκτελεστικός Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing της ICAP Group, Ιωάννης Γραφιαδέλλης, Υποδιευθυντής Πιστωτικού Ελέγχου Σταθερής & Κινητής του Ομίλου ΟΤΕ, Ευάγγελος Δανόπουλος, Διευθυντής Πιστωτικού Ελέγχου & Εισπράξεων στην AVIS Hellas, Μάκης Τζέης, General Manager της ATRADIUS CREDIT INSURANCE HELLENIC BRANCH.

Οι κεντρικές  ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον Credit Manager της IBM Europe, Tibor Göncz, ο οποίος μίλησε για την ανάλυση, τη διαχείριση και των διαδικασιών του Πιστωτικού Κινδύνου όπως καθημερινά εφαρμόζονται στο λειτουργικό πλαίσιο μιας παγκοσμίου εμβέλειας, εταιρείας ΙΤ.

Ακολούθησε η διεξαγωγή 4μελούς Panel στο οποίο παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της πρόσφατης ειδικά για το Συνέδριο έρευνας «Διαχείριση του Πιστωτικού Κινδύνου των Επιχειρήσεων της Ελληνικής αγοράς» που διεξήχθη από την ICAP Group για πρώτη φορά.  Συντονιστής του Panel ήταν ο Εκτελεστικός Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing της ICAP Group,  Σέρκο Κουγιουμτζιάν, και συμμετέχοντες ήταν ο Υποδιευθυντής Πιστωτικού Ελέγχου Σταθερής & Κινητής του Ομίλου ΟΤΕ, Ιωάννης Γραφιαδέλλης, ο Διευθυντής Πιστωτικού Ελέγχου & Εισπράξεων στην AVIS Hellas, Ευάγγελος Δανόπουλος, και ο General Manager της ATRADIUS CREDIT INSURANCE HELLENIC BRANCH, Μάκης Τζέης.

Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαίωσαν ότι η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες προσπαθούν να περιορίσουν τις πιστώσεις τους με σημαντικότερα κριτήρια την φερεγγυότητα του πελάτη, τη μείωση του ύψους των επισφαλών απαιτήσεων και την διάρκεια είσπραξης χρέους.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου έκλεισε με την παρουσίαση του Εκτελεστικού Διευθυντή Συμβούλων Ιδιωτικού Τομέα της ICAP Group, κ. Απόστολου Τσούμπρη, σχετικά με τις συνέργειες που εντοπίζονται μεταξύ δεδομένων και διαδικασιών / μοντέλων διαχείρισης ρίσκου.

Διακεκριμένος Χορηγός του Συνεδρίου ήταν η AVIS, Χορηγοί οι ATRADIUS, Coca Cola 3E, IBM, KPMG ΟΠΑΠ, Υποστηρικτές οι ENTERSOFT, INNEWS και ΚΑΥΚΑΣ ενώ Χορηγός Ταχυμεταφορών ήταν η SPEEDEX και Χορηγοί Επικοινωνίας οι ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.GR, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ MARKETING, INSURANCE DAILY, ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ & ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ, DIMOPRASION.GR, XΡHMA, XΡHMA WEEK


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 1 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
8ο Συνέδριο Credit Risk Management του Ομίλου ICAP! https://www.insurancedaily.gr/8o-synedrio-credit-risk-management-tou-omilou-icap/