ΥΓΕΙΑ

Η αφαίρεση των αμυγδαλών πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο 28 ασθενειών

health

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι γονείς, σε συνεννόηση με γιατρούς, προχωρούν στην αφαίρεση των αμυγδαλών των παιδιών τους, για να μην αρρωσταίνουν, όπως λένε, και να μην ανεβάζουν υψηλούς πυρετούς κάθε τρεις και λίγο. Όμως η αλήθεια είναι ότι κάποιος χωρίς αμυγδαλές είναι πολύ πιο ευάλωτος σε προβλήματα υγείας.

Η νέα μελέτη – που κράτησε 30 ολόκληρα χρόνια – δίνει τροφή για σκέψη, σε μια εποχή που μπαίνουμε στα χειρουργεία “για ψύλλου πήδημα”, επηρεασμένοι από όσα ακούμε από ανεύθυνες πηγές “πληροφόρησης” δεξιά κι αριστερά. Φάνηκε ότι η αφαίρεση των αμυγδαλών αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων και παθήσεων των πνευμόνων για μια ζωή.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης χρησιμοποίησαν στοιχεία από ιατρικούς φακέλους 1.2 εκατομμυρίων παιδιών στη Δανία, την περίοδο μεταξύ 1979 και 1999, από τα οποία τα 60.400 είχαν κάνει αμυγδαλεκτομή, αδενοειδεκτομή ή και τα δύο. Τα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική έκδοση Journal of the American Medical Association, Otolaryngoloygy. Ειδικότερα, μετά την επέμβαση για την αφαίρεση των αμυγδαλών, η μελέτη διαπίστωσε αυξημένη ευαισθησία σε 28 διαφορετικούς τύπους ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων παρασιτικών λοιμώξεων, παθήσεων του δέρματος και οφθαλμολογικών προβλημάτων. Το 78% αυτών των προβλημάτων παρατηρήθηκε συχνότερα σε άτομα που είχαν κάνει αυτού του τύπου την χειρουργική επέμβαση.

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν αυξημένους κινδύνους για μακροχρόνιες ασθένειες μετά από τη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση. Οπότε η καθυστέρηση στην αφαίρεση αμυγδαλών και αδενοειδών θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός φυσιολογικού ανοσοποιητικού συστήματος στην παιδική ηλικία και να μειώσει αυτούς τους πιθανούς κινδύνους για όλα αυτά τα νοσήματα αργότερα στη ζωή”, δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Dr Shaun Bayers από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Ένα παιδί, που δεν έχει αμυγδαλές, έχει τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αρρωσταίνει από τα συνήθη κρυολογήματα και από άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και μπορεί να γίνει πιο ευάλωτο σε πλήθος άλλων μολυσματικών ασθενειών. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιστοί παίζουν σημαντικό ρόλο στο πρώιμο ανοσοποιητικό σύστημα, ανιχνεύοντας και εμποδίζοντας την εισβολή βακτηρίων και ιών στους πνεύμονες και στον λαιμό. Συχνά απομακρύνονται, αν παρεμποδίζουν την αναπνοή ή αν προκαλούν επανειλημμένες λοιμώξεις.

Αλλά οι συντάκτες αυτής της τελευταίας μελέτης λένε ότι εναλλακτικές λύσεις αντί της χειρουργικής επέμβασης θα πρέπει να βρεθούν και να ληφθούν υπόψη, λόγω του αυξημένου κινδύνου για όλους αυτούς τους τύπους μολύνσεων.

Πηγή: Healthmag.gr


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + seventeen =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Η αφαίρεση των αμυγδαλών πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο 28 ασθενειών! https://www.insurancedaily.gr/aferesi-ton-amygdalon-pollaplasiazi-ton-kindyno-28-asthenion/