Κοινωνική Ασφάλιση

Αντίστροφη μέτρηση για 3 παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό

time

Κρίσιμο θα είναι το επόμενο δεκαήμερο για εκατομμύρια ασφαλισμένους. Και αυτό γιατί αναμένεται η ψήφιση, αλλά και η εφαρμογή τριών σημαντικών παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό. Καταρχάς εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις και τις αυξήσεις στις νέες συντάξεις χηρείας, ενώ την ίδια ώρα αναμένεται η κατάθεση τροπολογίας για την καταβολή της 13ης σύνταξης. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση από την περασμένη εβδομάδα προβλέπει δυνατότητα εξόφλησης των χρεών επαγγελματιών και εργοδοτών προς τα ταμεία σε έως 120 δόσεις. Για τις οφειλές δε των αυτοαπασχολουμένων στα ταμεία για το 2002-2016, δίδεται δυνατότητα επαναϋπολογισμού τους βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση έως 40% στις συντάξεις χηρείας για θανάτους συνταξιούχους μετά την 12η/5/2016. Και αυτό γιατί αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης τους από το 50% στο 70% και παύει να ισχύει η αρνητική προσωπική διαφορά στις επαναϋπολογισθείσες συντάξεις των θανόντων. Εξάλλου, καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών. Έτσι δικαιούχοι των συντάξεων χηρείας θα είναι και όσες χήρες είναι κάτω των 55 ετών, ενώ παύει να ισχύει η 3ετής περίοδος καταβολής της σύνταξης χηρείας για όσες χήρες είναι κάτω των 55 ετών και κάτω των 67 ετών.

Σε τροπολογία που θα καταθέσει, επίσης, εντός των αμέσως επομένων ημερών η κυβέρνηση θα προβλέπεται η καταβολή 13ης κύριας σύνταξης σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους. Αυτή θα ανέρχεται στο 100% της σύνταξης για όσους παίρνουν σύνταξη έως 500 ευρώ, στο 70% για συντάξεις 501-600 ευρώ, στο 50% για συντάξεις 601-1000 ευρώ και στο 30% για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × two =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Αντίστροφη μέτρηση για 3 παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό! https://www.insurancedaily.gr/antistrofi-metrisi-gia-3-paremvaseis-s/