Ασφαλιστικές Ειδήσεις

ΑΤΕ & International Life στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Βουλή εν όψει Solvency II

Ι. Σεληνιωτάκη

Ι. Σεληνιωτάκη

Στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου που αφορά την κύρωση από την Ελλάδα της κοινοτικής οδηγίας «Solvency ΙΙ» για την ιδιωτική ασφάλιση και την ενσωμάτωσή της στη νομοθεσία της χώρας η επικεφαλής της ΔΕΙΑ κ. Ιωάννα Σεληνιωτάκη, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο θέμα της International Life και της ΑΤΕ Ασφαλιστικής λέγοντας τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε στην International Life έχει τοποθετηθεί επίτροπος, ο οποίος είναι το αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των εποπτικών ενεργειών. Από τις αρχές Δεκεμβρίου λοιπόν, έχουμε επίτροπο, συμπράττοντα με το Διοικητικό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση μεταφοράς του χαρτοφυλακίου ζωής, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τους ασφαλισμένους της International Life. Από την ενημέρωση που έχουμε από τον επίτροπο, ξέρουμε ότι υπάρχουν ακόμα συζητήσεις με την Εθνική Ασφαλιστική. Μέχρι και χτες τουλάχιστον η Εθνική Ασφαλιστική δεν είχε λάβει απόφαση. Αυτό είναι κάτι που το παρακολουθούμε. Ούτως ή άλλως ο επίτροπος έχει την υποχρέωση να υποβάλει έκθεση, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, η οποία θα περιέχει την εκτίμησή του για την κατάσταση φερεγγυότητας και την χρηματοοικονομική κατάσταση των δύο εταιριών, και ζωής και ζημιών, οπότε θεωρούμε ότι μέχρι εκείνη την ημερομηνία, εάν έχει ληφθεί και η απόφαση από την Εθνική, θα πρέπει να δρομολογηθούν αντίστοιχα οι εποπτικές ενέργειες ανάλογα και με την έκθεση του επιτρόπου.

Όσον αφορά την πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής, όντως η συμφωνία μεταξύ υφιστάμενου μετόχου της Πειραιώς και της ERGO έγινε πέρυσι το φθινόπωρο. Ο προγραμματισμός, όπως είχαμε ενημερωθεί, ήταν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είχε ολοκληρωθεί. Είχαμε ήδη συμμετάσχει σε κάποιες συναντήσεις και συζητήσεις με την ERGO, με το νέο μέτοχο, για το πώς θα ξεκινούσαν την επόμενη μέρα. Η καθυστέρηση από όσο γνωρίζουμε οφείλεται στο γεγονός ότι στους όρους της μεταβίβασης ο νέος μέτοχος δεν ήθελε να αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Αγροτικής – ήταν και μια θυγατρική στη Ρουμανία. Υπήρξε μια σημαντική καθυστέρηση γιατί η Ρουμανία είχε κάποια θέματα αλλαγής στελεχών στην εποπτική αρχή μέσα στη χρονιά ενώ έκανε και μια άσκηση σε συνεργασία με την EIOPA και την Commission. Όλα αυτά καθυστέρησαν την έγκριση από πλευράς Ρουμανίας. Αυτό που σήμερα γνωρίζω, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση που έλαβα δυο μέρες πριν, είναι ότι αφού λύθηκε και αυτό το πρόβλημα, δεν υπάρχουν άλλα θέματα σε εκκρεμότητα. Συναντήθηκαν τα δύο μέρη, έχουν συμφωνήσει και νομίζω ότι είναι στο τελικό στάδιο πια της διαδικασίας ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Εμείς, επειδή μας ένοιαζε η προετοιμασία της Αγροτικής για το Solvency II, παρακολουθήσαμε από κοντά το θέμα και ξέρουμε ότι τα στελέχη της Αγροτικής έχουν δουλέψει στο διάστημα αυτό και η Αγροτική Ασφαλιστική έχει προετοιμαστεί σε όλα τα επίπεδα σε σχέση με το Solvency II. Δεν έχει μείνει πίσω δηλαδή, ενόψει αλλαγής μετόχου και δεν ανησυχούμε ότι θα έχει πρόβλημα να ενσωματώσει το νέο πλαίσιο, ανεξάρτητα με το θέμα της καθυστέρησης της μεταβίβασης των μετοχών».


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen + four =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
ΑΤΕ & International Life στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Βουλή εν όψει Solvency II! https://www.insurancedaily.gr/ate-international-life-sto-epikentro-ton-syzitiseon-sti-vouli-en-opsi-solvency-ii/