ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

BofA Merrill Lynch: Χρεοκοπία το Μάιο αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ


default1Όλη την προβλεπόμενη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση ξεμείνει από χρήματα μέσα στον Απρίλιο και δεν πληρώσει τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιγράφει σε έκθεσή της η Bank of America Merrill Lynch.

Ο οίκος υποστηρίζει πως παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι φοβούνται ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει τα 458 εκατ. ευρώ της δόσης προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και ότι η κυβέρνηση θα ξεμείνει από ρευστό στις 20 Απριλίου, όταν εκκρεμεί καταβολή τόκων 80 εκατ. ευρώ προς την ΕΚΤ, η επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας θα λάβει χώρα το Μάιο.

«Βέβαια, η μη πληρωμή μίας δόσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει αρνητικά σενάρια νωρίτερα, στην περίπτωση που σημειωθούν περαιτέρω εκροές καταθέσεων. Τούτου λεχθέντος, σημειώνουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι διαθέτει τα χρήματα για την πληρωμή του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου – εκτιμούμε μέσω της χρήσης των αποθεμάτων διάφορων κρατικών φορέων.

Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτομάτως η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία. Ενδέχεται να δοθεί μία περίοδος χάριτος ενός μήνα.

Η ακολουθία των γεγονότων θα έχει ως εξής: 1) Το ΔΝΤ θα στείλει επιστολή προτρέποντας το μέλος του να προβεί άμεσα στην καταβολή. Το μέλος δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του Ταμείου, ούτε συζητείται από το συμβούλιο του Ταμείου οποιοδήποτε αίτημα για χρήση των πόρων του Ταμείου μέχρι την εξόφληση της οφειλής, 2) μετά από δύο εβδομάδες, το management ενημερώνει τον διοικητή αναφορικά με το μέλος, τονίζοντας την κρισιμότητα της αδυναμίας εξυπηρέτησης της οφειλής και ζητά πλήρη και έγκαιρο διακανονισμό και 3) μετά από ένα μήνα, ο επικεφαλής του Ταμείου ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο ότι η οφειλή είναι εκπρόθεσμη.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − four =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
BofA Merrill Lynch: Χρεοκοπία το Μάιο αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ! https://www.insurancedaily.gr/bofa-merrill-lynch-%cf%87%cf%81%ce%b5%ce%bf%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%ac%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%ce%bd-%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%80/