Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Δ. Σκιτζής: Στα Χανιά λείπει η ενημέρωση ασφαλιστικής συνείδησης από πλευράς Πολιτείας


dimitris_skitzisΣυνεχίζοντας το ρεπορτάζ της Ασφαλιστικής Αγοράς στο νομό Χανίων – στο πλαίσιο της στήλης «Επαρχία Αγάπη μου» – επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ασφαλιστών Διαμεσολαβητών Χανίων (ΣΑΔΧ) και ενεργό Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή κ. Δημήτρη Σκιτζή, και του ζητήσαμε να μας απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τη δραστηριότητα των Ασφαλιστών στο Νομό αλλά και για την εικόνα της αγοράς σήμερα.

Συνέντευξη Δημήτρης Σκιτζής, Πρόεδρος ΣΑΔΧ

Κύριε Σκιτζή, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με τον κλάδο οχημάτων. Τι εικόνα έχετε σχηματίσει εσείς; 

Ο κλάδος αυτοκινήτου είναι αυτονόητο ότι αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου μας λόγω υποχρεωτικότητας της ασφάλισης. Στο νομό Χανίων δραστηριοποιούνται όλες οι εταιρείες όπως και στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Ο ανταγωνισμός είναι οξύς. Εκτός από τις εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται και ΕΠΥ οι οποίες λόγω διαφορετικού πλαισίου λειτουργίας διαφοροποιούνται ως προς την παροχή υπηρεσιών και τους χρόνους αποζημιώσεων. Επίσης, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές υφιστάμεθα ανταγωνισμό από online κανάλια διανομής ασφαλειών και από το bankassurance. Σαφώς και πρέπει να υπάρχουν διαφορετικά κανάλια διανομής αλλά σε ένα σύνθετο προϊόν όπως η ασφάλιση ο οικονομικός παράγοντας δεν θα πρέπει να είναι το μοναδικό στοιχείο προσέλκυσης νέων εργασιών. Υπάρχει προβληματισμός τόσο μεταξύ συναδέλφων όσο και θεσμικών φορέων όπως το Επιμελητήριο Αθηνών και Θεσσαλονίκης στο κατά πόσο η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων από τις τράπεζες είναι θεμιτή.

Υπάρχουν Ανασφάλιστα οχήματα; Είναι πολλά; Κυρίως στην πόλη ή στα έξω χωριά;

Το φαινόμενο των ανασφάλιστων οχημάτων δυστυχώς υπάρχει και στα Χανιά κυρίως στην ύπαιθρο. Πιστεύω ότι η οδηγική και ασφαλιστική παιδεία θα πρέπει να εισαχθεί ως μάθημα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Πρέπει να πάψει κάποτε η νοοτροπία ότι το κακό θα συμβεί μόνο στους άλλους και όχι σε εμάς.

Στις Γενικές Ασφαλίσεις ποια ασφάλεια είναι περισσότερο δημοφιλής; Είναι η αστική ευθύνη ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδοχείων; Οι ασφάλειες κατοικίας ή οι επαγγελματικές αστικές ευθύνες;

Όντως η αστική ευθύνη ξενοδοχείων είναι η πιο διαδεδομένη για δύο λόγους: αφενός επειδή αποτελεί προϋπόθεση σύναψης συμφωνιών με τους tour operators αφετέρου γιατί η ασφαλιστική συνείδηση είναι περισσότερο ανεπτυγμένη στους αλλοδαπούς τουρίστες και ο ξενοδόχος γνωρίζει ότι θα ζητηθεί αποζημίωση για τυχόν σωματικές βλάβες. Όσον αφορά την ασφάλεια κυνηγών συνήθως οι κυνηγετικοί σύλλογοι συνάπτουν ομαδικά συμβόλαια για τα μέλη τους οπότε απευθύνονται συνήθως είτε στα κεντρικά γραφεία των ασφαλιστικών εταιρειών είτε στα υποκαταστήματά τους.

Στο Νομό σας γνωρίζετε πόσοι είναι οι ενεργοί κωδικοί Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στο Επιμελητήριο; Οι μαύροι κωδικοί είναι πολλοί; Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ στην πόλη σας περιστατικά μαϊμού ασφαλιστών; 

Οι ενεργοί κωδικοί στο νομό Χανίων είναι περίπου 130. Θεωρώ ότι οι μαύροι κωδικοί είναι ένας ικανός αριθμός αλλά δεν ξέρουμε πόσοι είναι ακριβώς δεδομένου ότι είναι αδήλωτοι.
Όσον αφορά περιστατικά μαϊμού ασφαλιστών όντως υπήρξε περιστατικό το οποίο μάλιστα κατήγγειλε ονομαστικά στην αστυνομία η παθούσα. Πιο συγκεκριμένα η κατ’ ευφημισμό συνάδελφος είχε τυπώσει κάρτες ασφαλιστή και πληρώθηκε προκαταβολή από την καταγγέλλουσα η οποία δεν έγινε ποτέ ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Ο Σ.Α.Δ.Χ. είχε βγάλει τότε δελτίο τύπου εφιστώντας την προσοχή του καταναλωτικού κοινού και πρότεινε τρόπους να αναγνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι προς ασφάλιση αν ο ασφαλιστής που τους προτείνει καλύψεις είναι πιστοποιημένος. Το περιστατικό αυτό έγινε αφορμή να τυπώσουμε κάρτες μέλους με τις οποίες εφοδιάσαμε τα μέλη του Συλλόγου μας για να πιστοποιούν την επαγγελματική τους ιδιότητα.

Ασφαλιστική Συνείδηση στο Νομό. Υπάρχει;  

Θα έλεγα ότι σε μία μερίδα του πληθυσμού δεν υπάρχει καθόλου και αυτό τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι πολλοί αφήνουν τα αυτοκίνητά τους ανασφάλιστα. Επίσης η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων κτιρίων αφορά δανειοδοτούμενα ακίνητα στα οποία η ασφάλιση είναι υποχρεωτική. Υπάρχει όμως και άλλη κατηγορία εργαζομένων που βλέποντας τις αδυναμίες της κοινωνικής ασφάλισης ενδιαφέρεται ολοένα και περισσότερο για προγράμματα νοσηλείας, πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά και συνταξιοδότησης. Προσωπικά θα ήθελα να είχα περισσότερο χρόνο για να ασχοληθώ με τις ασφαλίσεις ζωής και το financial planning που θεωρώ ότι είναι η πεμπτουσία του ασφαλιστικού επαγγέλματος.

Σχέσεις με τους πελάτες σας. Είναι προσωπική η σχέση που έχετε μαζί τους; έχουν επηρεαστεί από τα εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων;  

Στην περιφέρεια οι σχέσεις των ανθρώπων ναι μεν δεν είναι τόσο στενές όσο κάποτε, αλλά ακόμη υπάρχει μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων. Εδώ οι περισσότεροι σε ξέρουν με το μικρό σου όνομα και πολλές φορές όταν ρωτούν κάποιον που είναι ασφαλισμένος εννοώντας σε ποια εταιρεία, απαντάει στους τάδε και αναφέρει το όνομα του ασφαλιστή. Περπατώντας στο δρόμο μπορείς να ανταλλάξεις και 5-6 καλημέρες με γνωστούς και πελάτες. Σαφώς και τα εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων έχουν επηρεάσει αρκετό κόσμο πόσω μάλιστα όταν η πίεση και ο πόλεμος τιμών είναι συνεχής. Πάντα όμως ο ασφαλιστής θα είναι πρώτος σε σειρά προτίμησης.

Οι direct Πωλήσεις και το bancassurance σας έχουν δημιουργήσει προβλήματα;  

Δημιουργούν έντονο πρόβλημα γιατί ο κόσμος σε πρώτη φάση δεν προσμετρά την προστιθέμενη αξία του ασφαλιστή. Παρασύρεται από τη χαμηλότερη τιμή και ζητά να έχει την εξυπηρέτηση του ασφαλιστικού συμβούλου με τις τιμές που προσφέρουν τα εναλλακτικά δίκτυα. Αυτό οδηγεί αρκετούς συναδέλφους σε μείωση τιμών και σφίξιμο του οικονομικού βρόγχου που μόνοι μας βάζουμε γύρω από το λαιμό μας.

ΕΠΥ. Υπάρχει δραστηριότητα ΕΠΥ στο Νομό σας; Λειτουργούν ανταγωνιστικά; Τι άποψη έχετε;

Όπως ανέφερα και σε άλλη ερώτηση ασκούν δραστηριότητα στο Νομό μας σχεδόν όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι ΕΠΥ λόγω χαμηλών τιμών λειτουργούν ανταγωνιστικά με τις υπόλοιπες εταιρείες. Πιστεύω ότι αν εποπτεύονται και ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για τις ΕΠΥ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Προσωπικά προτιμώ να ασφαλίζω σε εταιρείες με έδρα την Ελλάδα που έχουν και οργανωμένα τμήματα ζημιών

Κλάδος Ζωής & Υγείας. Τι εικόνα έχετε; Το κρατικό νοσοκομείο σε τι κατάσταση βρίσκεται; Υπάρχει ιδιωτικό νοσηλευτήριο στο Νομό σας; Η ποιότητα των υπηρεσιών από τα διαγνωστικά κέντρα είναι ικανοποιητική;  

Ο κλάδος ζωής και υγείας έχει μία διαρκή άνοδο στο Νομό μας και πωλείται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα agency. Τυγχάνει να μιλώ με τους διευθυντές των agency και διαπιστώνω ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια προσέλκυσης νέων ασφαλιστών με προσόντα που σίγουρα θα βοηθήσουν στην πώληση ποιοτικών προϊόντων ζωής. Όσον αφορά το κρατικό νοσοκομείο υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και αρκετές φορές τα ιατρικά μηχανήματα βγαίνουν εκτός χρήσης λόγω βλαβών. Ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένη θεραπεία ή εξετάσεις ειδικού χαρακτήρα πρέπει να πηγαίνουν στο Ηράκλειο που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν 280 χιλιόμετρα αυθημερόν. Υπάρχουν τρία ιδιωτικά θεραπευτήρια στο Νομό μας. Η ποιότητα των υπηρεσιών από τα διαγνωστικά κέντρα θεωρείται ικανοποιητική.

Επενδυτικά προγράμματα & συνταξιοδοτικά. Ενδιαφέρεται ο κόσμος; 

Υπάρχει ενδιαφέρον αλλά πολλές φορές ο κόσμος δεν προχωρά σε αγορά επενδυτικών προϊόντων, φοβούμενος ότι η οικονομική κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί οπότε τηρεί στάση αναμονής. Θεωρώ ότι μόλις ο κόσμος συνειδητοποιήσει ποιο θα είναι το τελικό ποσό της σύνταξής του θα αρχίσει να αποταμιεύει σε κάθε μορφής συνταξιοδοτικό – επενδυτικό πρόγραμμα.

Τέλος, τι πιστεύετε ότι λείπει από την Πόλη σας, ή το Νομό σας το οποίο θα δυνάμωνε την τοπική ασφαλιστική αγορά;

Πιστεύω ότι λείπει η ενημέρωση για την καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης των συμπολιτών μας. Ο Σ.Α.Δ.Χ προσπαθεί με δελτία τύπου που ενημερώνουν για διάφορους κλάδους ασφάλισης, με οδηγίες προστασίας των καταναλωτών, με έκδοση ταυτότητας μέλους και με διοργάνωση ημερίδων γενικότερου ενδιαφέροντος να εξυψώσει το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης. Χρειάζεται όμως και ενημέρωση από πλευράς πολιτείας. Το επόμενο διάστημα θα έρθουμε σε επαφή με το τοπικό Επιμελητήριο για να διερευνήσουμε δράσεις από κοινού προς αυτόν το σκοπό.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 13 =

To Top