Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Διαβούλευση των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών σχετικά με αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο PRIIPs

European Union flag against European Parliament

Στις 8 Νοεμβρίου 2018 οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές έθεσαν σε δημόσια διαβούλευση έγγραφο με στοχευμένες αλλαγές στο περιεχόμενο του Εγγράφου Βασικών Πληροφοριών (KID) σχετικά με τα επενδυτικά προϊόντα που απευθύνονται σε ιδιώτες επενδυτές συμπεριλαμβανομένων σε αυτά και των επενδυτικών ασφαλιστικών προϊόντων (Packaged Retail Products and Insurance based Investment Products-PRIΙPs). Το πλήρες κείμενο της διαβούλευσης μπορείτε να το δείτε εδώ.

Η σημαντικότερη μεταβολή που προτείνεται αφορά στα σενάρια επιδόσεων που προβλέπει ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/653 (ενότητα 4.1. του εγγράφου της διαβούλευσης-βλ. ενδεικτικά σελ. 14) ενώ ιδιαίτερο πρακτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ενότητα 4.3. η οποία εξετάζει διάφορες αλλαγές που ενδεχομένως θα πρέπει να προωθηθούν ενόψει της εκπνοής της διάρκειας ισχύος της εξαίρεσης των ΟΣΕΚΑ από το πεδίο εφαρμογής του πλαισίου PRIIPs αλλά και της πιθανής χρήσης από την 1η Ιανουαρίου 2020 και από αυτούς του Εγγράφου Βασικών Πληροφοριών.

Η νέα αυτή διαβούλευση των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2016, εντάσσεται στην υποχρέωσή τους για υιοθέτηση ομοιόμορφων εποπτικών προσεγγίσεων των διατάξεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Κατά συνέπεια δεν συνδέεται με την αναθεώρηση που προβλέπει το άρθρο 33 του κανονισμού 1286/2014 για το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να μεταφέρει την αναθεώρηση του πλαισίου των PRIIPs δεδομένου ότι η πραγματική εφαρμογή του ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2018 αντί της αρχικής ημερομηνίας το 2016. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, το εύρος της διαβούλευσης είναι περιορισμένο και περιλαμβάνει μια πολύ συγκεκριμένη δέσμη τροποποιήσεων.

Με βάση τα σχόλια που θα λάβουν οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές θα υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τον Ιανουάριο 2019 τις προτεινόμενες από αυτές τροποποιήσεις με την προοπτική να έχει ολοκληρωθεί η υιοθέτηση νέου κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού πριν τις Ευρωεκλογές.

Η ΕΑΕΕ θα επανέλθει προκειμένου να σας ενημερώσει για τις εξελίξεις αλλά και κυρίως για τις θέσεις που θα έχει διαμορφώσει σε σχέση με τη διαβούλευση η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά μέσω της Insurance Europe.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × five =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Διαβούλευση των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών σχετικά με αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο PRIIPs! https://www.insurancedaily.gr/diavoulefsi-ton-evropaikon-epoptikon-archon-schetika-allages-sto-rythmistiko-plesio-priips/