Ο σωστός σχεδιασμός, η εκπόνηση επιχειρησιακού πλάνου για 3-5 έτη και η σωστή παρακολούθηση τους επεμβαίνοντας με διορθωτικές ενέργειες, είναι καθοριστικής σημασίας στη μείωση του κόστους λειτουργίας, εξηγεί στο am o Δημήτρης Πολίτης, Διευθυντής Λογιστηρίου & Οικονομικών Υπηρεσιών στην ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική.
Δημήτρης Πολίτης, Διευθυντής Λογιστηρίου & Οικονομικών Υπηρεσιών, Δύναμις Ασφαλιστική (Περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing, Μάιος 2023 )
Τι αποτυπώνουν οι οικονομικοί δείκτες για την πορεία της εταιρείας σας το 2022; Ποιοι οι στόχοι για το 2023;
Η ΔΥΝΑΜΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ παρέμεινε και το 2022 πιστή στις αξίες και στους στόχους της. Παρά τις αναταραχές και τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και στην συνέχεια ο υψηλός πληθωρισμός, ο δείκτης ρευστότητας παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα η Εταιρεία να συνεχίζει να αποζημιώνει άμεσα τους πελάτες της. Εντός 2022 καταβλήθηκαν 9,3 εκατ. ευρώ σε περίπου 9.000 δικαιούχους.
Το περιθώριο κέρδους από την λειτουργική δραστηριότητα αποτυπώνει την άρτια δουλειά που γίνεται σε όλα τα τμήματα της Εταιρείας.
Για το 2023 η ΔΥΝΑΜΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ έχοντας ως βάση την υψηλή ρευστότητά της, την κεφαλαιακή της επάρκεια και τα θετικά της αποτελέσματα, στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής, διατηρώντας και αυξάνοντας παράλληλα την κερδοφορία της και ισχυροποιώντας την καθαρή της θέση.
Υπάρχουν σημεία-κλειδιά στο σχεδιασμό που κάνει μία εταιρεία για να μειώσει τα κόστη της;
Το Α και το Ω για να μειωθούν τα κόστη σε μία επιχείρηση είναι να υπάρχει σωστός σχεδιασμός και επιχειρηματικό πλάνο για τουλάχιστον 3 έως 5 έτη. Η Διοίκηση θέτει τους στόχους και η Οικονομική Διεύθυνση αναλύει τις επιδόσεις και τους κινδύνους των στόχων. Στις βασικές τις αρμοδιότητες είναι η συνεχής παρακολούθηση και ο έλεγχος των εξόδων σε τακτά διαστήματα, ο εντοπισμός των αποκλίσεων από το επιχειρηματικό πλάνο και η πραγματοποίηση διορθωτικών ενεργειών. Επίσης, η συνεχής τεχνολογική επένδυση και η αξιοποίηση online υπηρεσιών, βοηθούν τόσο στην μείωση του λειτουργικού κόστους όσο και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών και των διαμεσολαβητών.
Υπάρχουν αδυναμίες ή στοιχεία που πρέπει να αλλάξουν, κατά τη γνώμη σας, και προς ποια κατεύθυνση όσον αφορά τα IFRS;
Η απεικόνιση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα είναι αναμφισβήτητα προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς καθιστά τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις συγκρίσιμες σε διεθνές επίπεδο.
Τα IFRS αύξησαν την πληροφόρηση των εταιριών προς (υποψήφιους) επενδυτές και καταναλωτικό κοινό, το οποίο προσφέρει διαφάνεια ειδικά στις ασφαλιστικές εταιρίες που είναι εταιρίες δημόσιου συμφέροντος και αρκετές εξ αυτών ανήκουν σε διεθνής ομίλους. Η υποχρέωση για δημοσίευση όλων των πληροφοριών είναι κοινή για όλους, ανεξάρτητα από το μέγεθος των εταιριών. Αυτό εξυπηρετεί στη σύγκριση και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, αλλά ταυτόχρονα υποχρεώνει και τις εταιρίες με μικρότερους τζίρους σε μεγάλες αναλύσεις και αναφορές που μπορεί πολλές φορές να μην είναι απαραίτητες και χρήσιμες.
Επιπλέον, η παρακολούθηση των εξελίξεων των προτύπων και των αλλαγών που επέρχονται σε αυτά, αυξάνουν τα λειτουργικά κόστη των εταιριών και απαιτούν επιπλέον πόρους από τις Οικονομικές Διευθύνσεις. Αυτό συμβαίνει και αυτή την περίοδο με την εφαρμογή του IFRS 17, για το οποίο οι ασφαλιστικές εταιρίες χρειάστηκαν να προσαρμόσουν κατάλληλα τα μηχανογραφικά συστήματά τους ή να αγοράσουν νέα εργαλεία και παράλληλα, να αναθέσουν σε εξωτερικούς συμβούλους την υλοποίησή του.
Ποιες είναι οι βασικές αρμοδιότητες ενός CFO σε ασφαλιστική εταιρεία και σε τι βαθμό το έργο και η απόδοσή σας εξαρτάται από την διασύνδεση και τη συνεργασία τμημάτων στην εταιρεία;
Ο CFO σε μία ασφαλιστική εταιρεία είναι επιφορτισμένος κυρίως με τη σύνταξη των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων και των αποτελεσμάτων, τη σύνταξη του προϋπολογισμού και τη συνεχή παρακολούθηση των εξόδων, τη διαχείριση του λειτουργικού και του ασφαλιστικού ρίσκου και τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Επίσης, είναι υπεύθυνος για τις αναφορές προς τη Διοίκηση της Εταιρίας και προς τρίτους, όπως για παράδειγμα την Εποπτική Αρχή, το Ελληνικό Δημόσιο, την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, τους Ορκωτούς Ελεγκτές. Ακόμη, σε πολλές εταιρίες ο CFO είναι υπεύθυνος για τα φορολογικά και εργατικά θέματα καθώς και για τις εισπράξεις των απαιτήσεων της εταιρίας.
Για να πετύχει στο έργο του ο CFO είναι απαραίτητη η καθημερινή στενή συνεργασία με όλα τα τμήματα και τις 4 βασικές λειτουργίες της εταιρείας.