Κοινωνική Ασφάλιση

Με δύο ταχύτητες ο υπολογισμός των προσαυξημένων συντάξεων


Ο υπολογισμός των κύριων συντάξεων θα «τρέξει» με δύο ταχύτητες. Αυτό ξεκαθαρίζει εφαρμοστική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για τον υπολογισμό των συντάξεων, για τις οποίες έχουν καταβληθεί επιπλέον εισφορές.

1) Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των συντάξεων για αιτήσεις συνταξιοδότησες που υποβάλλονται από 13.5.2016 έως 31.12.2016, οι συντάξιμες αποδοχές καθορίζονται από το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών επί των οποίων έχουν καταβληθεί εισφορές κλάδου σύνταξης, από το έτος 2002 και έπειτα.

Από 1.1.2017 και για κάθε επόμενο έτος η περίοδος αυτή αναφοράς αυξάνεται κατ’ ένα έτος.

2) Για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών ασφαλισμένων για τους οποίους δεν προκύπτει χρόνος ασφάλισης (τουλάχιστον πενταετίας) από το έτος 2002 και έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, αναζητείται χρόνος ασφάλισης και κατά το, πριν το 2002, χρονικό διάστημα και μέχρι τη συμπλήρωση συνολικά έως πέντε ετών ασφάλισης.Η εγκύκλιος αφορά όσους ασφαλισμένους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή από τις 13/5/2016 και έπειτα.

Όσοι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με το προϊσχύον νομικό καθεστώς, κατέβαλαν εισφορές υψηλότερες σε σχέση με εκείνες του τέως ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, τότε στον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξής τους, θα υπολογίζεται και ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς σε κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, τονίζεται στην ίδια εγκύκλιο.

Εξάλλου, ο συντάξιμος μισθός στην περίπτωση αυτή θα προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τη βάση υπολογισμού της επιπλέον εισφοράς.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, εμφανίστηκαν τεχνικές δυσχέρειες και ελλείψεις στα μηχανογραφικά των τέως ασφαλιστικών Ταμείων (σ.σ. εκείνα που εντάχθηκαν από 1.1.2017 στον ΕΦΚΑ, δηλαδή το ΙΚΑ, κλπ.).


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 20 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Με δύο ταχύτητες ο υπολογισμός των προσαυξημένων συντάξεων! https://www.insurancedaily.gr/dyo-tachytites-o-ypologismos-ton-prosafximenon-syntaxeon/