ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Facebook Instagram
Search
Close this search box.
Bars
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
Menu
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
eurolife-728x90-1gif
Home Ειδήσεις Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ε. Μοάτσος: Χρειάζεται ευρύτερη συμμετοχή στην ασφάλιση για φυσικές καταστροφές

Βίκυ Γερασίμου by Βίκυ Γερασίμου
07/11/2018
in Ασφαλιστικές Ειδήσεις, Ειδήσεις, Συνεντεύξεις
A A
Ερ. Μοάτσος
Share on Facebook

Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο σε μεγάλες καταστροφές συμβάλλοντας καθοριστικά στην αποκατάσταση των ζημιών. Αναγκαία προυπόθεση είναι, σύμφωνα με τον Ερρίκο Μοάτσο, Πρόεδρο της Επιτροπής Περιουσίας και Αντασφάλισης της ΕΑΕΕ, η καθολική συμμετοχή των πολιτών αλλά και η παροχή κινήτρων από την πλευρά της πολιτείας. Όπως εξηγεί με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν έχει καλλιεργηθεί ασφαλιστική κουλτούρα θα πρέπει να επενδύσουμε στην ενημέρωση των πολιτών.

Πώς μπορεί η ιδιωτική ασφάλιση να συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας και της ιδιωτικής περιουσίας σε μεγάλες καταστροφικές φωτιές;

Διαβάστε Επίσης

Δείτε το video από την συζήτηση “Beyond Risk” της ΕΑΕΕ

Δείτε το video από την συζήτηση “Beyond Risk” της ΕΑΕΕ

Apr 14, 2026
Beyond Risk: Η νέα εποχή στη διαχείριση κινδύνων και την ανθεκτικότητα

Beyond Risk: Η νέα εποχή στη διαχείριση κινδύνων και την ανθεκτικότητα

Feb 5, 2026

Τόσο οι δασικές πυρκαγιές όσο και οι άλλες φυσικές καταστροφές –σεισμοί, πλημμύρες– προκαλούν ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές σε πολλές χώρες του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ με τις οικονομικές ζημιές από φυσικές καταστροφές να ανέρχονται παγκοσμίως σε 330 δισ. δολάρια (Πηγή: Munich Re). Αυτό ίσχυσε και για τις δασικές πυρκαγιές. Στη συνεχή αύξηση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές συμβάλλουν τόσο η αστικοποίηση και η συγκέντρωση σημαντικών αξιών σε μεγαλουπόλεις, συχνά σε περιοχές με υψηλή επικινδυνότητα, όσο και η κλιματική αλλαγή που οδηγεί –αποδεδειγμένα- σε αύξηση της συχνότητας και τηςσφοδρότητας των φαινομένων.

Η συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης ανήλθε σε 135 δισ. δολάρια το 2017, δηλαδή στο 41% των ζημιών, ενώ στην κάλυψη των οικονομικών επιπτώσεων ήταν άνισα κατανεμημένη στις διάφορες χώρες. Στις προηγμένες οικονομίες, στις οποίες λειτουργούν ώριμες ασφαλιστικές αγορές, η συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης είναι σαφώς μεγαλύτερη, δηλαδή υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του βαθμού ωριμότητας της αγοράς και του ποσοστού κάλυψης των ζημιών από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Στην Ελλάδα η διείσδυση της ασφάλισης είναι χαμηλή. Εκτιμάται ότι μόνο το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο, ενώ οι επιχειρήσεις είναι συχνά μερικώς ασφαλισμένες. Από την άλλη πλευρά όμως διαπιστώσαμε, μέσα από μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, ότι, στις πρόσφατες τραγικές δασικές πυρκαγιές της Αττικής, δηλώθηκαν στις ασφαλιστικές εταιρείες 835 ζημιές –κυρίως σε κατοικίες– που αντιστοιχεί σε ποσοστό κοντά στο 20%, αν λάβουμε υπόψη ότι ζημιώθηκαν περίπου 4 χιλιάδες κατοικίες.

Οι προηγμένες χώρες που κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές ρυθμίζουν εκ των προτέρων τη χρηματοδότηση των οικονομικών επιπτώσεων των καταστροφών αυτών

Μπορεί εύκολα να συμπεράνει κανείς ότι η ιδιωτική ασφάλιση έχει πολύ ουσιαστική συμβολή στην προστασία των περιουσιών των πολιτών, αν σκεφτεί ότι η μέση ζημιά ανήλθε στο σημαντικό ποσό των 41 χιλιάδων ευρώ και ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έσπευσαν, στο σύνολό τους, να συνδράμουν τους ασφαλισμένους τους με υποδειγματικό τρόπο, καταβάλλοντας αποζημιώσεις και προκαταβολές μέσα σε λίγες ημέρες.

Οι προηγμένες χώρες που κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές ρυθμίζουν εκ των προτέρων τη χρηματοδότηση των οικονομικών επιπτώσεων των καταστροφών αυτών. Η ΕΑΕΕ είχε πρόσφατα την ευκαιρία να παρουσιάσει στο Συνέδριο Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών που διεξήχθη στη Μεσσηνία τη διεθνή εμπειρία που υπάρχει. Αν και διαφορετικά μεταξύ τους τα ποικίλα συστήματα, έχουν κοινό χαρακτηριστικό την αναγνώριση των συμπληρωματικών ρόλων κράτους – αγοράς και τη συμμετοχή και τον ενεργό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η ιδιωτική ασφάλιση όλο και περισσότερο όμως συμβάλλει και στην ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που διατρέχουν και την αναγκαία πρόληψη για την αποφυγή τους ή τη μείωση των επιπτώσεών τους. Οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν αποδεχτεί ότι το κόστος της πρόληψης συνολικά για την κοινωνία είναι χαμηλότερο από το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών και άρα ότι η επένδυση στην πρόληψη είναι υψίστης σημασίας. Οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες επενδύουν και στην έρευνα περί των καταστροφικών κινδύνων.

Η μεγάλη συμμετοχή εξασφαλίζει τη βέλτιστη διασπορά και κατ’ επέκταση τη μείωση του κόστους ασφάλισης για καθένα συμμετέχοντα ασφαλισμένο

Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η ασφάλιση για φυσικές καταστροφές; Και ποια κίνητρα θα μπορούσαν να ωθήσουν τους ιδιοκτήτες στο να ασφαλίσουν τα ακίνητά τους;

Καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία κάθε συστήματος ασφάλισης είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των κινδύνων σε αυτό. Η μεγάλη συμμετοχή εξασφαλίζει τη βέλτιστη διασπορά και κατ’ επέκταση τη μείωση του κόστους ασφάλισης για καθένα συμμετέχοντα ασφαλισμένο. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η καθολική συμμετοχή. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ακόμη και αυτό το χαμηλό ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών στην Ελλάδα, σε μεγάλο βαθμό προήλθε από την υποχρέωση στα πλαίσια σύναψης στεγαστικού δανείου.

Για να αυξήσουμε το ποσοστό συμμετοχής πρέπει καταρχήν να επενδύσουμε στην ενημέρωση. Οι καταστροφικοί κίνδυνοι και ειδικά τα πιο ακραία συμβάντα είναι σπάνια αλλά προκαλούν σημαντικές ζημιές. Μην έχοντας λοιπόν την εμπειρία από ένα ακραίο γεγονός, έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί, θεωρούμε δηλαδή μικρή την πιθανότητα εκδήλωσής του. Αυτό μας οδηγεί στο να πιστεύουμε ότι η ασφάλιση είναι περιττή δαπάνη. Αυτό είναι εσφαλμένο και πρέπει μέσα από την ενημέρωση να επιτρέψουμε στους πολίτες να αναγνωρίσουν τους κινδύνους, ώστε να προστατευτούν κατάλληλα.

Ανάλογα και με το βαθμό αποδοχής της ασφάλισης σε μια κοινωνία είναι αναγκαίο να προβλεφθούν και άλλα κίνητρα για τη συμμετοχή. Για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας είναι ένα σύνηθες πρόσθετο κίνητρο. Σημαντικό κίνητρο είναι επίσης και η ανταμοιβή του πολίτη που επενδύει στην πρόληψη, π.χ. με ένα χαμηλότερο ασφάλιστρο. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε ότι από τη στιγμή που θεσπίζεται ένα οργανωμένο σύστημα για την εκ των προτέρων χρηματοδότηση των ζημιών, η εκ των υστέρων χρηματοδότηση υπό τη μορφή δωρεάν κρατικής αρωγής μπορεί να περιοριστεί.

Πηγή: Ασφαλιστικό Marketing, Περιοδικό Οκτωβρίου 2018

 

 

Tags: Axa ΑσφαλιστικήEAEEFeaturedΜοατσος Ερρίκος
np-katoikia-728x90px-new-teljpg

Related Posts

Την παραίτησή του από CEO και Αντιπρόεδρος της Ιντερσαλόνικα υπέβαλε ο Κ. Γιαννιώτης
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Την παραίτησή του από CEO και Αντιπρόεδρος της Ιντερσαλόνικα υπέβαλε ο Κ. Γιαννιώτης

by Insurancedaily Editorial Team
Apr 14, 2026
Το πρώτο crash test για ΣΔΙΤ στην υγεία
Διεθνείς Ειδήσεις

Οι οικονομικές εξελίξεις σε τρία σενάρια για το Ιράν

by Insurancedaily editorial team
Apr 14, 2026
Ο Matt Halloran στο MDRT Power Talk
Διαμεσολάβηση

Ο Matt Halloran στο MDRT Power Talk

by Insurancedaily editorial team
Apr 14, 2026
2 στους 10 Έλληνες δεν έχουν πρόσβαση σε αναγκαία ιατρική φροντίδα
Υγεία

2 στους 10 Έλληνες δεν έχουν πρόσβαση σε αναγκαία ιατρική φροντίδα

by Βίκυ Γερασίμου
Apr 14, 2026
Στρατηγική συνεργασία NAK Insurance Brokers & Terra Pindus
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Στρατηγική συνεργασία NAK Insurance Brokers & Terra Pindus

by Insurancedaily editorial team
Apr 9, 2026
Λάθος καύσιμο στο αυτοκίνητο; Πώς να το αντιμετωπίσουμε!
Οικονομία - Πολιτική

Fuel Pass III: Πώς θα πάρω την επιδότηση καυσίμων το 2026

by Insurancedaily editorial team
Apr 9, 2026
Πασχαλινό Bazaar με κοινωνικό αποτύπωμα στα γραφεία της Groupama
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Πασχαλινό Bazaar με κοινωνικό αποτύπωμα στα γραφεία της Groupama

by Insurancedaily editorial team
Apr 9, 2026
NN Hellas: 1 δισ. ευρώ σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα το 2025
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

NN Hellas: 1 δισ. ευρώ σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα το 2025

by Insurancedaily editorial team
Apr 8, 2026
Πως ο κόσμος αλλάζει στο Ιράν
Διεθνείς Ειδήσεις

Τα διδάγματα στην Μέση Ανατολή μετά τον πόλεμο στο Ιράν

by Insurancedaily editorial team
Apr 8, 2026

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

ydrogios-insurancehome-insurancegif
orizon-1964-row-banner-300x250jpg
medifirstlaunchcampaign300x250pxgif
300x250-cyprialife-greece-1gif

TOP#5 Insurancedaily

  • 14 στελέχη μιλούν για την επόμενη 5ετία στην ασφαλιστική αγορά

    14 στελέχη μιλούν για την επόμενη 5ετία στην ασφαλιστική αγορά

    114 shares
    Share 46 Tweet 29
  • Fuel Pass III: Πώς θα πάρω την επιδότηση καυσίμων το 2026

    54 shares
    Share 22 Tweet 14
  • Την παραίτησή του από CEO και Αντιπρόεδρος της Ιντερσαλόνικα υπέβαλε ο Κ. Γιαννιώτης

    40 shares
    Share 16 Tweet 10
  • Τι πρόστιμα επιβλήθηκαν σε Ελλάδα και ΕΕ για την IDD

    37 shares
    Share 15 Tweet 9
Εγγραφή στο Newsletter

+12,000 εγγεγραμμένοι χρήστες ενημερώνονται καθημερινά για θέματα Ιδιωτικής Ασφάλισης από το Newsletter του insurancedaily.gr

Facebook Instagram Youtube
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
© MORAX MEDIA Α.Ε.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2023

Insurancedaily.gr | Ταυτότητα

  • Διαχειριστής / Διευθυντής: Mωράκης Μιχαήλ
  • Διευθύντρια Σύνταξης: Βίκυ Γερασίμου
  • Ιδιοκτησία: Morax Media Α.Ε.
  • Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος
  • Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ
  • Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672
  • Email: [email protected], Tηλ: +30 210 9594121

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ

© 2020 Insurancedaily.gr - by Morax Media s.a..

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και προσωποποιημένο περιεχόμενο.
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ