Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Επιχείρηση «Κατευνασμός ασφαλισμένων». Κωδικός: Πλαφόν και… ρύθμιση


deposits5

«Τρέχουν» και δεν …φτάνουν στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των ελευθέρων επαγγελματιών σε σχέση με τα μέχρι τώρα χρέη τους στα Ταμεία, αλλά και για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από το νόμο Κατρούγκαλου.

Μέρα παρά … μέρα διαρρέονται ή λέγονται δημοσίως από στελέχη του Υπ. Εργασίας μέτρα ελάφρυνσης των ασφαλισμένων, την ίδια στιγμή που «τρέχει» η εφαρμογή των σκληρών μέτρων εισοδηματικής αφαίμαξης που προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό και όχι μόνο. Συγκεκριμένα:

  • Την  ίδια στιγμή που η κυβέρνηση  προχωρά μαζικά σε κατασχέσεις τραπεζικών  λογαριασμών οφειλετών προς ταμεία, το Υπουργείο Εργασίας διατείνεται ότι επιθυμεί να επανεντάξει στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη όχι μόνο στον ΟΑΕΕ αλλά και στο ΙΚΑ. Και αυτό γιατί το 50% των ενταγμένων στη εν λόγω ρύθμιση «απεντάχτηκαν» εδώ και 11 μήνες λόγω της επιστροφής της οικονομίας στην ύφεση, αλλά και της εντεινόμενης  επενδυτικής και της πιστωτικής ασφυξίας.
  • Την ίδια στιγμή που, βάσει του συμπληρωματικού Μνημονίου, το Υπ. Εργασίας πρέπει να εντάξει στον ΟΑΕΕ τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων (αυξάνοντας έτσι τις εισφορές τους από το 14% του εισοδήματος από 1.1.2017 στο 20%) και να καταργήσει τις εκπτώσεις στις εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ που θα καταβάλλουν οι αγρότες και οι νέοι επιστήμονες(την περίοδο), «διαπραγματεύεται» με τους θεσμούς το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών με όρο την καταβολή αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών από το 2017. Έτσι με το ένα χέρι η κυβέρνηση επιβαρύνει τους αυτασφαλισμένους και με το άλλο τους τάζει πάγωμα χρεών τα οποία πιθανόν θα συνεχίσουν να αυξάνονται και λόγω αυτής της αυξημένης επιβάρυνσης.
  • Την ίδια στιγμή που από 1.6.2016 έχουν αυξηθεί κατά 1% οι εισφορές υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης με στόχο την εξοικονόμηση 375 εκατ. ευρώ μεταξύ β΄ εξαμήνου 2016 και α΄ εξαμήνου του 2017, η εξοικονόμηση από τις αντίστοιχου ύψους (σ.σ. 375 εκατ. ευρώ) περικοπές στις επικουρικές συντάξεις εμποδίζεται από τα πλαφόν στις αναδρομικές κρατήσεις στις μειωμένες επικουρικές συντάξεις από τον Οκτώβριο και έπειτα. Έτσι, αν τα έσοδα από τις αυξημένες εισφορές υπέρ ΕΤΕΑ δεν αντισταθμίσουν τις «τρύπες» από τα πλαφόν στις αναδρομικές κρατήσεις, τότε θα δημιουργηθεί νέο κενό στον προϋπολογισμό του ΕΤΕΑ αλλά και της γενικής κυβέρνησης.
  • Την ίδια στιγμή που αυξάνει την επιβάρυνση των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ κ.λπ. υπέρ του ΕΟΠΥΥ, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος συνολικά των ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ έφτασε τα 2,2 δισ. ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός από τον Ιούλιο του 2015 έχουν αυξηθεί οι εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ σε βάρος των συντάξεων.

Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 − 3 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Επιχείρηση «Κατευνασμός ασφαλισμένων». Κωδικός: Πλαφόν και... ρύθμιση! https://www.insurancedaily.gr/epichirisi-katevnasmos-asfalismenon-kodikos-plafon-ke-rythmisi/