Επίκαιρη ερώτηση σχετικάμε την NN προς τον κ. Yπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας Γιώργος.
Η ερώτηση αναφέρει:
“«Λύσεις συμβάσεων συνεργατών NN Hellas και αντιδράσεις φορέων»
Από το 1985 που θεσπίστηκε η ιδιότητα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή (ασφαλιστικού πράκτορα) υπήρχαν προβλήματα για το τι θα συμβεί σε περίπτωση λύσης της συνεργασίας του διαμεσολαβητή με μία ασφαλιστική εταιρεία, με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων του πρώτου ως αδύνατου.
Συχνά οι συμβάσεις πρακτόρων λειτουργούσαν ως συμβάσεις προσχώρησης λειτουργώντας ανεξέλεγκτα υπερ των ασφαλιστικών εταιρειών και υπήρχαν άνισες νομικές αντιπαραθέσεις εταιρειών με πράκτορες. Από τις 18/12/19 με Νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που προέκυψε μετά από σχεδόν διετή διαβούλευση όλων των εμπλεκομένων φορέων, μπήκε τάξη στο παραπάνω ζήτημα. Με το Άρθρο 5 παρ.3 του 4583/18, ορίζεται ότι σε περίπτωση που μία σύμβαση συνεργασίας λυθεί από την ασφαλιστική εταιρεία, η εταιρεία θα καταβάλλει προμήθειες τριών ετών στον ασφαλιστικό πράκτορα για τα συμβόλαια για τα οποία έχει μεσολαβήσει. Το τελευταίο εξάμηνο όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες εναρμόνισαν τις συμβάσεις τους με αυτή την ευνοϊκή διάταξη για τους αδύνατους πράκτορες. Η παραπάνω διάταξη είχε εγκριθεί ομόφωνα στη μακρά διαβούλευση των κυβερνητικών οργάνων (ΥΠΟΑΝ), των επαγγελματικών φορέων, της εποπτικής αρχής (ΤτΕ). Το τελευταίο διάστημα όμως μία ασφαλιστική εταιρεία, η Nationale Nederlanden Hellas, έχει αποκλίνει από τις παραπάνω προβλέψεις του Νόμου σύμφωνα με τα όσα καταδεικνύονται από πολυάριθμους φορείς που ενεπλάκησαν στην ετήσια διαβούλευση του παραπάνω Νόμου (Επιστολή ΕΕΑ, Δελτίο Τύπου (ΔΤ) ΠΣΑΣ, ΚΕΕΕ, ΔΤ ΠΟΑΔ, ΔΤ ΓΣΕΒΕΕ, ανακοίνωση ΕΕΘ κα).
Οι φορείς με τα κείμενα των παρεμβάσεων τους αναδεικνύουν ότι από τα τέλη Ιουλίου 2019 υπάρχει μεγάλη αντίδραση σχετικά με τους όρους της νέας σύμβασης που η εταιρία ζήτησε, εντός των διακοπών, προς υπογραφή. Για τις προτεινόμενες συμβάσεις προς χίλιους και άνω αποκλειστικούς συνεργάτες υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις και καταγγελίες ότι αφενός η προτεινόμενη σύμβαση αν δεν γίνει αποδεκτή από τους συνεργάτες ή αν υπάρξει οποιαδήποτε απόκλιση από γενικούς πολυάριθμους όρους αποκλειστικής συνεργασίας, θεωρείται παραίτηση (σελ.1 παράγραφος 2 κα σελ.3 παρ.3) και , αφετέρου, ότι δεν υφίσταται η τελευταία νομική κατοχύρωση για τη λήψη προμήθειων τριών ετών επι ασφαλιστηρίων συμβολαίων.
Μάλιστα σημειώνεται ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2019 η ασφαλιστική εταιρεία «ΝΝ Hellas» προχώρησε τελικά σε καταγγελία συμβάσεων των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών τριακονταετούς εμπειρίας που αρνήθηκαν να υπογράψουν τη νέα σύμβαση που τους προτάθηκε. Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 1. Τι ενέργειες έχει δρομολογήσει για την επίλυση του ζητήματος? Ποια η θέση του επι των ερμηνειών των φορέων για την προτεινόμενη σύμβαση της εταιρείας και ποια η αντίδραση του για τις καταγγελίες συμβάσεων που δρομολογεί η εταιρεία οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν αν δεν παρέμβει? 2. Σε συνεργασία με συναρμόδιους Υπουργούς έχει ερωτηθεί για το ζήτημα η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος ? Έχουν υπάρξει σε αυτήν καταγγελίες του Άρθρου 10 του 4583/18 και έχουν γίνει γενικοί ή ειδικοί, επιτόπιοι ή μη, έλεγχοι στην ασφαλιστική εταιρεία? Ποια τα πορίσματα αυτών;”