Σημαντικός παράγοντας για την πρόσβαση στην υγεία είναι το κόστος των υπηρεσιών, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 1,9 εκατ. πολίτες τον τελευταίο χρόνο δεν έκαναν χρήση υπηρεσιών υγείας τις οποίες χρειάζονταν καθώς δεν είχαν την αντίστοιχη οικονομική δυνατότητα.
Αυτό αποκαλύπτει έρευνα της dianeosis σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες δαπανούν κατά μέσο όρο 955 ευρώ το χρόνο για επισκέψεις σε γιατρούς, νοσηλείες, θεραπείες και φάρμακα και μόλις 1 στους 5 έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας.
Η έρευνα που έγινε στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2023 αποκαλύπτει επίσης ότι περίπου 1 στους 7, το 14%, ξόδεψαν περισσότερο από 1.000 ευρώ για υπηρεσίες υγείας μέσα στο χρόνο που πέρασε.
Όσον αφορά το 22% που δεν μπόρεσε μέσα στο 2023 να έχει πρόσβαση σε ιατρική υπηρεσία ή φάρμακα που χρειάστηκε, φαίνεται ότι εκείνοι που έχουν διαγνωστεί με χρόνιο πρόβλημα υγείας, είναι κατά 48% πιο πιθανό να μην μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας λόγω κόστους.
Τα ποσοστά των ανθρώπων δε που σχετίζονται με κάποιο χρόνιο νόσημα είναι μεγάλα, καθώς 4 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν κάποια χρόνια πάθηση ενώ 1 στους 4 είναι φροντιστής κάποιου ατόμου που νοσεί. Μέσα από την έρευνα προκύπτει πάντως ότι άνθρωποι με εισοδηματικά προβλήματα, αδυνατούν ενδεχομένως να διαχειριστούν όταν και όπως πρέπει ζητήματα υγείας για αυτό και τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα είναι πιο πιθανό να έχουν χρόνιες παθήσεις υγείας.