Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Γ. Καντώρος: Η ασφαλιστική αγορά πρέπει να αναζητήσει το δρόμο που θα την κάνει πιο αποτελεσματική

Interamerican, Γ. Καντώρπς

Λύσεις, μεθόδους και υπηρεσίες που θα καταστήσουν το ασφαλιστικό προιόν  πιο αποτελεσματικό απέναντι στις σύγχρονες και τις μελλοντικές ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών πρέπει να αναζητήσει η ασφαλιστική αγορά. Αυτό αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ID ο κ. Γ. Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της Interamerican. Όπως επισημαίνει στην υγεία πρέπει να σχεδιαστούν πιο προσιτά προιόντα και να ελλεγχθεί το κόστος ενώ στη ζωή υπό τις παρούσες συνθήκες δεν χωρούν εγγυημένες αποδόσεις

Πώς θα κλείσει σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων το 2016 για την Εταιρεία σας;

Γ.Κ.: Η πρόβλεψη για το κλείσιμο ανταποκρίνεται στον σχεδιασμό που είχαμε για φέτος και τις προσδοκίες μας. Αναμένουμε λειτουργικά κέρδη προ φόρων, παρ’ ότι και το 2016 ήταν μια ακόμη χρονιά αστάθειας και αβεβαιότητας στο οικονομικό περιβάλλον. Μια σειρά αρνητικών παραγόντων της συγκυρίας -χαρακτηριστικά, αναφέρω τη μείωση ασφαλίστρων στον κλάδο Ζωής λόγω των capital controls καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, ενώ πέρυσι μάς επηρέασαν μόνο κατά τη μισή χρονιά- αντισταθμίστηκαν με επιτυχία στην Εταιρεία μας.

Αυξήσαμε το πελατολόγιό μας σε τομείς «αιχμής», όπως είναι ο κλάδος Αυτοκινήτου και η Υγεία, ενώ μειώσαμε περαιτέρω τις λειτουργικές δαπάνες και το διαχειριστικό κόστος, επιτυγχάνοντας και καλύτερο δείκτη αποζημιώσεων στις Γενικές ασφαλίσεις. Ταυτόχρονα, το χαρτοφυλάκιό μας στους τομείς προτεραιότητας, στις Γενικές και την Υγεία, προσεγγίζει τους φετινούς στόχους μας.

Θα ήθελα να επισημάνω πως η άριστη προετοιμασία και συμπεριφορά μας, σε συνθήκες πλαισίου Solvency II, συνέβαλε φέτος στη διατήρηση της ισχυρής οικονομικής εικόνας της INTERAMERICAN. Ως παράδειγμα, να προβάλω την πολιτική αποθεματοποίησης, με εφαρμογή του Μερικού Εσωτερικού Μοντέλου στις Γενικές ασφαλίσεις. Πλέον, στην Εταιρεία σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις επιχειρησιακές λειτουργίες και δραστηριότητες στη γραμμή της βιώσιμης αειφορίας. Έτσι, από φέτος υλοποιούνται σχέδια ανάπτυξης, όπως π.χ. συμβαίνει στη διανομή τόσο με τα φυσικά δίκτυα όσο και διαδικτυακά με την Anytime, ενώ περνάμε με γοργούς ρυθμούς σε μια σύγχρονη, ανοιχτή διακυβέρνηση, στη γραμμή αξιοποίησης των ευρύτατων εφαρμογών της ψηφιακής τεχνολογίας, της καινοτομίας με βάση τη συμμετοχή όλου του ανθρώπινου δυναμικού και της επιτάχυνσης που θα δρομολογεί την υλοποίηση των καλών ιδεών.

Τι εύχεστε ή πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στην ασφαλιστική αγορά;

Γ.Κ.: Προτιμώ, αντί ευχών ή πεποιθήσεων, να θέσω ως  αναγκαιότητα την αναζήτηση από την αγορά ενός δρόμου που θα την κάνει πιο αποτελεσματική απέναντι στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπεριφορές πιο ορθολογικές, με σεβασμό και απόδοση οφέλους στους ασφαλισμένους. Ως παράδειγμα προς αποφυγή να αναφέρω το φαινόμενο των συνεχώς μειούμενων ασφαλίστρων του κλάδου Αυτοκινήτου, όπου οι πρακτικές ξεπερνούν τα όρια του θεμιτού ανταγωνισμού όταν εταιρείες δεν μπορούν να εκπληρώσουν αποζημιωτικές υποχρεώσεις τους. Εδώ, ο κλάδος περνά μια φάση που δεν κολακεύει τον επαγγελματισμό της αγοράς.

Οι Γενικές Ασφαλίσεις θα τροφοδοτηθούν από νέες αγορές, εφόσον αναδύονται νέοι κίνδυνοι, αστικές ευθύνες και αντίστοιχα δημιουργούνται ανάγκες για ασφαλιστική κάλυψη. Ομοίως και ο κλάδος ασφάλισης της Υγείας, με δεδομένα τα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά είναι βέβαιο πως στον κλάδο για να έχει αντίκρισμα ζήτησης η οποιαδήποτε προσφορά, θα πρέπει οι εταιρείες να επιτύχουν καλύτερο έλεγχο του κόστους, να δώσουν πιο προσιτά προϊόντα και να δημιουργήσουν “όγκο”. Στη Ζωή, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν χωρούν εγγυημένες αποδόσεις και συνεπώς, δεν βλέπω με ποιά λογική θα μπορούσε να αναταχθεί ο κλάδος όσον αφορά στα επενδυτικά προϊόντα, όμως υπάρχει έδαφος ανάπτυξης των παραδοσιακών ασφαλίσεων Ζωής. Σήμερα, οφείλουμε να αποδεχθούμε μια πραγματικότητα. Η αγορά μας, υπό τους όρους βιωσιμότητας που έχουν διαμορφωθεί σε σχέση με τις απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου και τη φερεγγυότητα, είναι μια αγορά για λιγότερες εταιρείες.

Αναμένω, επομένως, μια χρονιά μετασχηματισμού του “χάρτη”, κατά τον οποίο η σύνεση, η ευελιξία, οι συνεργασίες, ο νέος τρόπος εργασιών, θα δώσουν σε κάποιες εταιρείες σημαντικό προβάδισμα. Εμείς στην INTERAMERICAN βρισκόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, ο δρόμος της Εταιρείας είναι καθαρός.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + eighteen =

To Top