Ασφάλιση Υγείας Ειδήσεις & Νέα

Γ. Καρυώτης: Αυτό που χρειαζόμαστε στη Δράμα είναι ο “Οικογενειακός Γιατρός”


PLY_0854Το Ιnsurancedaily.gr στο πλαίσιο αφιερώματος με τίτλο «Επαρχία Αγάπη μου – Νομός Δράμας» έθεσε μια σειρά από ερωτήσεις στους συνδεδεμένους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές πέντε Ασφαλιστικών εταιρειών (AXA, Εθνική, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιντερσαλόνικα, Υδρόγειος Ασφαλιστική) αλλά και σε δύο του ελεύθερου δικτύου, ζητώντας τους να σκιαγραφήσουν την εικόνα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο νομό Δράμας.

Σήμερα το λόγο έχει ο Γεώργιος Καρυώτης, Περιφερειακός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Πίστης στη Βόρεια Ελλάδα και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα της Εταιρείας στην πόλη της Δράμας.

Αγαπητέ κ. Καρυώτη, ας ξεκινήσουμε με τον κλάδο αυτοκινήτων. Υπάρχουν Ανασφάλιστα οχήματα στο νομό της Δράμας;

Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα λόγω της οικονομικής ύφεσης που υπάρχει γενικότερα στην ελληνική οικονομία, υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν βλέπουν την ασφάλιση του οχήματός τους τόσο σοβαρά και την αφήνουν στην τύχη της. Το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο στις περιοχές της περιφέρειας, όπως είναι και ο νομός Δράμας, που κατά βάση είναι αγροτική περιοχή. Κυρίως ανασφάλιστοι μένουν κάτοχοι γεωργικών μηχανημάτων και μικρών μοτοποδηλάτων. Η τάση που συνήθως επικρατεί στα ανασφάλιστα οχήματα είναι «το ασφαλίζω κατά περιόδους». Μόνο όταν κάποιος θα βγει στην «άσφαλτο» θα ασφαλίσει το όχημά του. Άμα κυκλοφορεί στο χωματόδρομο θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να το ασφαλίσει.

Είναι αυτό αποτέλεσμα χαμηλής ασφαλιστικής συνείδησης ή οικονομικής δυσκολίας;

Είναι συνδυασμός πραγμάτων. Είναι αφενός η χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση που γενικότερα υπάρχει, και αφετέρου η κακή ενημέρωση που υπάρχει σχετικά με τους κινδύνους που ο οδηγός διατρέχει. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν την ασφάλιση οχήματος ως μη απαραίτητη με την οικονομική ύφεση στη χώρα να γίνεται η καλύτερη πρόφαση για να μην ασφαλιστούν. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις όπου υπάρχει αντικειμενική, πραγματική δυσκολία και εκεί προσπαθούμε να δώσουμε πραγματικές λύσεις.

Ποια είναι η πρόφαση που χρησιμοποιεί ένας Δραμινός προκειμένου να αποφύγει ένα ραντεβού με Ασφαλιστή σας; 

Στη Δράμα θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας ότι μιλάμε για ένα νομό με  υψηλό ποσοστό ανεργίας. Αν στην Ελλάδα έχουμε 25% ανεργία εδώ το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο. Ταυτόχρονα μιλάμε για μια περιοχή που έχει πολύ χαμηλό ΑΕΠ. Κατά συνέπεια τα περιθώρια και η αγοραστική ικανότητα ενός κατοίκου είναι περιορισμένα. Όσον αφορά την ασφαλιστική συνείδηση και τις δικαιολογίες προκειμένου να μην κλείσουμε ένα ραντεβού η απάντηση είναι μία και γνωστή. Δεν έχω χρήματα. Ένα μικρότερο ποσοστό αυτών μας δηλώνουν ότι δεν έχουν χρόνο. Και αυτό γιατί στη Δράμα, όπως και στις υπόλοιπες πόλεις της περιφέρειας, οι ρυθμοί το μεσημέρι σταματάνε. Η συνηθισμένη «σιέστα» της ελληνικής επαρχίας αν έχετε ακουστά που στις μεγάλες αστικές πόλης δεν επικρατεί.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη στο νομό της Δράμας πώς χειρίζεται τις αποζημιώσεις;

Η αντιμετώπιση είναι η ίδια σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το τμήμα ζημιών στην Ευρωπαϊκή Πίστη στελεχώνεται από συγκεκριμένους υπαλλήλους που ο καθένας αναλαμβάνει διαφορετικές περιοχές και φροντίζουν να διευθετήσουν το συντομότερο την κάθε περίπτωση. Δεν είναι τυχαίο το μότο της Εταιρείας «Πληρώνει αμέσως». Η εσωτερική οργάνωση της Εταιρείας είναι τέτοια για να καλύπτει άμεσα όποιον δικαιούται αποζημίωση.

Στη Δράμα συνεργάζεστε με συνεργεία αυτοκινήτων;

Τους τελευταίους μήνες έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες  ένταξης συμβεβλημένων συνεργείων και στο νομό Δράμας. Η επιλογή των συνεργείων γίνεται με συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια ούτως ώστε ο πελάτης να εξυπηρετείται σωστά και να φεύγει με χαμόγελο. Τα συνεργεία είναι άμεσοι συνεργάτες μας και επιθυμούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή σχέση  μαζί τους. Όποιος επιλέγεται για να συνεργαστεί μαζί μας απολαμβάνει και της ανάλογης προβολής προς τους ασφαλισμένους μας.

Αν ένας ασφαλισμένος σας ανήκει στο Νομό Δράμας, και το όχημά του χαλάσει στην Κομοτηνή, ποια διαδικασία ακολουθείτε; 

Υπάρχουν δύο παροχές στην Εταιρεία μας. Η μια είναι η Φροντίδα Ατυχήματος, που είναι οδική βοήθεια μόνο στην περίπτωση ατυχήματος και η οποία μεταφέρει εντός νομού το όχημα σε συνεργείο. Και υπάρχει και η πλήρης κάλυψη οδικής βοήθειας, η οποία περιλαμβάνει και επαναπατρισμό. Δηλαδή καλύπτουμε τα έξοδα του ασφαλισμένου είτε για να συνεχίσει το ταξίδι του είτε για να επιστρέψει στην περιοχή διαμονής του.  Μια κάλυψη που ισχύει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει υψηλή ζήτηση από τους  πολίτες της Δράμας, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο Νομός είναι δίπλα στη Βουλγαρία και οι Δραμινοί πηγαινοέρχονται συχνά.

Το κλείσιμο εταιρειών στο παρελθόν επηρέασε την τοπική Ασφαλιστική αγορά της Δράμας;

Επί της ουσίας ναι, σε ένα βαθμό έχει επηρεάσει. Το αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή είναι ότι χρησιμοποιείται  ως πρόφαση για αναβολή ασφάλισης σε κλάδους μη υποχρεωτικούς. Βεβαίως και υπήρξε ζημιά αλλά προσωπικά πιστεύω ότι με σωστές ενέργειες μπορεί να ξεπεραστεί.

Στην αγορά της Δράμας υπήρξαν περιπτώσεις μαϊμού ασφαλιστών; 

Δυστυχώς τέτοια κρούσματα υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα και υπάρχουν και στη Δράμα.

Μαύροι Κωδικοί υπάρχουν στο Νομό;

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν υπάρχουν μαύροι κωδικοί. Αυτό που μπορώ να βεβαιώσω είναι ότι στην εταιρία μας δεν υπάρχουν.

Ας μιλήσουμε τώρα για τον Ανταγωνισμό. Bancassurance & Direct πωλήσεις.

Το bancassurance δεν μπορεί  να αντικαταστήσει  τον Ασφαλιστικό Σύμβουλο. Η τράπεζα παρέχει τις υπηρεσίες τις μόνο καθημερινές έως τις 14:00. Τις υπόλοιπες ώρες και ημέρες υπάρχει μόνο ένα call center στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί ο πελάτης όταν υπάρχει πρόβλημα.

Όσον αφορά στις ασφάλειες μέσω διαδικτύου προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι ένα αποτελεσματικό κανάλι διανομής και γι’ αυτό βλέπουμε εταιρείες οι οποίες στο παρελθόν είχαν απορρίψει το παραδοσιακό δίκτυο διανομής τώρα να ξαναγυρνάνε σε αυτό. Σε αντίθεση με εμάς στην Ευρωπαϊκή Πίστη που αναπτυσσόμαστε μόνο μέσω του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή.

Τέλος, θα ήθελα τη γνώμη σας για τους κλάδος ζωής & υγείας στο νομό της Δράμας. Το Νοσοκομείο της πόλης αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών;

Το νοσοκομείο της πόλης είναι στην κατάσταση που βρίσκονται όλα τα επαρχιακά νοσοκομεία. Υπάρχει έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, σε κλίνες κ.λπ. Η χρηματοδότησή του είναι ελλιπής. Ο κόσμος στρέφεται και αναγνωρίζει πλέον ότι μόνο μέσω ενός ιδιωτικού συμβολαίου υγείας θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί. Δεν είναι μόδα όπως ήταν κάποτε, τώρα είναι ανάγκη. Γιατί θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι πλέον πολλοί επαγγελματίες δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις εισφορές τους στα ταμεία. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι δεν είναι καλυμμένοι με αποτέλεσμα να ψάχνουν για εναλλακτική λύση.

Στο πλαίσιο των εργασιών μας με σκοπό να υποστηρίζουμε τους συνεργάτες μας αλλά και να κρατάμε ενήμερους τους πελάτες μας έχουμε κάνει μια έρευνα συγκρίνοντας τα συστήματα υγείας της Αμερικής, της Γερμανίας και της Αγγλίας. Τρία τελείως διαφορετικά συστήματα, όπου στην Αμερική λειτουργεί το τελείως φιλελεύθερο σύστημα – του έχω λεφτά και πληρώνω – εκτός από τους άπορους. Στη Γερμανία ένα σύστημα που ήταν το πρώτο παγκοσμίως – το οποίο στηριζόταν σε εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών. Και στο Αγγλικό σύστημα που έγινε τη δεκαετία του ‘40 μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το οποίο είχε τη λογική ότι όλοι όσοι μπορούν και συνεισφέρουν θα πληρώνουν αυτούς που δεν μπορούν – τις ευαίσθητες ομάδες.

Εδώ στην Ελλάδα φτιάξαμε ένα δικό μας σύστημα, μια κακή αντιγραφή όλων των παραπάνω η οποία έχει πολύ μεγάλο κόστος τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ασθενή. Ένα σύστημα που του λείπει κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Ο οικογενειακός γιατρός. Αναφέρομαι περισσότερο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη όπου ο οικογενειακός γιατρός είναι σε θέση να καθοδηγήσει τον ασθενή με αποτέλεσμα να μην κάνει άσκοπες επισκέψεις. Κάτι το οποίο επικρατεί στην Ελλάδα και το λύνει η ιδιωτική ασφάλιση καθώς τα συντονιστικά κέντρα τα οποία υπάρχουν αυτήν τη στιγμή με τα capitation Προγράμματα μπορούν να παρέχουν αυτήν τη υπηρεσία. Υπάρχει ο γιατρός που μπορείς να πάρεις τηλέφωνο στο συντονιστικό κέντρο και να σε κατευθύνει. Μια διαδικασία που βοηθάει και περιοχές όπως η Δράμα που τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι απομακρυσμένα και έτσι ο ασθενής μπορεί να συμβουλευτεί τον γιατρό τηλεφωνικά. Οι συνεργασίες που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής κάνουν τους ασφαλισμένους μας να μένουν πολύ ευχαριστημένοι. Λύσεις, λοιπόν, για τα προβλήματα της χώρας υπάρχουν. Απλά οι αρμόδιοι αρνούνται να τις εφαρμόσουν.

Συνεχίζουμε τις τελευταίες δύο συνεντεύξεις για το νομό Δράμας την Παρασκευή 6 και τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016. 


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − 15 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Γ. Καρυώτης: Αυτό που χρειαζόμαστε στη Δράμα είναι ο "Οικογενειακός Γιατρός"! https://www.insurancedaily.gr/g-kariotis-auto-pou-xreiazomaste-sti-drama-einai-o-oikogeneiakos-giatros/