Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Γ. Βρούτσης: Θέλουμε ο Έλληνας να ξαναεμπιστευτεί την Κοινωνική Δημόσια Ασφάλιση


Ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης ήταν ξεκάθαρος «Θέλουμε ο κόσμος να εμπιστευτεί την Κοινωνική Ασφάλιση. Την κοινωνική. Τη δημόσια. Θέλουμε να επανέλθει η χαμένη εμπιστοσύνη. Θέλουμε τα νέα παιδιά να πουν… ναι, θα πάρω σύνταξη. Έχουμε σκοπό να βελτιώσουμε τις αποδόσεις στην Επικουρική σύνταξη, παράλληλα θα αυξηθεί η απόδοση στο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης ανάλογα με τα χρόνια παραμονής σε αυτό. Θα κάνουμε ένα ανταποδοτικό, ελκυστικό σύστημα κοινωνικής Ασφάλισης».  

του Νίκου Μωράκη

Σε εκείνο το σημείο ο υπουργός ήταν (λογικά) έτοιμος να μιλήσει και για τον τρίτο πυλώνα, την Ιδιωτική Ασφάλιση, κάτι που οι συνομιλητές του και συμπαρουσιαστές της ενημερωτικής εκπομπής «Τώρα ό,τι συμβαίνει» δεν τον άφησαν να ολοκληρώσει (κλασικός ελληνικός διάλογος να μην αφήνεις τον καλεσμένο να ολοκληρώσει την κουβέντα του). 

Ο Υπουργός δήλωσε επίσης ότι δεν ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών που μηδενίζουν το χθες. Την δουλειά και την προσπάθεια που πιθανώς να έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Η προσπάθεια για το ασφαλιστικό ξεκίνησε το 2010 σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής προσαρμογής γιατί το ασφαλιστικό ήταν μια από τις κύριες αιτίες χρεοκοπίας της χώρας. Οι προσαρμογές έγιναν, οι προσπάθειες ολοκληρώθηκαν και τώρα το θέμα φτάνει στο τέλος του κυρίως λόγω των αποφάσεων των δικαστηρίων από το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου η κυβέρνηση καλείται να κάνει αλλαγές πάνω στις αποφάσεις της δικαιοσύνης. 

Διαβάστε επίσης: Βρούτσης: Nέα φάση ανάκαμψης της αγοράς εργασίας

Στην ερώτηση της παρουσιάστριας της εκπομπής, Φαίης Μαυραγάνη, για το σχέδιο της Κυβέρνησης στις επικουρικές συντάξεις και για το αν θα εμπλακούν και οι ιδιωτικές εταιρείες ο κ. Βρούτσης δήλωσε πως δεν θα εμπλακούν ιδιωτικές εταιρείες. Θα υπάρχει μια αναλογικότητα στο κομμάτι των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό δήλωσε μόνο. Προς στιγμήν η «είδηση» για τις επικουρικές συντάξεις είναι ότι θα αυξηθούν σύμφωνα και με την απόφαση του ΣτΕ. Σε δεύτερη ερώτηση που έγινε ξανά για το ίδιο ζήτημα, για το αν δηλαδή από το 2021 οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέγουν και ιδιωτικό πάροχο για την επικουρική τους σύνταξη ο Υπουργός απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας ζητώντας να κρατήσουν μόνο το στοιχείο ότι μέσα στο ασφαλιστικό που θα κατατεθεί συνολικά στη Βουλή στο κομμάτι των επικουρικών συντάξεων θα υπάρχει η αύξησή τους. Αυτό πρέπει να περιμένει ο κόσμος. Αυτό εμπεριέχει η μελέτη.  


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three + 12 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Γ. Βρούτσης: Θέλουμε ο Έλληνας να ξαναεμπιστευτεί την Κοινωνική Δημόσια Ασφάλιση! https://www.insurancedaily.gr/g-vroytsis-theloyme-o-ellinas-na-xanaem/