Auto News

Γιατί η Ιρλανδία είναι πρότυπο στην Οδική Ασφάλεια


Η Ιρλανδία είναι η νικήτρια του φετινού βραβείου Ετήσιου Δείκτη Οδικής Ασφάλειας, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), μέλος του οποίου είναι το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς). Το ετήσιο βραβείο λαμβάνει η χώρα που αποδεδειγμένα αποδεικνύει συνεχόμενη πρόοδο στην Οδική Ασφάλεια με στρατηγική αντιμετώπιση του προβλήματος σε όλα τα επίπεδα των κυβερνητικών αρμοδιοτήτων.

Η Ιρλανδία είναι η νικήτρια του φετινού βραβείου Ετήσιου Δείκτη Οδικής Ασφάλειας, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), μέλος του οποίου είναι το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς). Το ετήσιο βραβείο λαμβάνει η χώρα που αποδεδειγμένα αποδεικνύει συνεχόμενη πρόοδο στην Οδική Ασφάλεια με στρατηγική αντιμετώπιση του προβλήματος σε όλα τα επίπεδα των κυβερνητικών αρμοδιοτήτων.

Το βραβείο παραδόθηκε στον κ. Shane Ross, Υπουργό Μεταφορών, Τουρισμού και Αθλημάτων της Ιρλανδίας, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στις Βρυξέλλες.

Η Ιρλανδία ήταν η δεύτερη καλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2018, σε σχέση με τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στο δρόμο (νεκροί ανά εκατομμύριο κατοίκους) και έχει ανέβει 5 θέσεις στη συγκεκριμένη κλίμακα από το 2010 (που ήταν 7η χώρα). Η Ιρλανδία έχει μειώσει τους νεκρούς κατά 30% από το 2010, σε απόλυτους αριθμούς. Αντίστοιχα, οι νεκροί έχουν αυξηθεί, την τελευταία περίοδο, σε χώρες που αναφέρονται ως ασφαλείς, όπως είναι η Σουηδία και η Ολλανδία.

Αξιολόγηση της προόδου της ΕΕ στην Οδική Ασφάλεια – νέα έκθεση δ

Η πρόοδος της Ιρλανδίας είναι αξιοσημείωτη σε σχέση με τη στασιμότητα που παρατηρείται πρόσφατα στην ΕΕ συνολικά. Ο αριθμός των νεκρών στους δρόμους μειώθηκε μόνο κατά 1% το τελευταίο έτος και κατά 4% συνολικά τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του Δείκτη Οδικής Ασφάλειας που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο στόχος της ΕΕ να μειωθούν κατά το ήμισυ οι νεκροί στους δρόμους τη δεκαετία έως το 2020 φαίνεται ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί, καθώς θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μία ετήσια μείωση για τα έτη 2019 και 2020 της τάξης του 21%,, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.

Σε πολλά κράτη μέλη, η οδική ασφάλεια δεν ανήκει πια στις βασικές προτεραιότητες, με τις μειώσεις που γίνονται στην τροχονομική επιτήρηση και τη μη επένδυση σε ασφαλέστερες υποδομές.

Οι μεγαλύτερες και πιο τολμηρές πρωτοβουλίες της ΕΕ για την οδική ασφάλεια – ο εκσυγχρονισμός των ελάχιστων χαρακτηριστικών οδικής ασφάλειας των οχημάτων και η σημαντική αύξηση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας διαχείριση ασφάλειας των υποδομών – οριστικοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, μετά από καθυστέρηση ετών. Αυτά τα καλοδεχούμενα μέτρα, όμως, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ώστε να εφαρμοστούν πλήρως. Το ETSC καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Επιτρόπους να θέσουν την οδική ασφάλεια ως προτεραιότητα από την πρώτη κιόλας μέρα.

Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών στους δρόμους της ΕΕ είναι ακόμη απαράδεκτα υψηλός, με περίπου 500 νεκρούς κάθε εβδομάδα, το ισοδύναμο δηλαδή με 3 αεροπλάνα Boeing 737 που πέφτουν και σκοτώνονται όλοι οι επιβαίνοντες.

Ο κ. Avenoso σχολίασε τα εξής:

«Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, τα νεοεκλεγμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα λάβουν τις θέσεις τους και νέοι Επίτροποι θα ορισθούν, μαζί με 3 προέδρους στους βασικούς οργανισμούς της ΕΕ. Είναι καθοριστικό η νέα ηγεσία να ορίσει τα ίδια υψηλά επίπεδα στόχευσης για την οδική ασφάλεια όπως παρατηρήθηκε το τελευταίο έτος στην ΕΕ– δεν θα πρέπει να παραμείνουν άπραγοι».

Η κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς, δήλωσε τα εξής: «Το πρότυπο της Ιρλανδίας αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχούς σύμπραξης του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα που παρουσίασε αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. Υπάρχει πλέον η γνώση και η τεκμηρίωση και για τη χώρα μας. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει και κρατική υποστήριξη ώστε το τεράστιο αυτό ζήτημα ζωής και θανάτου, ιδιαίτερα για τους νέους μας, να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα.»

Η Έκθεση «2019 ETSC Road Safety Performance Index Report» μπορεί να βρεθεί στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) http://www.etsc.eu/pin13

Σύμφωνα με το ETSC, η καλή επίδοση στον τομέα της οδικής ασφάλειας οφείλεται στη δημιουργία ειδικού φορέα για την Οδική Ασφάλεια(Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας), που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση και ο οποίος λειτουργεί με μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό για τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, θέτει συγκεκριμένους στόχους, και η αποτελεσματικότητά του παρακολουθείται και αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα τελευταία έτη έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης οδήγησης λόγω υπερβολικής ταχύτητας, καθώς και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο κύριος Antonio Avenoso, Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC, είπε τα εξής:

«Η Ιρλανδία έχει επιδείξει μεγάλη πρόοδο στην οδική ασφάλεια τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα σημεία όπου απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες – όπως βελτίωση της ασφάλειας για τους ποδηλάτες. Αυτό που ξεχωρίζει στην περίπτωση της Ιρλανδίας, είναι η στρατηγική αντιμετώπιση της οδικής ασφάλειας: ανάλυση των δεδομένων, στοχοθεσία και έλεγχοι που διασφαλίζουν ότι υλοποιούνται τα έργα και οι στόχοι που έχουν αναληφθεί. Εάν κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφερνε να έχει τα ίδια επίπεδα οδικής ασφάλειας με την Ιρλανδία, τότε θα μειώνονταν οι θάνατοι στους δρόμους κατά 40%. Σήμερα, πολλές χώρες παρουσιάζουν στοιχεία στασιμότητας ή και οπισθοδρόμησης. Μπορούμε να μάθουμε πολλά από την περίπτωση της Ιρλανδίας – είναι ένα πρότυπο για την Ευρωπαϊκή Ένωση».


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 − three =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Γιατί η Ιρλανδία είναι πρότυπο στην Οδική Ασφάλεια! https://www.insurancedaily.gr/giati-i-irlandia-einai-protypo-stin-od/