Κοινωνική Ασφάλιση

H μερική απασχόληση «αδειάζει» τα ταμεία του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ


tameio

Δεν είναι μόνο η εισφοροδιαφυγή αλλά και μία ιδιότυπη εισφορο-αποφυγή εκείνη που πλήττει τα ταμεία του ΙΚΑ αλλά και του ΕΟΠΥΥ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Αυτή προέρχεται κυρίως μέσω της μαζικής επέκτασης των συμβάσεων μερικής απασχόλησης κατά την  περίοδο 2010 -14. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, μεταξύ Αυγούστου 2010 – Αυγούστου 2014, οι μερικώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ αυξήθηκαν  κατά …39,5%.Αντίθετα, οι πλήρως απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 7,8%.

 Έτσι αποτέλεσαν το 25% των ασφαλισμένων του ΙΚΑ τον Αύγουστο του 2014 έναντι του 15% των ασφαλισμένων τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τόσο για το ΙΚΑ όσο και για τον ΕΟΠΥΥ είναι πως παρότι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για ένα μερικώς απασχολούμενο είναι έως και κατά 70% λιγότερες σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλονται για ένα πλήρως απασχολούμενο, οι παροχές ιατρο – φαρμακευτικής περίθαλψης  που απολαμβάνει ένας μερικώς απασχολούμενος είναι ακριβώς οι ίδιες με τις παροχές που απολαμβάνει ένας πλήρως απασχολούμενος.

Αυτό το χάσμα μεταξύ χαμηλών  καταβαλλομένων εισφορών για τους μερικώς απασχολούμενους και υψηλών παροχών προς τους ίδιους στοιχίσει πολύ στο ΙΚΑ και στον ΕΟΠΥΥ, μιας και δεν καλύπτεται από κάποια αντίστοιχη κρατική επιδότηση. Διοικητικά στελέχη του ΙΚΑ δεν προτείνουν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης αλλά εναρμόνιση του ύψους των εισφορών με το ύψος των παροχών.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 2 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
H μερική απασχόληση «αδειάζει» τα ταμεία του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ! https://www.insurancedaily.gr/h-%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%83%cf%87%cf%8c%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b1%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%b5/