ΔΙΕΘΝΕΙΣ

HSBC: Με ρυθμό ανάπτυξης 1,2% θα «τρέξει» η Ευρωζώνη το 2015


HSBCΗ ευρωπαϊκή οικονομία δέχεται ώθηση βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα από την πτώση του πετρελαίου και την παράλληλη αποδυνάμωση του ευρώ. Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η HSBC, στην οποία αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2015.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της HSBC η εκκίνηση του 2015 χαρακτηρίζεται από πληθώρα γεγονότων, με κορυφαίο την εκλογή του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να εμπλακεί σε έντονη διαπραγμάτευση με την Τρόικα με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης των αναταράξεων στις αγορές. Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, κάτι που ακόμη δεν αντανακλάται στις χρηματαγορές, ωστόσο ο κόσμος σε χώρες όπως η Ισπανία το έχει καταλάβει για τα καλά.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, η HSBC προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,2% το 2015, έναντι 0,9% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Η οικονομία της Γερμανίας εκτιμάται ότι θα τρέξει με ρυθμό 1,3% έναντι 1% προηγουμένως, της Γαλλίας με 1,1% από 0,8% προηγουμένως, ενώ η Ιταλία αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη με 0,5%. Τέλος, η HSBC αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ισπανίας στο 2,1% από 1,5% προηγουμένως.

Οι αναλυτές του οίκου υπογραμμίζουν την πτώση του πετρελαίου και την υποχώρηση του ευρώ, ωστόσο εκτιμούν πως καμία από τις δύο εξελίξεις δεν αποτελούν βιώσιμη βάση ανάπτυξης για την οικονομία της Ευρωζώνης η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα χρέους αλλά και δημογραφικές προκλήσεις. Ούτε μπορούν να μετριάσουν τις μεγάλες πολιτικές προκλήσεις του μέλλοντος, δεδομένου ότι δεν αλλάζουν σημαντικά τα επίπεδα πληθωρισμού και χρέους για τα περισσότερα κράτη-μέλη.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 2 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
HSBC: Με ρυθμό ανάπτυξης 1,2% θα «τρέξει» η Ευρωζώνη το 2015! https://www.insurancedaily.gr/hsbc-%ce%bc%ce%b5-%cf%81%cf%85%ce%b8%ce%bc%cf%8c-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%80%cf%84%cf%85%ce%be%ce%b7%cf%82-12-%ce%b8%ce%b1-%cf%84%cf%81%ce%ad%ce%be%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%ce%b5%cf%85%cf%81/