Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Η πρώτη κίνηση για την Υποχρεωτική Επικουρική Ασφάλιση


Μεθαύριο Τετάρτη συνεδριάζει για πρώτη φορά η ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε από το υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή ειδικών εμπειρογνωμόνων και σκοπό την υποβολή εισήγησης στον υφυπουργό Εργασίας, κ. Νότη Μηταράκη, για τη θέσπιση μηχανισμού μετάβασης σε ένα σύστημα Υποχρεωτικής Επικουρικής Ασφάλισης που θα αποτελέσει το δεύτερο πυλώνα του συνταξιοδοτικού.

Του Πλάτωνα Τσούλου

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ID, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Παυλίνα Καρασιώτου, που προΐσταται της όλης πρωτοβουλίας, θα δώσει το στίγμα προθέσεων της κυβέρνησης ώστε τα μέλη της ομάδας εργασίας να προετοιμάσουν τις θέσεις τους για την επόμενη συζήτηση. Εξυπακούεται ότι, στο πλαίσιο της μεθαυριανής συνάντησης οι συμμετέχοντες σε αυτή θα κάνουν μια πρώτη τοποθέτηση για το πως οι ίδιοι εκτιμούν ότι θα προσεγγίσουν το όλο θέμα.

Η ομάδα εργασίας υποχρεούται να παραδώσει την εισήγησή της στον υφυπουργό Εργασίας, κ. Νότη Μηταράκη έως τις 4 Οκτωβρίου, ώστε εκείνος με τη σειρά του και σε συνεργασία με τους συνεργάτες του να ετοιμάσει την τελική πρόταση, που θα φέρει σε κάθε περίπτωση την έγκριση και του υπουργού, κ. Ιωάννη Βρούτση.

Η ομάδα εργασίας, μεταξύ άλλων, θα εξετάσει το κατά πόσο το επικουρικό σύστημα ασφάλισης θα μπορούσε να λειτουργήσει στη λογική των Επαγγελματικών Ταμείων, υπό δύο προϋποθέσεις: ότι η συμμετοχή των εργαζόμενων θα είναι υποχρεωτική, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, καθώς και ότι το μοντέλο διαχείρισης των αποθεματικών θα είναι ανακεφαλαιοποιητικό.

Στα θέματα που θα εξεταστούν και είναι και το ζήτημα που έχει τεθεί για τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων ώστε ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης, που θα είναι συμπληρωματικός του πρώτου, να καταστεί ελκυστικός οικονομικά για τους εργαζόμενους.

Εκτιμάται επίσης ότι, αντικείμενο εξέτασης για την ομάδα εργασίας θα αποτελέσει και το θέμα των ατομικών ασφαλιστηρίων και το πως αυτά θα λειτουργήσουν επίσης συμπληρωματικά στον πρώτο (Κύρια Ταμεία Ασφάλισης) και τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης.

Σημειώνεται ότι στην ομάδα εργασίας μετέχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του ΥΠΟΙΚ, του υπουργείου Εργασίας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, της Τράπεζας της Ελλάδας και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 2 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Η πρώτη κίνηση για την Υποχρεωτική Επικουρική Ασφάλιση! https://www.insurancedaily.gr/i-proti-kinisi-gia-tin-ypochreotiki-epi/