Αστική Ευθύνη

Ίχνη του Roundup σε δημητριακά, μπύρες και κρασιά


H λίστα των φαγητών και των ποτών που περιέχουν ίχνη από το ζιζανιοκτόνο Roundup μεγαλώνει. Δημοσίευμα του Business Insider αναφέρει ότι το 2018 o μη κερδοσκοπικός οργανισμός Environmental Working Group ανακάλυψε ίχνη γλυφοσάτης από το Roundup, το πιο δημοφιλές ζιζανιοκτόνο σε Ευρώπη και Αμερική στα Quaker, τα Kellog’s, τα Cheerio’s και το Lucky Charms. Ένα χρόνο αργότερα ίχνη του φαρμάκου βρέθηκαν σε μπύρες και κρασιά με κάποιους ερευνητές να επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη ουσία συνδέεται με καρκινογενέσεις.

Τον Αύγουστο του 2018 δικαστής αναγκάζει την Monsanto που τώρα είναι μέρος της Bayer, να πληρώσει 78,6 εκατ. δολάρια σε εργαζόμενο που νόσησε από καρκίνο εξαιτίας του φαρμάκου. Ο Edwin Hardeman είναι ο πρώτος που οδήγησε την υπόθεση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο και δικαιώθηκε.

Ο Hardeman είναι ένας ανάμεσα σε χιλιάδες ενάγοντες που έχουν υποβάλει παρόμοιες αξιώσεις.To 2018 ομοσπονδιακό δικαστήριο απεφάνθη σχετικά με την υπόθεση του Dewayne Johnson  ότι το Roundup αποτελεί “ουσιαστικό” παράγοντα για τον καρκίνο τον οποίο διέγνωσε το 2014. Ο 46χρονος τότε πατέρας τριών παιδιών είχε επίσης αναπτύξει λέμφωμα non-Hodgkin και θεωρήθηκε σαν ο άνθρωπος που νίκησε την Monsanto.

Επίσης το 2018 δικαστήριο στις HΠΑ ανάγκασε τη Monsanto να καταβάλει 2 δισ. Δολάρια σε ζημίες στο ζευγάρι Pilliod, οι οποίοι επίσης ανέπτυξαν λέμφωμα non-Hodgkin μετά τη χρήση του Roundup για 35 χρόνια. Σε δήλωση της, η Bayer δήλωσε ότι θα προσβάλει την ετυμηγορία, μειώνοντας το ποσό στα περίπου 80-90 εκατ. δολάρια.

“Συμπάσχουμε με τους Pilliod, αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία στην περίπτωση αυτή δείχνουν ότι έχουν ιστορικό ασθενειών που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για λέμφωμα non-hodgkin”, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της.

Όσο λοιπόν οι αγωγές αυτές προχωρούν στο δικαστήριο, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να σκάβουν περαιτέρω τον πιθανό κίνδυνο οι πολίτες να καταναλώνουν ίχνη glyphosate σε τρόφιμα και ποτά.

Στις αρχές του 2019 η Ομάδα Ερευνών Δημόσιου Ενδιαφέροντος των ΗΠΑ (US PIRG) εξέτασε 20 αλκοολούχα ποτά – πέντε κρασιά και 15 μπύρες – για το glyphosate. Όλα τα προϊόντα εκτός από ένα ήταν θετικά για το χημικό, αν και οι ποσότητες ήταν διαφορετικές.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις σε μεγάλες μάρκες όπως η Coors, η Sutter Home και η Budweiser, αλλά οι καταναλωτές δεν πρέπει να πανικοβάλλονται ακόμα. Όταν πρόκειται για χημικά όπως το glyphosate, η δόση είναι αυτή που καθορίζει το δηλητήριο.

Τι γίνεται με την κατανάλωση μπύρας και κρασιού;

Πρόσφατες δοκιμές υποδεικνύουν ότι η μπύρα και το κρασί περιέχουν πολύ χαμηλότερα ίχνη glyphosate από τα δημητριακά, τα μπισκότα και η βρώμη. Από όλα τα αλκοολούχα ποτά που μελετήθηκαν στην έκθεση PIRG των ΗΠΑ, το ποτό με τη μεγαλύτερη ποσότητα glyphosate ήταν το Sutter Home merlot, το οποίο περιείχε περισσότερες από 50 μονάδες γλυφοσάτη. Για να αντιληφθείτε τη διαφορά με τα δημητριακά τα Quaker Overnight Oats βρέθηκαν να περιέχουν πάνω από 1.000 μονάδες (parts per billion) glyphosate.

Ένας τοξικολόγος της Bayer δήλωσε στην USA Today ότι ένας ενήλικας θα έπρεπε να καταναλώσει 308 γαλόνια του Sutter Home merlot κατά τη διάρκεια της ζωής του για να φθάσει στο όριο έκθεσης του EPA.

Άλλα κρασιά όπως το Barefoot Cabernet Sauvignon και το Beringer Estates Moscato περιείχαν ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα glyphosate, ενώ μπύρες όπως το Coors Light, το Miller Lite, το Budweiser, το Corona Extra, το Guinness Draft και το Heineken περιείχαν ακόμη λιγότερα.

Μία από τις κύριες ανησυχίες γύρω από το glyphosate στα προϊόντα Cheerios και Quaker Oats είναι το γεγονός ότι αυτά τα είδη καταναλώνονται συχνά από μικρά παιδιά.

businessinsider.com


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × one =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Ίχνη του Roundup σε δημητριακά, μπύρες και κρασιά! https://www.insurancedaily.gr/ichni-toy-round-up-se-dimitriaka-mpyres-kai-kr/