Ασφαλιστικές Ειδήσεις

IDD: Ποιες πληροφορίες για την αμοιβή και τις ασφαλιστικές θα δίνει ο διαμεσολαβητής


Στόχος της IDD είναι να φέρει μεγαλύτερη διαφάνεια στη σχέση των ανθρώπων που εμπλέκονται στη διανομή ασφαλιστικών προιόντων με τους πελάτες, ώστε να καθίσταται σαφές στον εν δυνάμει ασφαλισμένο με ποιον ασφαλιστή συνεργάζεται και αν υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων στη μεταξύ τoυς σχέση.

της Βίκυς Γερασίμου

Για αυτό και η οδηγία ορίζει ότι ο διαμεσολαβητής οφείλει να ενημερώσει τον πελάτη για το πως αμείβεται εάν εργάζεται δηλαδή με αμοιβή ή εάν λαμβάνει προμήθεια. Επίσης οφείλει να δώσει πληροφορίες για την σχέση του με την εταιρεία. Η οδηγία αναφέρει ότι εάν ο διαμεσολαβητής συμμετέχει με ποσοστό 10% ή μεγαλύτερο στο κεφάλαιο ή στα δικαιώματα ψήφου ασφαλιστικής, καθώς και το αντίστροφο, δηλαδή εάν η ασφαλιστική έχει συμμετοχή πάνω από το 10% στη διαμεσολαβητική εταιρεία οφείλει να ενημερώσει τον πελάτη.

Κάθε επαγγελματίας που διαμεσολαβεί στην πώληση ασφαλιστικών υπηρεσιών θα πρέπει να γνωστοποιεί στον πελάτη σε σχέση με το ασφαλιστήριο που του προτείνει εάν είναι αποκλειστικός συνεργάτης μίας εταιρείας, εάν συνεργάζεται με περισσότερες εταιρείες και με ποιες και εάν η πρόταση που κάνει στον πελάτη είναι αμερόληπτης και αποτέλεσμα προσωπικής ανάλυσης.

Επίσης:

  • Όταν η αμοιβή πρέπει να καταβάλλεται απευθείας από τον πελάτη, ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής ενημερώνει τον πελάτη για το ποσό της αμοιβής ή, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, για τη μέθοδο υπολογισμού της αμοιβής.
  • Εάν ο πελάτης πραγματοποιεί πληρωμές εκτός των τρεχόντων ασφαλίστρων και των προγραμματισμένων πληρωμών δυνάμει της σύμβασης ασφάλισης μετά τη σύναψή της, ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής τού γνωστοποιεί επίσης, για καθεμία από τις εν λόγω μεταγενέστερες πληρωμές, τις πληροφορίες που πρέπει να του διαβιβάζει σύμφωνα με το παρόν άρθρο.
  • Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι, εγκαίρως πριν από τη σύναψη ασφαλιστικής σύμβασης, κάθε ασφαλιστική επιχείρηση κοινοποιεί στον πελάτη της τη φύση της αμοιβής που λαμβάνουν οι υπάλληλοί της σε σχέση με τη σύμβαση ασφάλισης.
  • Εάν ο πελάτης πραγματοποιεί πληρωμές, εκτός των τρεχόντων ασφαλίστρων και των προγραμματισμένων πληρωμών, δυνάμει της ασφαλιστικής σύμβασης μετά τη σύναψή της, η ασφαλιστική επιχείρηση του γνωστοποιεί επίσης, για καθεμία από τις εν λόγω μεταγενέστερες πληρωμές, τις πληροφορίες που πρέπει να του διαβιβάζει σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + six =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
IDD: Ποιες πληροφορίες για την αμοιβή και τις ασφαλιστικές θα δίνει ο διαμεσολαβητής! https://www.insurancedaily.gr/idd-pies-plirofories-gia-tin-amivi-ke-tis-asfalistikes-tha-dini-o-diamesolavitis/