Ειδήσεις

Insurance Europe: Δεν ξέρουμε αν τα PEPP θα αυξήσουν τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις


Μετά την έγκριση του Κανονισμού για τα PEPP από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο να δημιουργηθεί ενιαία συνταξιοδοτική αγορά μέσα από ένα πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό προϊόν, η Insurance Europe εκφράζει τις επιφυλάξεις της όσον αφορά την αύξηση των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο N. Jeanmart, επικεφαλής της Επιτροπής Προσωπικών και Γενικών Ασφαλίσεων και Μακροοικονομίας της Insurance Europe «με τα PEPP, η ΕΕ έχει κάνει ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού περιβάλλοντος που αναγνωρίζει τη σημασία των ιδιωτικών συντάξεων και τον βασικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην κοινωνία μας. Σε ένα περιβάλλον που αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερο την γήρανση του πληθυσμού, είναι ζωτικής σημασίας οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να αναγνωρίσουν τις δυνατότητες των ιδιωτικών συντάξεων στην αύξηση των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων. Είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τον αντίτυπο των PEPP στις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις και το αν οι καταναλωτές θα ενδιαφερθούν για να τα αγοράσουν.

Καθοριστικός παράγοντας θα είναι αναμφισβήτητα τα τεχνικά μέτρα Επιπέδου ΙΙ με τα οποία θα αποφασιστούν πολλά βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Για αυτό και εδώ ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) καθ’ όλη τη διάρκεια του προσεχούς έτους καθίσταται κρίσιμος. Για παράδειγμα, κατά τον καθορισμό των τεχνικών μετριασμού του κινδύνου, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα που επενδύονται από τους αποταμιευτές προστατεύονται εξίσου, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο πάροχος του PEPP.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας οι κεφαλαιακές απαιτήσεις να αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τους κινδύνους που σχετίζονται με τα μακροπρόθεσμα προϊόντα αποταμίευσης και να μην είναι υπερβολικές. Διαφορετικά τα PEPPs θα είναι δαπανηρά χωρίς λόγο ή περιορισμένα όσον αφορά τις εγγυήσεις που μπορούν να προσφερθούν για την προστασία των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων των πελατών».


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 + nineteen =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Insurance Europe: Δεν ξέρουμε αν τα PEPP θα αυξήσουν τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις! https://www.insurancedaily.gr/insurance-europe-den-xeroume-ta-pepp-tha-afxisoun-tis-syntaxiodotikes-apotamiefsis/