Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ήρθε ο… θείος από τον Καναδά

Prem Watsa

Prem Watsa

Τελικά, η Eurolife άλλαξε χέρια για να παραμείνει στην… ίδια αγκαλιά. Η Eurobank ανακοίνωσε την πώληση της ασφαλιστικής στον μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχο της τράπεζας, την εταιρεία συμμετοχών του Prem Watsa, Fairfax Financial.

Με την κίνησή του αυτή, ο Ινδοκαναδός Prem Watsa, ισχυρός άνδρας της Fairfax Financial Holdings και πλέον «αφεντικό» του Ομίλου Eurolife ERB, εξελίσσεται σε έναν από τους ισχυρότερους «παίκτες» στην ελληνική αγορά.

Η εταιρεία συμμετοχών του «Καναδού Warren Buffett», όπως αποκαλούν πολλοί τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Fairfax, είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Eurobank με ποσοστό 16,88% και γίνεται ο βασικός μέτοχος της Eurolife με ποσοστό 80%. Έτσι η Fairfax αποκτά ηγετικό ρόλο στον εγχώριο χρηματοοικονομικό κλάδο, ποντάροντας στην ανάκαμψη της οικονομίας. Είναι σημαντικό, ότι από την πρώτη επένδυση στη Eurobank, η Fairfax συνεχίζει και υποστηρίζει τις επιλογές της στην Ελλάδα, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας. Το σίγουρο είναι ότι στη Fairfax ξέρουν από ασφάλειες. Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά είκοσι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα της Fairfax. Το μοντέλο που έχει επιλέξει ο επενδυτικός γίγαντας του Watsa θέλει τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές δραστηριότητες να λειτουργούν σε αποκεντρωμένη βάση με αυτόνομες διοικήσεις, εφαρμόζοντας πολιτικές ανάληψης κινδύνων εστιασμένες και προσαρμοσμένες στις τοπικές αγορές που λειτουργούν και αναπτύσσονται.

Αν κρίνουμε από τις αλλαγές που έφερε η ομάδα της Fairfax στη διοικητική λειτουργία της Eurobank, τότε τα στελέχη της Eurolife θα περάσουν πραγματικά από κόσκινο, πριν αποφασιστεί η ομάδα που θα αναλάβει να οδηγήσει την εταιρεία σε νέες επιτυχίες. Βέβαια, ο Watsa είναι οπαδός της ρήσης «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» και γενικά δείχνει εμπιστοσύνη στα στελέχη που χαρακτηρίζονται από συνέπεια και σταθερότητα.

Η Fairfax στην Ελλάδα

Ήταν Απρίλιος του 2014, όταν ο Prem Watsa και ο Wilbur Ross, συνοδοιπόροι στην ανάκαμψη της ιρλανδικής προβληματικής τράπεζας Bank of Ireland, από την επένδυση στην οποία έβγαλαν ικανοποιητικά κέρδη, αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη Eurobank. Όχι μόνο να ασχοληθούν αλλά και να αναλάβουν την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μιας τράπεζας που κινούνταν μεταξύ… φθοράς και αφθαρσίας μετά το ναυάγιο του deal με την Εθνική Τράπεζα και την αποχώρηση της οικογένειας Λάτση.

Μάλιστα, όταν ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας, ο Καναδός επενδυτής δήλωσε σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μποδοσάκη, ότι η ομάδα Fairfax «ήρθε για να μείνει».

«Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να γίνει και πάλι η Eurobank κερδοφόρος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Eurobank και η διοίκησή της μπορούν να υπερβούν τις προσδοκίες και να παρουσιάσουν το πρώτο πετυχημένο παράδειγμα ανάκαμψης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την κρίση», δήλωσε ο ίδιος.

Στη συνέχεια, η Fairfax αύξησε τη συμμετοχή της και ανέλαβε να καλύψει μεγάλο μέρος της ανακεφαλαιοποίησης που ολοκληρώθηκε πριν το τέλος του 2015. Πλέον, η Eurobank έχει μειώσει το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο 2,38% επιστρέφοντας… για τα καλά στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν είναι, όμως, μόνο η Eurobank και η Eurolife. Η Fairfax είναι μεγαλομέτοχος της Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties), η οποία κατέχει μερικά από τα καλύτερα εμπορικά κτίρια στην Αθήνα. Επίσης, η Fairfax εξαγόρασε το 2014 την Praktiker Hellas, ενώ κατέχει σημαντικό μερίδιο της τάξης του 6% στον Μυτιληναίο.

Το who is who του «Καναδού Warren Buffett»

Ο Prem Watsa ίδρυσε την εδρεύουσα στο Τορόντο εταιρεία συμμετοχών Fairfax Financial Holdings το 1985 και παραμένει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μέχρι σήμερα. Ο γεννημένος στην πόλη Ιντεραμπάντ της Ινδίας, ο Watsa πήγε να βρει τον αδερφό του στον Καναδά και γράφτηκε στο MBA του University of Western Ontario, ενώ για τα προς το ζην πωλούσε συσκευές από πόρτα σε πόρτα.

Αφού εργάστηκε για μία περίοδο ως αναλυτής επενδύσεων, ο Watsa αποφάσισε να κινηθεί αυτόνομα επαγγελματικά το 1984. Ξεκίνησε εξαγοράζοντας ασφαλιστικές εταιρείες, ακολουθώντας το επιχειρηματικό μοντέλο του ειδώλου του, Warren Buffett.

Σήμερα, η Fairfax έχει συμμετοχές σε ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές δραστηριότητες σε τέσσερις ηπείρους, ενώ αποτελεί εκ των βασικών επενδυτών πολλών άλλων εταιρειών όπως η IBM και η BlackBerry.

Fairfax


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 3 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Ήρθε ο... θείος από τον Καναδά! https://www.insurancedaily.gr/irthe-o-thios-apo-ton-kanada/