Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ισχυροί όμιλοι με ασφαλιστήρια συμβόλαια που διασώθηκαν μετά από καταστροφικά γεγονότα


Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα εταιρειών οι οποίες αναβίωσαν κυριολεκτικά από τις… στάχτες τους, ή ανάσαναν μετά από μια καταστροφική νεροποντή ή αναγεννήθηκαν μετά από ένα δυνατό χτύπημα του Εγκέλαδου. Η χρήση ασφαλιστηρίων συμβολαίων κλάδου Πυρός αποδείχθηκε στην πράξη σωτήρια. Λειτούργησε καθοριστικά ώστε να διασωθούν μεγάλες παραγω- γικές επιχειρήσεις όπως οι Sunlight, Creta Farms, Γλάρος, Alpha Beta Roto, Καρδασιλάρης κ.ά., χιλιάδες θέσεις εργασίας και, φυσικά, να μη χαθούν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Πρόκειται για περιπτώσεις οι οποίες λειτουργούν σήμερα ως case studies, αποδεικνύοντας ότι τα ασφαλιστήρια Πυρός αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο κάθε επενδυτικής δράσης, αφού στην άτυχη στιγμή ενός ακραίου συμβάντος η ενεργοποίησή τους δίνει διεξόδους ουσίας σε επιχειρηματίες και επενδυτές.

ALFA BETA ROTO: Νέα εκκίνηση μέσα από τις στάχτες

Η Alfa Beta Roto ABEE, εταιρεία παραγωγής εύκαμπτης συσκευασίας τροφίμων, με έδρα τη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, αποτελεί μια ακόμη περίπτωση βιομηχανίας που κατάφερε να διασωθεί μετά από μεγάλη πυρκαγιά η οποία ξέσπασε τον Ιούλιο του 2011 στο εργοστάσιό της.Aσπίδα προστασίας για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης στην οποία περιήλθε η Εταιρεία μετά την πυρκαγιά ήταν η σωστή ασφαλιστική της κάλυψη και, κατά συνέπεια, η αποζημίωση ύψους 25,85 εκατ. ευρώ την οποία έλαβε από τις εταιρείες ΑΧΑ Ασφαλιστική, Interamerican, Εθνική Ασφαλιστική, Ευρώπη ΑΕΓΑ, Groupama και Generali. Μεσίτης ασφαλίσεων στην υπόθεση ήταν η Ξηρογιαννόπουλος Insurance Brokers.

Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης κινούμενοι με ψυχραιμία φρόντισαν, αρχικά, να κάνουν χρήση εναλλακτικών επιλογών προκειμένου να μεταφέρουν την παραγωγή τους σε άλλες δομές έως ότου ανακατασκευάζουν το εργοστάσιο που κυριολεκτικά παραδόθηκε στις φλόγες. Η περιπέτεια της Alfa Beta Roto έληξε με τη μερική επαναλειτουργία του εργοστασίου της 15 μήνες μετά το συμβάν, οπότε και επανήλθε στην κανονικότητα, ενώ 18 μήνες αργότερα η Εταιρεία αποκατέστησε πλήρως τις παραγωγικές δομές της.

ergostasio_druckfarben

DRUCKFARBEN: Η προκαταβολή που έδωσε ανάσα ζωής στην εταιρεία

H μεγάλη φωτιά που ξέσπασε 28 Μαρτίου 2016 στο εργοστάσιο παρα- σκευής μελανιών της εταιρείας παραγωγής και εμπορίας μελανιών εύκαμπτης συσκευασίας και οικοδομικών χρωμάτων Druckfarben Ελλάς ΑΕΒΕ, με έδρα στον Ασπρόπυργο Αττικής, έφερε τα… πάνω κάτω στη διοίκησή της, δημιουργώντας προβλήματα ρευστότητας και παραγωγής. Η Εταιρεία ωστόσο χάρη στην ασφαλιστική συνείδηση του κ. Γιώργου Καραβασίλη, μεγαλομέτοχου και Διευθύνοντα Συμβούλου, όπως και του επαγγελματισμού του μεσιτικού γραφείου Capuano Insurance Brokers S.A στάθηκε στα πόδια της σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο παράγοντας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτήν τη γρήγορη για τα δεδομένα ανάκαμψη, ήταν η προκαταβολή ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ που δόθηκε σε λιγότερο από 40 ημέρες και επέτρεψε στην Εταιρεία να επαναλειτουργήσει το παλιό της εργοστάσιο στη Χαλκίδα και να θέσει ξανά τη γραμμή παραγωγής της σε λειτουργία, μειώνοντας κατά αυτό τον τρόπο την απώλεια κερδών της. Η Druckfarben είχε ασφαλιστήριο συμβόλαιο στις εταιρείες Εθνική Ασφαλιστική (leader του συμβολαίου), AXA, Interasco, Generali και Ευρώπη Ασφαλιστική. Η τελική αποζημίωση ύψους 11.950.000 ευρώ δόθηκε στο χρόνο ρεκόρ των οκτώ μηνών ενώ καταγράφηκε ως η μεγαλύτερη αποζημίωση για το έτος 2016.

CRETA FARMS: Η ασφάλιση την επανέφερε στην κανονικότητα

Άλλη μια περίπτωση μεγάλης εταιρείας της οποίας η καθημερινότητα, αλλά και τα πλάνα της, ανατράπηκαν λόγω αστάθμητου παράγοντα ήταν η Creta Farms που είδε τις εγκαταστάσεις της στο Ρέθυμνο να παραδίδονται, 14 Μαρτίου 2014, στις φλόγες. Και εδώ όμως το ασφαλιστήριο έδωσε τη λύση, επιτρέποντας στη βιομηχανία να καλύψει τις ζημιές της και να επαναλειτουργήσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Ειδικότερα, όπως είχε τότε ανακοινώσει η Creta Farms, έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας διακανονισμού της ασφαλιστικής αποζημίωσης, εισέπραξε ως αποζημίωση το ποσό των 9,15 εκατ. ευρώ, το οποίο διατέθηκε για την αναπλήρωση κατεστραμμένων αποθεμάτων, την αποκατάσταση αποθηκευτικών χώρων και την κάλυψη της απώλειας μεικτών κερδών που υπέστη λόγω της πυρκαγιάς. Η αποζημίωση καταβλήθηκε από το συνασφαλιστικό σχήμα, απαρτιζόμενο από τις εταιρείες «Groupama – Φοίνιξ Α.Ε.Α.Ε.», «Εθνική Α.Ε.Ε.Γ.Α.», «Ευρώπη Α.Ε.Γ.Α.», «Generali Hellas A.A.E.» και «Αγροτική Ασφαλιστική Α.Ε.» κατά την αναλογία συμμετοχής εκάστης συνασφαλίστριας εταιρείας. Η εταιρεία που διαμεσολάβησε για την ασφάλιση ήταν η Eurolδιαμεσολάβησης ήταν η ERB AEMA με επικεφαλής την Άννυ Τρύφων.

SUNLIGHT: Πώς έσβησε η ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων

Ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του επιχειρείν καταστροφικά γεγονότα ήταν η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς στο εργοστάσιο μπαταριών της Sunlight στο Όλβιο Ξάνθης. Η φωτιά κατέστρεψε το κεντρικό κτίριο κατασκευής μπαταριών υποβρυχίων και formation και έκαψε ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, υγρά μπαταριών και πλαστικά. Καταστράφηκαν ολοσχε- ρώς τα δύο τμήματα, καθώς και το συγκρότημα γραφείων. Με την άμεση ενεργοποίηση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων της η Εταιρεία κατάφερε να καλύψει ζημιές περί των 66 εκατ. ευρώ και να επανέλθει γρήγορα παραγωγικά. Τη Sunlight κάλυψαν ασφαλιστικά οι εταιρείες ERGO (25%), Ευρώπη (20%), Interamerican (19%), Generali (15%), Eurolife (9%), Interasco (4%), Ευρωπαϊκή Πίστη (4%) & Ορίζων (4%), ενώ ρόλο μεσίτη διαδραμάτισε η Αon*.

*Εκ παραδρομής στην έντυπη έκδοση αναφέρθηκε λανθασμένα το όνομα της Αon ως ΕΟΝ

Πηγή: Οδηγός Ασφάλισης Επιχειρήσεων 2019, Morax Media SA

 


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + 13 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Ισχυροί όμιλοι με ασφαλιστήρια συμβόλαια που διασώθηκαν μετά από καταστροφικά γεγονότα! https://www.insurancedaily.gr/ischyri-omili-asfalistiria-symvolea-pou-diasothikan-meta-apo-katastrofika-gegonota/