Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Εισφορές και συντάξεις στον «αέρα»


Πρωτοφανές αλαλούμ επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, οι τρέχουσες εισφορές των επαγγελματιών υποεισπράττονται, οι εισφορές που πρέπει να υπολογιστούν με βάση το εισόδημα του 2016, θα «εκκαθαριστούν» τέλος του 2017. Οι νέες συντάξεις θα καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο να δοθούν ελλείψει χρημάτων, ενώ οι ήδη καταβαλλόμενες θα κοπούν το 2019.

Αυτή είναι η εικόνα του Ασφαλιστικού ένα χρόνο σχεδόν μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Στα τέως ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) υπάρχουν οφειλές εργοδοτών και αυτασφαλισμένων ύψους 31 δισ. ευρώ. Εξ αυτών μόνο 2-2,5 δισ. ευρώ είναι διακανονισμένες.
  • Την ίδια στιγμή ο στόχος των εισπράξεων από το χαράτσι στους επαγγελματίες, τους αγρότες και στα μπλοκάκια έχει επιτευχθεί μόλις κατά 65% το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.
  • Παράλληλα, ο μηχανισμός επανϋπολογισμού των εισφορών των επαγγελματιών, των μπλοκάκηδων και των αγροτών με βάση το εισόδημα που θα δηλώσουν το 2016, θα είναι έτοιμος μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2017. Έτσι ο επανϋπολογισμός του χαρατσιού και ο συμψηφισμός τους με το χαράτσι που θα πληρωθεί φέτος με βάση το εισόδημα του 2015, ενδέχεται να πάει για το τέλος του 2017 αν όχι για τις αρχές του 2018
  • Εξάλλου, παρά τον τελικό καθορισμό του νέου τύπου υπολογισμού των συντάξεων, λείπουν τα αναγκαία κεφάλαια για την εκκαθάριση 55.000 συντάξεων ασφαλισμένων που «βγήκαν» στη σύνταξη μετά τις 12/5/2016, δεδομένου ότι έχει καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης. Άλλες 120.000 επικουρικές συντάξεις βρίσκονται επίσης στον «πάγο».
  • Τέλος, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς να περικόψει έως 40% κοντά στις 900.000 ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις από το 2019.

Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen + fourteen =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Εισφορές και συντάξεις στον «αέρα»! https://www.insurancedaily.gr/isfores-ke-syntaxis-ston-aera/