Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Καυτή πατάτα η Ιδιωτική Ασφάλιση για τους πολιτικούς της χώρας


Η Ιδιωτική Ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην κοινωνική ασφάλιση. Η ιδιωτική ασφάλιση είναι για αυτούς που δεν έχουν οικονομική άνεση. Το νέο σύστημα τριών πυλώνων θα επαναφέρει την τάξη στο μεγάλο αγκάθι του συνταξιοδοτικού και η ιδιωτική ασφάλιση θα είναι αρωγός.

του Νίκου Μωράκη

Τα τελευταία χρόνια κανείς δεν μιλάει για τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Ή μάλλον να το διατυπώσουμε καλύτερα, τα στελέχη της ιδιωτικής ασφάλισης φωνάζουν ότι έχουν τη λύση στο πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης αλλά κανείς δεν τους ακούει. Οι πολιτικοί της χώρας αρέσκονται σε βαρύγδουπες – πολλές φορές κοινότυπες δηλώσεις σχετικά με τη σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης και σταματάνε τη συζήτηση εκεί.

Οι αριστεροί ή κεντροαριστεροί λόγω ιδεοληψίας αρνούνται να δεχθούν τις προτάσεις της ιδιωτικής ασφάλισης. Θεωρούν την ιδιωτική ασφάλιση αναγκαίο κακό και μόνο σε τομείς, όπως οι φυσικές καταστροφές, δέχονται να κάνουν διάλογο. Θεωρούν ότι η ιδιωτική ασφάλιση δεν αφήνει τη δημόσια υγεία να ανθίσει και πως ο κερδοσκοπικός τους χαρακτήρας δεν έχει καμία δουλειά στο κοινωνικό έργο της δημόσιας υγείας.

Στο αντίποδα οι δεξιοί ή κεντροδεξιοί συμμερίζονται την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης αλλά μέχρι εκεί. Φοβούνται να αγκαλιάσουν την ιδιωτική ασφάλιση και να δηλώσουν δημόσια πως ΝΑΙ – εδώ είναι η λύση στα προβλήματά μας. Διακριτικοί κλείνουν το μάτι σε Ασφαλιστές και Ασφαλιστικές εταιρείες σαν να τους λένε – σε νιώθω – σε καταλαβαίνω – αλλά δεν μπορώ να δεσμευτώ για τίποτα. Γιατί; Μα γιατί η κοινωνία δεν είναι έτοιμη – τώρα τελευταία αρχίζει και δέχεται τα πρώτα ερεθίσματα – για μια τέτοια αλλαγή. Και επειδή το πολιτικό παιχνίδι είναι δύσκολο και απαιτεί διπλωματικούς χειρισμούς η ιδιωτική ασφάλιση βρίσκεται μετέωρη μεταξύ αυτών των δύο απόψεων. Μεταξύ εκείνων που δεν θέλουν ούτε να ακούν για Ιδιωτική Ασφάλιση και αυτών που “ναι, σας καταλαβαίνουμε αλλά τα χέρια μας είναι δεμένα”.

Κανένας πολιτικός δεν έχει βγει δημόσια να πει αυτό που πιστεύει ότι δηλαδή η λύση είναι ΣΔΙΤ μεταξύ Κοινωνικής & Ιδιωτικής Ασφάλισης. Ότι η κοινωνική ασφάλιση πρέπει να δεχθεί το know how που έχει η ιδιωτική ασφάλιση – να αντιγράψει τα συστήματά της και να την αφήσει να τη συμπληρώσει σωστά εκεί που έχει πραγματικές ανάγκες. Και μη μας παρεξηγείτε παρόμοιες δηλώσεις έχουν γίνει στο παρελθόν αλλά διακριτικά, ελεγχόμενα και πάντα στο κατάλληλο κοινό. Ποτέ ανοιχτά. Ποτέ με ισχυρά επιχειρήματα. Γιατί;

Διότι κατευθείαν όποιος κάνει αυτές τις δηλώσεις θα δικαστεί από την κοινή γνώμη. Σωματεία, Μέσα Επικοινωνίας και πολιτικοί αντίπαλοι θα τον χαρακτηρίσουν παπαγαλάκι του κεφαλαίου, υποστηρικτή των Ασφαλιστικών Εταιρειών και άνθρωπο του συστήματος που θέλει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αφεντικών του. Δυστυχώς.

Με αφορμή λοιπόν τη συνάντηση του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο και μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Ένωσης και τις δηλώσεις τους ότι αν εκλεγεί θα εφαρμόσει:

  • Πρόγραμμα τριών πυλώνων στο συνταξιοδοτικό
  • Δραστικό ανασχεδιασμό του δεύτερου κεφαλαιοποιητικού πυλώνα
  • Και κίνητρα για να γίνει πιο ελκυστική η επιλογή του τρίτου πυλώνα

Θα θέλαμε να δούμε για πρώτα φορά ένα κόμμα ή έναν πολιτικό αρχηγό να υποστηρίζει πιο ανοιχτά και πιο ξεκάθαρα τις θέσεις του για την Ιδιωτική Ασφάλιση. Να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη και να επικοινωνήσει στον κόσμο τη σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης και γιατί η ΣΔΙΤ στις συντάξεις και την υγεία είναι μονόδρομος.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 2 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Καυτή πατάτα η Ιδιωτική Ασφάλιση για τους πολιτικούς της χώρας! https://www.insurancedaily.gr/kafti-patata-idiotiki-asfalisi-gia-tous-politikous-tis-choras/