Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Καταργείται από 2019 η προσωπική διαφορά για τους νέους συνταξιούχους

συντάξεις

Κανένα μέρος της «προσωπικής διαφοράς» δεν θα καλύπτει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για όσους ασφαλισμένους «βγουν» στη σύνταξη από την 1.1.2019 και έπειτα.

Αυτό γίνεται εμμέσως πλην σαφώς γνωστό από την εφαρμοστική κοινή υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους ασφαλισμένους αποχώρησαν από το Δημόσιο από την 13.5.2016 (σ.σ. ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου) και έπειτα.

Υπενθυμίζεται πως η «προσωπική διαφορά» θα προκύψει μεταξύ του επιπέδου μίας σύνταξης με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και του επιπέδου της με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν προ του νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα, με την εν λόγω υπουργική απόφαση, για όσους «βγουν» στη σύνταξη το 2017, ο ΕΦΚΑ θα καλύπτει το 1/3 της «προσωπικής διαφοράς».

Για όσους «βγουν» στη σύνταξη το 2018, ο ΕΦΚΑ, θα καλύπτει το ¼ της «προσωπικής διαφοράς».

Παράλληλα και για όσους «βγουν» στη σύνταξη το 2017 και το 2018 προβλέπεται ο συμψηφισμός της «προσωπικής διαφοράς» τους με τις ονομαστικές αυξήσεις που προβλέπεται να λάβουν από 1.1.2018 ή 1.1.2019 μέχρι την εξάλειψή της.

Ωστόσο, η εν λόγω Υπουργική Απόφαση δεν προβλέπει τίποτα ανάλογο για όσους «βγουν» στη σύνταξη το 2019. Με άλλα λόγια, αφήνεται να εννοηθεί πως ΕΦΚΑ δεν θα καλύψει κανένα μέρος της «προσωπικής διαφοράς» για όσους αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2019.

Οι μειώσεις που προκύπτουν από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων φτάνουν ακόμα και το 30%.

Το 2017 οι μειώσεις στις συντάξεις (τις οποίες θα αιτηθούν τον ίδιο χρόνο) οι ασφαλισμένοι θα φτάσουν το 20%, ενώ το 2018 το 22,5%.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − ten =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Καταργείται από 2019 η προσωπική διαφορά για τους νέους συνταξιούχους! https://www.insurancedaily.gr/katargite-apo-2019-i-prosopiki-diafora-gia-tous-neous-syntaxiouchous/