Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Κοζάνη: Ασφαλιστικό οδοιπορικό στο Νομό που ζει στους ρυθμούς της ΔΕΗ


Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ μας στις τοπικές Ασφαλιστικές Αγορές των νομών ανά την Ελλάδα – στο πλαίσιο της στήλης «Ασφαλιστικό Οδοιπορικό» – επισκεφτήκαμε για το μήνα Οκτώβριο το νομό Κοζάνης και τις δύο μεγάλες πόλεις του, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

ρεπορτάζ: Νίκος Μωράκης  

Ο νομός Κοζάνης, που βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία μεταξύ των νομών Φλώρινας, Γρεβενών, Λάρισας και Ημαθίας αποτελείται σύμφωνα με την απογραφή του 2011 από 170.196 κατοίκους ενώ χωρίζεται σε τέσσερις δήμους αυτούς των Βοΐου, Εορδαίας, Κοζάνης και Σερβιών-Βελβεντίου.

Γνωστός για τα μεγάλα αποθέματα λιγνίτη, ο Νομός φιλοξενεί τις μεγαλύτερες μονάδες εξόρυξης κοιτασμάτων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) να διατηρεί 4 μεγάλους σταθμούς με τους υποσταθμούς τους (9 υποσταθμοί συνολικά που λειτουργούν ατμοηλεκτρικά και υδροηλεκτρικά). Υποδομές οι οποίες απασχολούν την πλειονότητα των πολιτών των δύο μεγάλων πόλεων (Κοζάνης και Πτολεμαΐδας) και ενισχύουν οικονομικά ολόκληρο το νομό.

Στον αντίποδα η λειτουργία αυτών των μονάδων στην περιοχή έχουν αυξήσει τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθιστώντας την ευρύτερη περιοχή ως έναν από τους πιο ρυπογόνους τόπους για να ζει κάποιος με τις συγκεντρώσεις σωματιδίων και σκόνης να μετατρέπουν το λεκανοπέδιο – κατά διαστήματα και υπό συγκεκριμένες συνθήκες – σε πραγματικό «θάλαμο αερίων». Ένα θέμα που έχει επανειλημμένα συζητηθεί από τοπικούς παράγοντες ως η αιτία για πολλές αρρώστιες που έχουν αναπτύξει κάτοικοι της περιοχής.

Η Ασφαλιστική Αγορά

Στο Νομό σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε από το Εμπορικό Επιμελητήριο Κοζάνης είναι εγγεγραμμένοι περίπου 300 Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές. Στην ευρύτερη περιοχή με έδρα την πόλη της Κοζάνης υπάρχει και σύλλογος ασφαλιστών με την ονομασία Σωματείο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δυτικής Μακεδονίας «Άγιος Χριστόφορος» ο οποίος είναι και μέλος της ΠΟΑΔ. Στον τοπικό Σύλλογο είναι εγγεγραμμένοι ως μέλη περίπου 25 διαμεσολαβητές, ενώ στην τελευταία συνάντηση του οργάνου οι παρόντες δεν ξεπέρασαν τους 7.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλία: Στο 1,2% η διείσδυση της Ιδιωτικής Ασφάλισης στο χώρο της Υγείας

Μια εικόνα που δεν τιμάει τον κλάδο καθώς δείχνει την αδιαφορία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών να συμμετέχουν στα κοινά της αγοράς τους με σκοπό τη λύση χρόνιων προβλημάτων και βελτίωση του επαγγέλματός τους. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του Σωματείου και πράκτορα κ. Δημήτρη Ακουμιανάκη μας δήλωσε πως η αδιαφορία των ασφαλιστών να συμμετέχουν στο Σύλλογο έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός ότι πολύ από τους ασφαλιστές όχι μόνο στην Κοζάνη αλλά και στην ευρύτερη Δυτική Μακεδονία δεν είναι μόνο ασφαλιστές. Έχουν και δεύτερη δουλειά ή να το πούμε ορθότερα βασική δουλειά και πουλάνε και ασφάλειες παράλληλα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για τα προβλήματα της αγοράς όπως επίσης και να μη συμμετέχουν στο Σύλλογο ως μέλη υποστηρίζοντάς τον παράλληλα με τη συμμετοχή της ετήσιας συνδρομής που δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ.

Ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος & Πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δυτικής Μακεδονίας “Άγιος Χριστόφορος” Δημήτρης Ακουμιανάκης

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που μας έφερε ασφαλιστής που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του:

«Δεν είναι δυνατόν ο Σύλλογος Περιστεράδων Κοζάνης να συγκεντρώνει 50 και 60 άτομα στις ετήσιες συνελεύσεις του και να έχει ενεργά μέλη που πληρώνουν τη συνδρομή τους και εμείς να μην μπορούμε να μαζευτούμε από ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία 10 άτομα».

Στο Νομό επισκεφτήκαμε τα γραφεία επτά ασφαλιστών από το agency και το ανεξάρτητο δίκτυο έξι Ασφαλιστικών Εταιρειών (Εθνική Ασφαλιστική, εταιρίες του ομίλου ERGO στην Ελλάδα, Eurolife, Ιντερσαλόνικα, Υδρόγειος, Interlife) και μιλήσαμε με τους παρακάτω Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές:

  • Ιωάννη & Ελισάβετ Καραπορναλίδη – Πρακτορείο, συνεργάτες Εθνική Ασφαλιστική
  • Δημήτρη Ακουμιανάκη – Πρακτορείο, συνεργάτης Interlife
  • Στυλιανό Δόδουρα – Πρακτορείο, συνεργάτης Υδρόγειος Ασφαλιστική
  • Δημήτρη και Άννα Αμπάζη – Πρακτορείο, συνεργάτες ομίλου εταιριών ERGO
  • Αναστάσιο Τσίχλα – Πρακτορείο, συνεργάτης του Καρυπίδη και της Eurolife
  • Κατερίνα Παφίλη – υπεύθυνη του υποκαταστήματος της Ιντερσαλόνικα
  • Ευάγγελος Καναβάς – Ομαδάρχης γραφείου Ανθής Ξηρού agency Εθνική Ασφαλιστική

Κλάδος Αυτοκινήτου 

Ο κλάδος Αυτοκινήτου στο Νομό είναι όπως και στην υπόλοιπη περιφέρεια το οξυγόνο των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν οικογενειακές και φιλικές σχέσεις με το πελατολόγιό τους ασφαλίζοντας αρχικά τα αυτοκίνητά τους και σε δεύτερο χρόνο τα σπίτια τους, την υγεία τους ή την αστική τους ευθύνη. Ο πόλεμος τιμών στα τιμολόγια των αυτοκινήτων υπάρχει και στην Κοζάνη με την Evolution από πλευράς ΕΠΥ να δραστηριοποιείται αρκετά στην πόλη μαζί με τις Ιντερσανόλικα, ERGO, Υδρόγειο και Interlife. Οι direct πωλήσεις μάς ενημέρωσαν οι ασφαλιστές ότι δημιούργησαν σύγχυση στην αγορά μιας και αρκετοί ήταν οι καταναλωτές που δοκίμασαν να ασφαλιστούν διαδικτυακά και όταν η ζημιά «έσκαγε» καλούσαν τον παλιό τους ασφαλιστή για να ακολουθήσουν σωστά τις διαδικασίες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων μας ενημέρωσαν ότι οι καταναλωτές γύρισαν στον ασφαλιστή τους μετά από μια εμπειρία Online ασφάλισης.

Αντιθέτως ο ανταγωνισμός από τις τράπεζες στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων είναι άνισος και άδικος. Σε δύο παραδείγματα που μας περιέγραψαν ασφαλιστές του Νομού, η τράπεζα ζητούσε από τον δανειολήπτη της να ασφαλίσει το όχημά του μέσα από το υποκατάστημά της και ας είχε ο πελάτης συμβόλαιο στην ίδια εταιρεία την οποία διαμεσολαβούσε και η τράπεζα. Εδώ λοιπόν συναντήσαμε το παράδοξο, ο λήπτης της ασφάλισης να ζητείται να αλλάξει όχι ασφαλιστική εταιρεία αλλά ασφαλιστικό διαμεσολαβητή με το πρόσχημα ότι αφού έχει δάνειο στην τράπεζα πρέπει να την υποστηρίξει κιόλας ασφαλίζοντας εκεί το όχημά του. Κάτι, που όπως αναφέρουν τοπικοί παράγοντες, είναι 100% παράνομο και απαντάται σε δύο ασφαλιστικά γραφεία το ένα με την τράπεζα Πειραιώς και το άλλο με την Εθνική Τράπεζα.

Στο Νομό η μόνη ασφαλιστική εταιρεία με δική της οδική βοήθεια είναι η Ιντερσαλόνικα, η οποία διαθέτει τρία οχήματα και οχτώ υπαλλήλους σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Βελβεντό-Σέρβια ενώ συνεργάζεται συνολικά με 55 ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές στο Νομό. Σε επικοινωνία που είχαμε με την υπεύθυνη του υποκαταστήματος στην Κοζάνη κ. Κατερίνα Παφίλη, μας δήλωσε:

«Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα για τον ανταγωνισμό και τα εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων. Όταν υπάρχει ανθρώπινη αντιμετώπιση και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας ο ασφαλιζόμενος δύσκολα αλλάζει ασφαλιστική ακόμα και στο αυτοκίνητο. Έχουμε πελάτες που μας εμπιστεύονται για περισσότερα από 30 χρόνια!».

Συνεχίζουμε το ρεπορτάζ για την Ασφαλιστική αγορά στο νομό Κοζάνης την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 παρουσιάζοντας σας την εικόνα που σχηματίσαμε στον κλάδο Ζωής & Υγείας καθώς και τα συμπεράσματά μας από το Ασφαλιστικό οδοιπορικό μας.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + 1 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Κοζάνη: Ασφαλιστικό οδοιπορικό στο Νομό που ζει στους ρυθμούς της ΔΕΗ! https://www.insurancedaily.gr/kozani-asfalistiko-odiporiko-sto-nomo-pou-zi-stous-rythmous-tis-dei/