Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ασφαλιστή: Μην αφήνεις τίποτα στην τύχη!


BadSituation-1Η καταγραφή και ανάλυση των δυνατών σημείων της προσωπικότητάς μας, ο εντοπισμός των ευκαιριών αλλά και η επεξεργασία των αδύνατων σημείων και απειλών, αποτελούν κρίσιμα εφόδια… στο δρόμο για την επαγγελματική καταξίωση και επιτυχία.

Μελέτες δείχνουν ότι έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις στη ζωή αν χρησιμοποιείς τα ταλέντα σου στο μέγιστο βαθμό. Παρομοίως, θα έχεις λιγότερα προβλήματα αν γνωρίζεις τις αδυναμίες σου και τις διαχειριστείς, έτσι ώστε να μην επηρεάζουν την εργασία σου.

Η ανάλυση SWOT είναι ακριβώς αυτό: ένα εργαλείο που σου δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσεις τα δυνατά και αδύνατα σημεία της επιχείρησης ή του χαρακτήρα σου, τις ευκαιρίες που ενδέχεται να παρουσιαστούν και τις απειλές που θα μπορούσες να αντιμετωπίσεις. Στόχος της συγκεκριμένης ανάλυσης είναι να σε βοηθήσει να εστιάσεις στους τομείς που πρέπει για να γίνεις καλύτερος, είτε προσωπικά, είτε επαγγελματικά.

Το αρκτικόλεξο SWOT προκύπτει από τις αγγλικές λέξεις «Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats» (δυνατά σημεία, αδύνατα σημεία, ευκαιρίες, απειλές) και πατέρας της ανάλυσης SWOT θεωρείται ο Albert Humphrey, καθηγητής τη δεκαετία του ’60 και του ’70 στο Stanford University. Κατά την εφαρμογή της ανάλυσης επιχειρείται να απαντηθούν με όσο το δυνατόν πιο ποσοτικοποιημένο τρόπο ερωτήματα για το κάθε πεδίο.

Αυτό που κάνει την ανάλυση SWOT εξαιρετικά χρήσιμη είναι πως με λίγη σκέψη, μπορεί να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις ευκαιρίες που δεν θα εντόπιζες. Και όταν κατανοείς τις αδυναμίες σου, μπορείς να διαχειριστείς και να ελαχιστοποιήσεις τις απειλές που σε αντίθετη περίπτωση θα επηρέαζαν την ικανότητά σου να εξελιχθείς.

Αν δεις τον εαυτό σου από τη σκοπιά της ανάλυσης SWOT, μπορείς να αρχίσεις να ξεχωρίζεις τον εαυτό σου από τους ανταγωνιστές σου και να εξελίσσεις περαιτέρω τα ειδικά ταλέντα και δεξιότητες που χρειάζεσαι για να προχωρήσεις την καριέρα σου.

Για την εφαρμογή της ανάλυσης SWOT μπορείς να τυπώσεις το παρακάτω προσχέδιο με τα τέσσερα πεδία και να γράψεις μερικές από τις ακόλουθες ερωτήσεις ή άλλες που νομίζεις ότι θα σε βοηθήσουν να «ανακαλύψεις» το πού βρίσκεσαι.

Τα Δυνατά και τα Αδύνατα σημεία εντοπίζονται σε σχέση με 5 παράγοντες:

Οικονομικά, Ανθρώπους, Τεχνολογία, Μέθοδοι/Διαδικασίες/Πρακτικές, Υλικά 

swotanalysis


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − three =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Ασφαλιστή: Μην αφήνεις τίποτα στην τύχη!! https://www.insurancedaily.gr/min-afinis-tipota-stin-tychi/