Κοινωνική Ασφάλιση

Μηταράκης: Το καλοκαίρι του 2020 θα εκδίδεται ψηφιακά το 1/3 των συντάξεων

Ν. Μηταράκης

Το διοικητικό σύστημα του ΕΦΚΑ πρέπει να απαντήσει με την ίδια διαδικασία στα πάνω από 1 εκατομμύριο αιτημάτων των ασφαλισμένων, τόνισε σε συνέντευξή του ο Υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης. Όλη αυτή την κατάσταση πρέπει να την δούμε συνολικά, επισήμανε. Η πρώτη ανακοίνωση που κάναμε ως υπουργείο Εργασίας, αφορούσε στην επανεκκίνηση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» ψηφιακής σύνταξης, προκειμένου από το καλοκαίρι του 2020, να μπορεί να εκδίδεται ψηφιακά και αυθημερόν το 1/3 των συντάξεων.

Στόχος παραμένει το καλοκαίρι του 2021, το σύστημα να καλύπτει το 90% των περιπτώσεων. Από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπήρξε καμία προεργασία. Εμείς ήδη προς την κατεύθυνση αυτή και νομοθετήσαμε τη διασύνδεση του Εθνικού Ληξιαρχείου με το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει αυτόματη ενημέρωση που θα μας επιτρέψει τελικά να εκδίδουμε αυθημερόν ένα μεγάλο αριθμό συντάξεων.»

Επίσης, ο κ. Μηταράκης, υπογράμμισε πως «δεν είμαστε πολύ μακριά από το στόχο που έχουμε θέσει καθώς ήδη η απελευθέρωση που θα προκύψει με το 1/3 των συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά ήδη από το καλοκαίρι του 2020, θα δημιουργήσει σημαντική επιτάχυνση στην πορεία ψηφιοποίησης των υπόλοιπων συντάξεων. Επιπλέον, με την επιστροφή υπαλλήλων στις ομάδες έκδοσης των συντάξεων, υπολογίζουμε 20% με 25% επιτάχυνση του ρυθμού ολοκλήρωσης του στόχου μας».

Ως προς την ενοποίηση των ταμείων του ΕΦΚΑ ο υφυπουργός άσκησε κριτική για ακόμα μια φορά στην προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας πως δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική εργασία, σε επίπεδο ενοποίησης πληροφοριακών συστημάτων, διοικητικών δομών και διασύνδεσης των υπηρεσιών των πρώην ταμείων.

«Για παράδειγμα όσον αφορά τον ενιαίο κανονισμό παροχών του ΕΦΚΑ, δεν ξεκίνησε καν η διαδικασία συγγραφής του από την προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα έχουμε θέσει σαν προτεραιότητα μέσα στην περίοδο που έρχεται να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο.»

Αυτή τη στιγμή έχουμε 1.056.000 εκκρεμή αιτήματα έκδοσης και επανυπολογισμού συντάξεων καθώς και ασφαλιστικών ερωτημάτων. Όλα αυτά καταλήγουν στην ίδια «διοικητική μηχανή» του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, δημιουργώντας μια «ουρά» αναμονής.

«Στο πλαίσιο των αλλαγών του ασφαλιστικού που δρομολογούνται αυτή τη στιγμή, εξετάζουμε πιο “γενναιόδωρα” τόσο σε επίπεδο επικουρικών όσο και σε ΕΦΑΠΑΞ το ενδεχόμενο προσωρινών συντάξεων, αλλά με το σωστό υπολογισμό, βάσει του ύψους της οριστικής σύνταξης», τόνισε ο ίδιος.

Ο Υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως «έχουμε παραλάβει τις περισσότερες από τις αποφάσεις του ΣτΕ καθαρογραμμένες και ήδη έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία εκπόνησης του νέου ασφαλιστικού στο υπουργείο Εργασίας. Το νέο ασφαλιστικό θα ανταποκρίνεται απολύτως στις επιταγές του ΣτΕ, με απόλυτο σεβασμό στην έννομη τάξη και τους συνταξιούχους. Ο νέος νόμος θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 04/10/2019, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος κύκλος προσφυγών».


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × two =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Μηταράκης: Το καλοκαίρι του 2020 θα εκδίδεται ψηφιακά το 1/3 των συντάξεων! https://www.insurancedaily.gr/mitarakis-to-kalokairi-toy-2020-tha-ekdide/