Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ν. Τζαβέλλας: Στη Λάρισα ο κλάδος Ζωής της Εθνικής φτάνει στο 70% του χαρτοφυλακίου της


Σκιαγραφώντας την Ασφαλιστική Αγορά στο νομό Λάρισας – στο πλαίσιο της στήλης «Επαρχία Αγάπη μου» – επικοινωνήσαμε με τον υπεύθυνο γραφείου & unit manager της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Λάρισα, Νεκτάριο Τζαβέλλα, από την Επιθεώρηση Καραθάνου (Αναστασίου) και του ζητήσαμε να μας απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις.

Συνέντευξη Νεκτάριος Τζαβέλλας 

Λίγα λόγια για την Εθνική Ασφαλιστική. Τι σχέση υπάρχει και πώς ανταποκρίνεται στα προβλήματα αλλά και στα αιτήματά σας; 

Την ιστορία των 125 ετών της Εθνικής Ασφαλιστικής την έχουν διαμορφώσει οι άνθρωποι της όλα αυτά τα έτη και σήμερα ειδικά υπάρχουν ξεκάθαρες σχέσεις μεταξύ διοίκησης – εργαζομένων και παραγωγικού δικτύου. Όλοι μαζί αποτελούμε μια ομάδα, στην ουσία ένα ζωντανό οργανισμό με επίκεντρο τον πελάτη. Η επίλυση των θεμάτων – όταν προκύπτουν – δρομολογείται τάχιστα λόγω των εσωτερικών διαδικασιών που έχουν θεσπιστεί και για αυτό το λόγο έχουμε υψηλό ποσοστό ικανοποίησης των πελατών σε όλους τους κλάδους. Επίσης το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει και η συμμετοχή του παραγωγικού δικτύου (κυρίως των Αθηνών) στη διαμόρφωση των νέων προϊόντων. Όταν λοιπόν συνεργάζεσαι με μια εταιρεία με την ιστορία της Εθνικής, με υψηλή κεφαλαιακή βάση και κερδοφορία αλλά και ουσιαστικά προϊόντα που δίδουν λύσεις στις ανάγκες του πελάτη, τότε το μόνο που έχεις να φοβηθείς είναι τον κακό σου εαυτό.

Διαβάστε: Θεσσαλία: Στο 1,2% η διείσδυση της Ιδιωτικής Ασφάλισης στο χώρο της Υγείας

Η τοπική ασφαλιστική αγορά σε τι κατάσταση βρίσκεται; Μπορείτε να μας την σκιαγραφήσετε; Το γραφείο της Εθνικής τι δυναμική έχει στο Νομό;   

Την ευθύνη του γραφείου της Λάρισας έχω αναλάβει πρόσφατα – το 2014 – ύστερα από πρόταση του κ. Καραθάνου Β. και κ. Αναστασίου Δ. Σήμερα στο Επιμελητήριο είναι εγγεγραμμένοι 550 ασφαλιστές αλλά ενεργοί πολύ λιγότεροι. Τα τελευταία 3 έτη ο συνολικός αριθμός των νέων εγγραφών ήταν 79 και οι διαγραφές 89. Όπως διαπιστώνετε η πλειοψηφία προέρχεται από το παρελθόν. Σαφώς υπάρχουν στο χώρο και κάποιοι μη νόμιμοι ασφαλιστές. Το γραφείο μας απαρτίζεται από επαγγελματίες πιστοποιημένους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές με εκπαίδευση και εξειδίκευση που έχουν σαν στόχο την προώθηση των προϊόντων της Εθνικής στους πελάτες ώστε να ικανοποιήσουν πλήρως τις ανάγκες τους και να αποτελούν για την οικογένειά τους ομπρέλα προστασίας. Υπάρχει ιδιαίτερη δυναμική στους τομείς υγείας, σύνταξης και εξασφάλισης οικογένειας και ύστερα από 14 έτη του γραφείου στην πόλη υπάρχει μια ουσιαστική καθιέρωση η οποία οφείλεται στους επαγγελματίες ασφαλιστές, και αποτελεί σημείο αναφοράς για την άψογη εξυπηρέτηση των πελατών μας.

Τι ποσοστό του χαρτοφυλακίου σας έχει ο κλάδος οχημάτων; Ποια είναι η άποψή σας για την κατάστασή του σήμερα; Τα ανασφάλιστα οχήματα υπολογίζετε ότι είναι πολλά;  

Ο κλάδος αυτοκινήτων καταλαμβάνει το 22% – ο κλάδος ζωής το 70% και οι γενικές ασφαλίσεις το 8%. Βέβαια με τη συνεχόμενη πτώση του ασφαλίστρου δεν μπορώ να εκτιμήσω την εξέλιξή του αλλά και τις οικονομικές συνέπειες τόσο για τις περισσότερες ασφαλιστικές αλλά και τους διαμεσολαβητές. Όσον αφορά τα ανασφάλιστα είναι αρκετά και περιμένω πότε θα γίνει η εφαρμογή του νόμου.

ethniki_larisa

ethniki_larisa

Η ομάδα Ασφαλιστών του κ. Τζαβέλλα στη Λάρισα.

Τα εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων έχουν διεισδύσει στην αγορά σας; Θα θέλαμε να τοποθετηθείτε για το κάθε ένα ξεχωριστά.  

Πάντα ένα διαφορετικό δίκτυο από το δικό μας θα λάβει κάποια θέση στην αγορά αλλά το πλεονέκτημα της εξειδίκευσης που μας διακρίνει αλλά και του επαγγελματισμού μας διαφοροποιεί χωρίς επί της ουσίας να μειώνεται ουσιαστικά το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο αλλά και η νέα παραγωγή η οποία την τελευταία τριετία καταγράφει θετικό πρόσημο. Το μεγάλο πρόβλημα πλέον είναι οι Τράπεζες και ο αθέμιτος ανταγωνισμός με αποτέλεσμα οι εργασίες των ασφαλιστών να μειώνονται, με αντίκτυπο στα οικονομικά των οικογενειών τους.
Όταν όμως ο ασφαλιστής βρίσκεται κοντά στον πελάτη του και έχει δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης – αλληλοσεβασμού και προάσπισης των συμφερόντων του πελάτη και μόνο τότε οι πιθανότητες για να μεταβιβάσει ο πελάτης το συμβόλαιο στην όποια τράπεζα μειώνονται δραματικά.

Εκτός του αυτοκινήτου, στους γενικούς κλάδους ποιες ασφαλίσεις ενδιαφέρουν τον κόσμο; Υπάρχει βιομηχανική ζώνη στην περιοχή σας;   

Οι περισσότερες επιχειρήσεις της βιομηχανικής περιοχής, λόγω της κατάστασης, ή έχουν βάλει λουκέτο ή μείωσαν κατά πολύ τις εργασίες και το εργατικό δυναμικό τους, με σκοπό σαφώς τη μείωση των λειτουργικών εξόδων. Ωστόσο, υπάρχει ενδιαφέρον ασφάλισης πυρός, αστικής ευθύνης και ομαδικών συμβολαίων για τους εργαζόμενους, από τις εναπομείνασες επιχειρήσεις, οι οποίες όμως δέχονται πιέσεις από τις τράπεζες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους διαμεσολαβητές. Υπάρχει ενδιαφέρον ειδικά για θέματα αστικής ευθύνης και μεταφορών.

Διαβάστε: Η A Team της Εθνικής Ασφαλιστικής αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα

Ο κόσμος ενδιαφέρεται για ασφάλιση Υγείας; Εκτός από το ΙΑΣΩ υπάρχουν άλλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια-διαγνωστικά κέντρα; Το κρατικό νοσοκομείο σε τι κατάσταση βρίσκεται;     

Στο νομό Λάρισας υπάρχουν και κάποιες μικρές ιδιωτικές κλινικές αλλά και πολλά Ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με τα περισσότερα των οποίων η Εθνική είναι συμβεβλημένη.
Όσον αφορά τα δύο κρατικά νοσοκομεία δεν βρίσκονται και στην καλύτερη κατάσταση λόγω έλλειψης αναγκαίας υποδομής – υλικών, καθώς και προσωπικού. Ωστόσο, λειτουργούν εντός των νοσοκομείων αξιόλογοι επιστήμονες ιατροί και νοσηλευτές οι οποίοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την όσο γίνεται καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.
Έντονο είναι το ενδιαφέρον για ασφάλιση υγείας, και ο λόγος είναι η έλλειψη πλέον εμπιστοσύνης στους κρατικούς φορείς, η αδυναμία καταβολής ασφαλίστρων στον κρατικό φορέα, με αποτέλεσμα κάποιες οικογένειες να είναι μερικώς ασφαλισμένες ή και εντελώς ανασφάλιστες. Βάσει των ανωτέρω εντείνεται η ανάγκη των πολιτών για μια αξιοπρεπή νοσηλεία και έχει ως αποτέλεσμα στη νέα παραγωγή ζωής ο κλάδος υγείας να καταλαμβάνει το 75%.

Υπάρχουν κρούσματα μαύρων κωδικών στο Νομό σας; Ο Σύλλογος Ασφαλιστών που δραστηριοποιείται πόσο ενεργός είναι;   

Φυσικά και υπάρχουν και θεωρώ ότι είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα αρχικά από τις ίδιες τις εταιρείες αλλά περισσότερο από τους υπεύθυνους των γραφείων. Μην κατηγορούμε πάντα τους άλλους. Το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή έχει πλέον πολύ περισσότερες ευθύνες για να το αφήνουμε σε μη επαγγελματίες χωρίς πιστοποιήσεις. Ο Σύλλογος προσπαθεί μεν αλλά οι πραγματικές του δυνατότητες παρέμβασης επί του θέματος είναι περιορισμένες.

Τέλος, θα θέλαμε να τοποθετηθείτε για τα νέα φορολογικά μέτρα. Τι επιπτώσεις πιστεύετε ότι θα φέρουν στην τοπική αγορά και ποιους ασφαλιστές κατά τη γνώμη σας θα επηρεάσουν περισσότερο

Τα νέα μέτρα, εξαθλιώνουν σταδιακά τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, με αποτέλεσμα να ωθούν κάποιους δυστυχώς σε επιλογές όπως:

α) σε εγκατάλειψη του επαγγέλματος
β) στη μαύρη αγορά εργασίας.

Έτσι, αντί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μαύρων κωδικών η πολιτεία σπρώχνει τους ασφαλιστές σε αυτή την επιλογή. Πεποίθησή μου είναι ότι τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν περισσότερο τους συναδέλφους με μικρά χαρτοφυλάκια είτε είναι νέοι στο χώρο είτε παλιοί. Συναδέλφους για τους οποίους δεν μπορούν ήδη να αντεπεξέλθουν στη σχέση εσόδων και ανειλημμένων υποχρεώσεων. Τα προβλήματα αυτά δεν αφήνουν φυσικά ανέγγιχτους και ανεπηρέαστους τους εν δυνάμει ασφαλιστές οι οποίοι δεδομένης της κατάστασης, αδυνατούν να αποφασίσουν να ενταχτούν στον ασφαλιστικό κλάδο με αποτέλεσμα και η στελέχωση των γραφείων να είναι ιδιαίτερη.

Όμως επειδή το επάγγελμα του ασφαλιστή είναι να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα και όχι προβλήματα στις λύσεις, είμαι αισιόδοξος ότι θεσμικά θα βρεθεί η χρυσή τομή.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 − eight =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Ν. Τζαβέλλας: Στη Λάρισα ο κλάδος Ζωής της Εθνικής φτάνει στο 70% του χαρτοφυλακίου της! https://www.insurancedaily.gr/n-tzavellas_sti_larisa_o_klados_zois_tis_ethnikis_ftanei_sto_70_toy_xartofulakioy_tis/