Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ο αυτόματος «κόφτης» υπάρχει ήδη στα Ταμεία

money

money

Ήδη έτοιμος είναι ο μηχανισμός στο Ασφαλιστικό πάνω στον οποίο θα «πατήσει» ο αυτόματος κόφτης δημοσίων δαπανών, τον οποίο υπενθυμίζει το τεχνικό Μνημόνιο που βγήκε χθες στη δημοσιότητα. Και αυτό γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου ο οποίος ψηφίστηκε στις 8.5.2016 (δηλαδή αρκετά πριν θεσπιστεί ο δημοσιονομικός «κόφτης») έχει ήδη συμπεριλάβει «εργαλεία» αυτόματης περικοπής δαπανών για συντάξεις σε περίπτωση αδυναμίας των ταμείων να τις καταβάλλουν.

  • Πρώτα απ’ όλα, στο νέο Ασφαλιστικό έχει θεσπιστεί «μηχανισμός αυτόματης εξισορρόπησης» για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Αν το έλλειμμα του ΕΤΕΑ το 2017 ξεπεράσει το 0,5%, τότε θα γίνουν αναπροσαρμογές στις επικουρικές συντάξεις. Το πρώτο κρας τεστ θα γίνει ούτως ή άλλως στο τέλος του 2017, οπότε θα φανεί αν τα μέτρα 700 εκατ. ευρώ που πρέπει να ληφθούν από φέτος (μείωση επικουρικών συντάξεων, αύξηση εισφορών για επικουρικό) πετύχουν τον οικονομικό στόχο τους.
  • Κατά δεύτερο, προβλέπεται πως από το 2017 θα γίνουν ανά τρία έτη αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία κύριας ασφάλισης και θα αναπροσαρμόζονται με «ειδικό νόμο» οι κύριες συντάξεις προκειμένου να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του συστήματος.
  • Τρίτο, οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις ενδέχεται να μειωθούν από το 2019 και έπειτα διαμέσου της μείωσης της «προσωπικής διαφοράς» σε περίπτωση μείωσης του ΑΕΠ. Φέτος προβλέπεται, σύμφωνα με αναλυτές, ύφεση 0,5%-1%. Έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξει πίεση από το 2017 για αρνητικές αναπροσαρμογές στις κύριες συντάξεις …
  • Τέταρτο, τα Μετοχικά Ταμεία του Δημοσίου (πχ Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, Μετοχικό Ταμείο Στρατού κ.λπ.), θα καταβάλλουν μερίσματα αποκλειστικά με βάση τις καταθέσεις τους και χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση. Το ύψος των καταθέσεων εξαρτώνται από το ύψος της απασχόλησης μονίμου στο Δημόσιο. Αν και το πλήθος των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων έχει σταθεροποιηθεί φέτος, μετά από συνεχή πτώση από το 2010, δεν προβλέπεται να αυξηθεί, δεδομένου ότι θα ισχύσει και φέτος ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις.
  • Πέμπτο, τα ταμεία παροχής εφάπαξ θα καταβάλλουν εφάπαξ μόνο με βάση τα έσοδα από εισφορές. Τα «μηνύματα» από την απασχόληση –όχι μόνο από το δημόσιο, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα (βλ. πτωχεύσεις «Μαρινόπουλου», Jet Oil, κλπ.) και αντίστοιχα αναμένεται να είναι και τα «μηνύματα» για τα έσοδα από εισφορές.

Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × three =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Ο αυτόματος «κόφτης» υπάρχει ήδη στα Ταμεία! https://www.insurancedaily.gr/o-aftomatos-koftis-yparchi-idi-sta-tamia/