Ασφαλίσεις Αγροτών

Ο ΕΛΓΑ, οι αγρότες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα τιμολόγια του μέλλοντος

Pexels - Pixabay

Από μηδενική βάση και σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εξετάζει ο ΕΛΓΑ το ζήτημα της αλλαγής του συστήματος ασφαλιστικής κάλυψης της αγροτικής παραγωγής.

Του Πλάτωνα Τσούλου

Για το σκοπό αυτό έχει ήδη συσταθεί ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία σε διάστημα τεσσάρων μηνών θα γνωμοδοτήσει σχετικά με τις προσαρμογές που θα πρέπει να γίνουν στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Πρόθεση του ΕΛΓΑ είναι να διατηρήσει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της ασφάλισης των αγροτών, δίνοντας τη δυνατότητα στους παραγωγούς να επιλέξουν μεταξύ του δημοσίου φορέα ασφάλισης και κάποιας ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις παραγόντων που ΕΛΓΑ, στις υπο εξετάση εναλλακτικές είναι και η δημιουργία ενός συστήματος την ευθύνη του οποίου θα έχει το δημόσιο, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες θα ασκούν επικουρικό ρόλο συνεργαζόμενες με τον ΕΛΓΑ και στο βαθμό που θα αξιοποιούν στοιχεία του θα υποχρεούνται στην καταβολή ενός αντιτίμου.

Ενδιαφέρον έχει και η πληροφορία που θέλει τον ΕΛΓΑ να εντάσσει τις ασφαλιστικές εταιρείες στο καθεστώς υποχρεωτικής ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, εξασφαλίζοντας, ωστόσο, τη μη αύξηση του σημερινού κόστους ασφάλισης, θεωρώντας, προφανώς, ότι δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα υγείας θα μπορούσαν να… χωρέσουν στο τιμολόγιο του ΕΛΓΑ. Μένει βέβαια να φανεί κατά πόσο ο ΕΛΓΑ θα καταφέρει να επιβάλει συγκεκριμένο πλαίσιο τιμολόγησης σε έναν κλάδο ο οποίος λειτουργεί υπό όρους ελεύθερης αγοράς.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 + seventeen =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Ο ΕΛΓΑ, οι αγρότες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα τιμολόγια του μέλλοντος! https://www.insurancedaily.gr/o-elga-oi-agrotes-oi-asfalistikes-etai/