Κοινωνική Ασφάλιση

Πέφτουν στο 6% οι εισφορές επικουρικού για τους επαγγελματίες


Μείωση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης από το 7% στο 6,5% τον Ιούνιο του 2019 και στο 6% τον Ιούνιο του 2020 για όσους επαγγελματίες υποχρεούνται να τις καταβάλλουν. Αυτό προβλέπει διάταξη νομοσχεδίου που έθεσε σήμερα σε διαβούλευση το Υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, το ν/σ προβλέπει τα ακόλουθα:

1. Από 1.1.2019, το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης των αμίσθων δικηγόρων διαμορφώνεται σε 13,33%.

2. Οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ διαμορφώνονται αναδρομικά από 1.1.2017 σε πάγια ποσά.

3. Α) το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, ορίζεται σε ποσοστό 7% υπολογιζόμενου επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, ήτοι σήμερα 41€.

Το ως άνω ποσοστό θα μειωθεί σε 6,5% από 1.6.2019 έως 31.5.2022, και σε 6% από 1.6.2022 και εφεξής.

Β) Το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ ορίζεται σε ποσοστό 4%, υπολογιζόμενο επί του ποσού που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, ήτοι σήμερα 23,44€.

4. Οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης διατηρούνται στο 6,95%.

5. Οι προβλεπόμενες εκπτώσεις διατηρούνται για τις εισφορές κύριας σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης.

6. Εκκαθαρίζονται και πληρώνονται (στο 100%) από τον ΕΦΚΑ μέχρι 31.12.2019 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΤΥΔΑ και ΤΥΔΕ που αφορούν τα έτη από 1.1.2006 και εντεύθεν.

7. Για απαιτήσεις που έχουν δικηγόροι από παροχή υπηρεσιών προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον είναι και οφειλέτες αυτού σε ρύθμιση, διενεργείται κατά την εξόφλησή τους συμψηφισμός.

8. Το χρηματικό ποσό που λαμβάνουν οι δικηγόροι για τη συμμετοχή τους ως Πρόεδροι εφορευτικών επιτροπών σε εκλογές σωματείων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, κ.λπ. θεωρείται και ονομάζεται «αποζημίωση» και όχι «αμοιβή» [με συνέπεια να μην επιβαρύνεται με φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές].


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × one =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Πέφτουν στο 6% οι εισφορές επικουρικού για τους επαγγελματίες! https://www.insurancedaily.gr/peftoun-sto-6-isfores-epikourikou-gia-tous-epangelmaties/