Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Πώς ο φοιτητής που πουλούσε ψωμί έγινε ο κινέζος Buffet της Fosun που διεκδικεί την Εθνική

businesspundit.com

“Για να είναι αποδοτική μία επιχείρηση και να έχει κέρδη το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να ανακαλύψει πως θα βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων και πως θα τους οδηγήσει στο να πράττουν σωστά”. Αυτό δήλωσε πρόσφατα σε τηλεοπτική συνέντευξη του στο Bloomberg ο Guo Guanchang ιδρυτής και πρόεδρος της Fosun θέλοντας να εξηγήσει ποια είναι η φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίχτηκε η Fosun, που ιδρύθηκε to 1992 από τρεις φίλους – τους Guo Guangchang,Wang Qunbin και Liang Xinjun.

Όπως αναφέρουν οι τρεις λειτούργησαν στην πορεία της σαν ομάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η εταιρεία με πολυσχιδή δράση, έχοντας μετατραπεί από μία start up σε κολοσσιαίο διεθνή επενδυτή, βάζει σαν στόχο να παρέχει στους πελάτες της ολιστική λύση στη διαχείριση του πλούτου, στην ιδιωτική υγεία και την ευτυχία. Σύμφωνα με τους Financial Times από το 2010 μέχρι σήμερα η Fosun έχει ξοδέψει περίπου 38 δις σε περισσότερες από 130 συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Κίνα και το εξωτερικό. Ο συνιδρυτής της Fosun, για τα Media o “Warren Buffet της Κίνας” Guo Guangchang ανέφερε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να στοχεύει στις εξαγορές και να αξιοποιεί τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που έχει.

Στον αυτοδημιούργητο Guo, σημερινό πρόεδρο της Fosun – που αποτελεί έναν από τους διεκδικητές της Εθνικής Ασφαλιστικής και σύμφωνα με τις πληροφορίες τον επικρατέστερο – αναφέρεται άρθρο του Bloomberg στις 7 Ιουλίου του 2014:

Guo Guangchang: Από την πώληση ψωμιού στη δημιουργία της Fosun

“Δύο φορές την εβδομάδα το χειμώνα του 1987, οι σπουδαστές που ζουν στον πέμπτο κοιτώνα του Πανεπιστημίου Fudan της Σαγκάης περίμεναν τα μεσάνυχτα το φοιτητή της φιλοσοφικής που πουλούσε ψωμί πόρτα – πόρτα. Ο τότε μαθητής, Guo Guangchang, έβγαζε 30 γιουάν (ή $ 4,80) το μήνα, αναζητώντας έναν τρόπο να διπλασιάσει το εισόδημά του για να μπορέσει να σπουδάσει. «Είχα κρατική υποτροφία, αλλά το κόστος διαβίωσης ήταν υψηλό», αναφέρει ο Guo. Χρησιμοποιώντας τον Warren Buffett ως πρότυπο, ο Guo είναι ένας από τους μεγιστάνες που ανασχημάτισαν το κινεζικό επιχειρείν και σήμερα κατατάσσεται στην όγδοη θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας. Σε αντίθεση με τις κρατικές εταιρείες που παραδοσιακά αγοράζουν πόρους, όπως ορυχεία και κοιτάσματα πετρελαίου, Κινέζοι επιχειρηματίες όπως ο 47χρονος Guo, ψάχνουν στο εξωτερικό για εμπορικές εταιρείες, νέες τεχνολογίες και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που μπορούν να εξυπηρετήσουν τον αυξανόμενο αριθμό εύπορων ανθρώπων. «Στόχος μας είναι να πάμε μπροστά είναι σε τομείς στους οποίους μπορεί να αναβαθμιστεί η ζωή της μεσαίας τάξης της Κίνας: όπως η υγεία, τα ταξίδια, ο ελεύθερος χρόνος, η εκπαίδευση και το Διαδίκτυο», αναφέρει ο ίδιος από τη θέση σήμερα του προέδρου της Fosun με ενεργητικό 48 δις δολ και προσωπική περιουσία που φτάνει τα $ 5.7 δισεκατομμύρια.

Η ιστορία του Guo και της Fosun

Ο Guo μεγάλωσε στην Hengdian της επαρχίας Zhejiang, μια μικρή αγροτική πόλη περίπου 150 μίλια (240 χιλιόμετρα) νότια της Σαγκάη. Απλό ρύζι με πίκλες ήταν το σημαντικότερο μέρος της διατροφής του ως νεαρός. Στα 18 του χρόνια ο Guo κέρδισε μια κρατική υποτροφία για το Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης, όπου ανέπτυξε το ενδιαφέρον και τις γνώσεις του για τη φιλοσοφία. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα του πανεπιστημίου για τρία χρόνια, όταν ο ηγέτης Ντενγκ Χσιάο Πινγκ το 1992 του ζήτησε να συνεργαστούν. Η πρώτη ευκαιρία που έφερε έσοδα στη Fosun «Η οικονομία και η διακυβέρνηση της Κίνας έχει κάνει μεγάλα ανοίγματα προς τα έξω και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες», δήλωσε ο Γκούο σε συνέντευξή του στην αίθουσα συνεδριάσεων του 13ου ορόφου της Fosun. «Έτσι πήρα μαζί μου μερικούς φίλους, με κάποιους από αυτούς σπουδάσαμε μαζί, και αποφασίσαμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα.» Η ομάδα ξεκίνησε το εγχείρημά της με 38.000 γιουάν που συγκέντρωσε η ίδια , ενώ και το όνομα της Fosun προέρχεται από τη λέξη Fuxing που σημαίνει «αστέρια από το Πανεπιστήμιο Fudan». Έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα το 1993, όταν έβγαλε 100 εκατομμύρια γιουάν πουλώντας ένα διαγνωστικό κιτ για αντισώματα της ηπατίτιδας μετά από έρευνα που έγινε με τη βοήθεια του Guo. Η επόμενη μεγάλη ευκαιρία ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν η Κίνα ξεκίνησε την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων. Η Fosun επένδυσε στη Yuyuan Tourist Mart Co., κοσμηματοπωλείο και πολυκατάστημα που στο παρελθόν άνηκε στο κράτος και το 2002 έγινε ο ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας. Στη συνέχεια το 2003 η Fosun συμμετείχε στην ιδιωτικοποίηση της Nanjing Steel Group, που ήταν ιδιοκτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης Nanjing.

Η κοινωνική θέση του Guo και το άνοιγμα στο εξωτερικό

Την ίδια χρονιά ο Guo έγινε εκπρόσωπος στο νομοθετικό σώμα της Κίνας, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο. Η συμμετοχή του αυτή του προσέδωσε κοινωνική θέση και έτσι κατέστη πιο εύκολο για την εταιρεία του να επεκταθεί σε νέους τομείς, σύμφωνα με το Willy Lam, επίκουρο καθηγητή στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

 

Η επιρροή από τον Buffet

Η Fosun δημιουργήθηκε πάνω στο μοντέλο του Buffet. “Επενδύει σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως η ασφάλιση για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης που μπορούν να αναπτυχθούν για την επέκταση σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων”, αναφέρει ο Eugene Qian, από την Citigroup Inc. Υπάρχουν και άλλοι Κινέζοι επιχειρηματίες που επενδύουν στο εξωτερικό όπως ο Jack Ma, ιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, της Alibaba Group Holding Ltd. και ο Wang Jianlin, ο οποίος ξεκίνησε την Dalian Wanda και αγόρασε τους αμερικανικούς κινηματογράφους AMC Entertainment Holdings Inc. Όσο οι ιδρυτές της Fosun σχεδίαζαν την επέκτασή τους στο εξωτερικό, μελετούσαν διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα – από τη διαχείρηση περιουσιακών στοιχείων μέχρι τα λιμάνια που οικοδόμησε ο Li Ka-shing, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, ακόμα και εξαγορές κολοσσών όπως η Carlyle Group LP και η Bain Capital Partners LLC, και εν τέλει η προσέγγισή τους πλησιάζει πολύ το μοντέλο του Buffett. «Σκεφτήκαμε μακροπρόθεσμες λύσεις για την συγκέντρωση χρημάτων, και τότε προσανατολιστήκαμε στην ιδιωτική ασφάλιση και το μοντέλο Buffett», δήλωσε ο Guo. Η πρώτη συμφωνία με το εξωτερικό ήρθε τον Ιούνιο του 2010, όταν η Fosun κατέβαλε 41 εκατομμύρια ευρώ (56 εκατομμύρια $) για το 10% του Club Med που έχει δραστηριότητες σε 40 χώρες. Από τότε έχει συγκεντρώσει μειοψηφικές συμμετοχές σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Folli Follie ΑΒΕΕ και της γερμανικής ιδιωτικής τράπεζας BHF-Bank AG. Η Fosun κατέβαλε επίσης 725 εκ $ για να αγοράσει την Chase Manhattan Plaza, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά κτιρίου στη Νέα Υόρκη από Κινέζο αγοραστή. Απέκτησε το 80% της ασφαλιστικής μονάδας Caixa Geral de Depositos SA σρτην Πορτογαλία για 1 δις ευρώ – νικώντας την προσφορά της Apollo Management.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven + nine =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Πώς ο φοιτητής που πουλούσε ψωμί έγινε ο κινέζος Buffet της Fosun που διεκδικεί την Εθνική! https://www.insurancedaily.gr/pos-o-fititis-pou-poulouse-psomi-egine-o-kinezos-buffet-tis-fosun-pou-diekdiki-tin-ethniki/