ΔΙΕΘΝΕΙΣ

ΠΟΥ: Νέος Κορωνοϊός– Δε συνιστά ακόμα «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»


«Είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε εάν ο κοροναϊός συνιστά κατάσταση εκτάκτου υγειονομικής ανάγκης σε διεθνές επίπεδο«, ανακοίνωσε η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνεδρίασε για το θέμα.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Τέντρος Ανταμόν ομολόγησε ότι η Επιτροπή ήταν ξανά διχασμένη στο αν το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, συνιστά κατάσταση διεθνούς συναγερμού.

«Ας μη γελιόμαστε, είναι μια επείγουσα κατάσταση για την Κίνα. Αλλά δεν έχει καταστεί ακόμη ένα παγκόσμιο περιστατικό συναγερμού για την υγεία. Μπορεί ωστόσο να καταστεί», είπε ο πρόεδρος του Π.Ο.Υ ο οποίος εκτίμησε ότι η Κίνα έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα για τον περιθορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού στου Ουχάν και σε άλλες πόλεις: «Ελπίζουμε να είναι αποτελεσματικά και να μη χρειαστεί να διαρκέσουν πολύ», πρόσθεσε.

«Προς το παρόν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνιστά περαιτέρω περιορισμούς στο εμπόριο ή στον ταξιδιωτικό τομέα», είπε ακόμη ο κ. Τέντρος.

Ο Διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος «καμιά απόδειξη» μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας.

«Ξέρουμε ότι υπάρχει μια μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Κίνα, αλλά επί του παρόντος αυτή η μετάδοση δείχνει να περιορίζεται σε ομάδες οικογενειών και σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που φροντίζουν ασθενείς προσβεβλημένους από τον ιό. Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμιά απόδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να εξελιχθεί έτσι», τόνισε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος ως «έκτακτο γεγονός» που συνιστά «κίνδυνο δημόσιας υγείας για άλλα κράτη μέσω της διεθνούς εξάπλωσης της νόσου» και «ενδεχομένως να απαιτεί συντονισμένη διεθνής αντίδραση».

Προηγούμενες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης περιλάμβαναν τον έμπολα, τον ιό ζίκα και την H1N1.

Πηγή: Reuters και Healthmag.gr


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 4 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
ΠΟΥ: Νέος Κορωνοϊός– Δε συνιστά ακόμα «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»! https://www.insurancedaily.gr/poy-neos-koronaios-de-synista-akoma/