Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Προς αυτόματη αλλαγή ΚΑΔ για ασφαλιστικούς συμβούλους


Την αυτόματη αλλαγή του ΚΑΔ για τους ασφαλιστικούς συμβούλους που αποκτούν υποχρεωτικά πλέον ρόλο ασφαλιστικού πράκτορα, ζητεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο από την ΑΑΔΕ, ώστε οι διαμεσολαβητές να διευκολυνθούν διαδικαστικά στην αλλαγή δραστηριότητας.

Του Πλάτωνα Τσούλου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρώτες επαφές με την ΑΑΔΕ έχουν ήδη γίνει από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου και, όπως σημειώνεται, η αρμόδια αρχή είναι καταρχήν θετική στο να ρυθμίσει σχετικά το θέμα, αναζητεί ωστόσο την ορθή φόρμουλα, ώστε η όλη διαδικασία να έχει την απόλυτη κάλυψη του νόμου. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι, μέχρι σήμερα είναι λίγοι οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι που άλλαξαν δραστηριότητα όπως προβλέπει ο νέος νόμος, και αυτό διότι η αλλαγή του ΚΑΔ από τους ίδιους συνεπάγεται την κατάθεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, που ως φαίνεται δεν είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν.

Είναι γνωστό, εξάλλου, το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί γενικότερα με τους επαγγελματίες και τα ανοικτά υπόλοιπα που διατηρούν έναντι της Εφορίας και των Ταμείων Ασφάλισης. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η αυτόματη αλλαγή ΚΑΔ σε κάθε περίπτωση θα διασφαλίζει και την αυτόματη μεταφορά στο νέο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας όλων των εκκρεμών οικονομικών υποχρεώσεων του ασφαλιστικού συμβούλου.

Κύκλοι της αγοράς σχολιάζουν ως λογικό και δίκαιο το αίτημα του ΕΕΑ περί αυτόματης αλλαγής του ΚΑΔ, καθότι όπως σημειώνουν είναι η πρώτη φορά που με νόμο υποχρεώνεται μια ομάδα επαγγελματιών να αλλάξει δραστηριότητα. Θα πρέπει, τέλος, να σημειώσουμε ότι όσο το θέμα αυτό μένει σε εκκρεμότητα και μια μεγάλη μερίδα ασφαλιστικών συμβούλων δεν αλλάζουν δραστηριότητα, η διαμεσολάβησή τους λογίζεται παράτυπη, διότι βάσει νόμου η ιδιότητά τους δεν υφίσταται πλέον.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen + twenty =

To Top