Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Προσοχή: Απάτες με ψεύτικες ταυτότητες σε ασφαλιστήρια συμβόλαια


Μία σχετικά νέα μορφή απάτης στις ασφαλίσεις που παίρνει διαστάσεις επιδημίας καταγράφεται στη Βρετανία με τους ειδικούς στο χώρο της ασφάλειας προσωπικών δεδομένων να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές περιπτώσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα.

Πρόκειται για την κλοπή ταυτοτήτων πολιτών από κυκλώματα και εν συνεχεία τη σύναψη ασφαλιστηρίων συμβολαίων με ψευδή στοιχεία. Όπως αναφέρει το τμήμα πρόληψης της απάτης της CIFAS στη Βρετανία στόχος των απατεώνων δεν είναι τα ίδια τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αλλά η απόκτηση πρόσβασης σε περισσότερες προσωπικές πληροφορίες για τους ανθρώπους από τους οποίους έχουν κλέψει τις ταυτότητες και ειδικότερα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Όπως προειδοποιούν οι αρμόδιες αρχές στη Βρετανία οι περιπτώσεις αυτές αυξάνονται “επιδημικά” και αποτελούν περίπου τις μισές υποθέσεις απάτης στον ασφαλιστικό κλάδο. Σύμφωνα με την Telegraph στο πρώτο εξάμηνο του 2017 κατεγράφησαν 89.000 απειλές κατά της ταυτότητας και οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν το 50% των περιστατικών απάτης που έχουν καταγραφεί. Ωστόσο, το 83% των περιπτώσεων αυτών διαπράττονται στο διαδίκτυο.

Τα νούμερα  μαρτυρούν και την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς μέσα σε ένα χρόνο οι απάτες κλοπής ταυτότητας αυξήθηκαν δραματικά στις ασφαλίσεις και από μόλις 20 το 2016 εκτινάχθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2017 σε 2.070.

Οι εμπειρογνώμονες απάτης της Cifas είπαν ότι η απόκτηση ασφαλιστηρίων συμβολαίων ήταν ένα νέο τέχνασμα που χρησιμοποιήθηκε από τους απατεώνες στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα αρκετά λεπτομερές προφίλ των ανθρώπων από τους οποίους έχουν κλέψει τα δελτία ταυτότητας. Μάλιστα βασικότερος στόχος τους είναι η γενιά των millennials καθώς σε αντίθεση με τους συνταξιούχους δεν ελέγχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ο Simon Dukes, Διευθύνων Σύμβουλος της Cifas, δήλωσε: “Οι προσπάθειες απάτης ταυτότητας αυξάνονται κάθε χρόνο και πλέον μιλάμε για ένα φαινόμενο που έχει λάβει μορφή επιδημίας καθώς εντοπίζονται περίπου 500 τέτοιες υποθέσεις καθημερινά”.

Τι πρέπει να ξέρετε:

  • Η πλειονότητα των απατεώνων που δημιουργούν συμβόλαια σε άλλο όνομα το κάνει διαδικτυακά κρύβοντας στην ουσία τη φυσική τους παρουσία πίσω από ένα απρόσωπο μέσο.
  • Ο μεγάλος όγκος προσωπικών δεδομένων που είναι διαθέσιμος είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω παραβιάσεων δεδομένων καθιστούν τα πράγματα ευκολότερα για τον απατεώνα.
  • Σε όλες τις χώρες οι εγκληματίες αναζητούν νέους τρόπους για να διαπράξουν απάτες για αυτό και αρχές, επιχειρήσεις και καταναλωτές πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Όλες οι επιχειρήσεις αλλά κυρίως οι μικρές και οι μεσαίες πρέπει να επικεντρωθούν στην εκπαίδευση του προσωπικού τους και να δημιουργήσουν συστήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten + twelve =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Προσοχή: Απάτες με ψεύτικες ταυτότητες σε ασφαλιστήρια συμβόλαια! https://www.insurancedaily.gr/prosochi-apates-pseftikes-taftotites-se-asfalistiria-symvolea/