Ασφαλιστικές Ειδήσεις

ΠΣΑΣ: Με σύμπλευση δυνάμεων θα ξεπεράσει τους σκοπέλους η διαμεσολάβηση


Της Βίκυς Γερασίμου

Η σύμπλευση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και η κοινή στρατηγική των επαγγελματιών, των φορέων και των ενώσεων για να προσπελαστούν οι συλλογικοί στόχοι ήταν το κεντρικό μήνυμα της χθεσινής εκδήλωσης του ΠΣΑΣ στο Ευγενίδειο Ίδρυμα.

Ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους του κλάδου και θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στο μέλλον, όπως οι αλλαγές που έρχονται από το 2017, η υπερφορολόγηση, το ασφαλιστικό και η ανάγκη εξωστρεφούς δράσης της ιδιωτικής ασφάλισης τέθηκαν και αναλύθηκαν από τους ομιλητές. Το παρών έδωσαν περισσότεροι από 400 συμμετέχοντες στελέχη εταιρειών, θεσμικοί και επαγγελματίες διαμεσολαβητές καθώς και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, εμφανής ήταν η απουσία του κυβερνώντος κόμματος από έναν κλάδο που συμβάλλει πολυπρισματικά στην κοινωνία και την οικονομία. Κοινή συνιστώσα των ομιλιών ήταν ότι ο κλάδος πρέπει να πορευτεί μέσα από δράσεις συλλογικές καθώς και ότι με την πολιτική που ακολουθείται από την παρούσα και τις παρελθούσες κυβερνήσεις οδηγείται στη συρρίκνωσή του.

Νέα εικόνα και εξωστρέφεια στην ασφάλιση

dsc_0239Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΣΑΣ κ. Π. Λελεδάκης απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις για τη στήριξη του ασφαλιστικού κλάδου, που αποτελεί το μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή με 11 δισ. επενδύσεις. Ετησίως μέσα από τα συμβόλαια στην Ελλάδα επιστρέφονται στην κοινωνία και την οικονομία 3 δισ. ευρώ με τη μορφή αποζημιώσεων, εισπράττονται φορολογικά έσοδα 500 εκατ. και απασχολούνται περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι. “Χρειάζεται” πρόσθεσε “να δημιουργηθεί μία νέα εικόνα για την αγορά μέσα από εξωστρέφεια του κλάδου. Τόσο οι επαγγελματίες όσο και η πολιτική ηγεσία πρέπει να δώσουν βαρύτητα στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης”. Στην αξία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης αναφέρθηκε και η αντιπρόεδρος του ΠΣΑΣ, Θεοδώρα Γουργούλη, τονίζοντας ότι ο κλάδος πλήττεται βαρύτατα από την υπέρμετρη φορολόγηση.

Α. Σαρρηγεωργίου: Η ασφάλιση είναι πρώτα για τους φτωχούς και μετά για τους πλούσιους

Για την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης και τη συμβολή της στην ανάπτυξη των κοινωνιών μίλησε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Α. Σαρρηγεωργίου επισημαίνοντας ότι απουσιάζει από την εκδήλωση η κυβέρνηση. Ανέφερε ότι η ιδιωτική ασφάλιση αφορά κατά κύριο λόγο τα χαμηλά οικονομικά στρώματα του πληθυσμού, δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το 8% του εισοδήματος που καταναλώνουν οι Έλληνες πάει στην ιδιωτική υγεία.

Κ. Χατζηδάκης: Θέλουμε να στηρίξουμε τον τρίτο πυλώνα

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης, βουλευτής της ΝΔ, ανέφερε ότι η ιδιωτική ασφάλιση δεν είναι αμαρτία. Η πολιτική της ΝΔ συνίσταται στη στήριξη του τρίτου πυλώνα, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστεί το πλέγμα κινήτρων μέσα από το οποίο θα υλοποιηθεί. Υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης μίλησαν και ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης, ο κ. Αβραμίδης Γραμματέας του ΠΟΤΑΜΙΟΥ καθώς και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κεγκέρογλου.

Ι. Χατζηθεοδοσίου: Συρρίκνωση του κλάδου και ενίσχυση της παραοικονομίας

Για τις πολιτικές που οδηγούν στη συρρίκνωση του κλάδου μίλησε ο κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του ΕΕΑ. Με το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό το 30-40% των διαμεσολαβητών θα αναγκαστεί να “κλείσει” βιβλία και μέσα από την εξέλιξη αυτή θα ενισχυθεί η παραοικονομία. Επίσης τόνισε ότι το ΕΕΑ δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση να ζητήσει φορολογική ενημερότητα από το διαμεσολαβητή.Ζήτημα στο οποίο πρέπει να λειτουργήσουν συλλογικά οι ασφαλιστές είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από την πλευρά των τραπεζών για το οποίο ο κ. Χατζηθεοδοσίου έχει στείλει επιστολές και προς όλους τους προέδρους των Επιμελητηρίων της χώρας προκειμένου να στηρίξουν την διαμαρτυρία των μελών τους ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στις 8 Νοεμβρίου.

Δ. Γαβαλάκης: Συνένωση του κλάδου

Ο κ. Δ. Γαβαλάκης, Πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ, μίλησε για τη συνένωση του κλάδου στα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει καθώς και τη μετάδοση μηνυμάτων προς την πολιτεία. Η εισφορά του 27% θα πλήξει την ανάπτυξη και την επιβίωση της διαμεσολάβησης και εν τέλει το ασφαλιστικό θα αποδειχθεί πιο δύσκολο από το φορολογικό.

Ε. Γρυπάρη: Αλληλεγγύη στον κλάδο

Η κ. Ε. Γρυπάρη, επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΑΣ αναφέρθηκε στη σημασία της αλληλεγγύης που πρέπει να καλλιεργηθεί στον κλάδο προκειμένου οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να προχωρήσουν στο μέλλον και η διαμεσολάβηση να ξεπεράσει τα εμπόδια. Επίσης, τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης πολιτικού πολιτισμού.

Σημαντικές ήταν επίσης οι ομιλίες του κ. Αντώνη Μουζάκη, φοροτεχνικού συμβούλου καθώς και του κ. Δημητρίου Μπούρλου, εργατολόγου. Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις των κορυφαίων ασφαλιστικών συμβούλων.

Οι άνθρωποι που βραβεύτηκαν στην εκδήλωση είναι:

  • Στον κλάδο Ζωής βραβεύτηκε ο  κ. Γκίλιας Βασίλειος από την Εθνική Ασφαλιστική. Υποψήφιοι ήταν επίσης ο κ. Κεχαγιάς Γεώργιος (NEW ERA), η κ. Γαβριηλίδου Καλλιόπη (Interamerican), ο κ. Τσικουνάκης Θεοχάρης (ΝΝ) και ο κ. Συμεών Μακεδός (MetLife).
  • Στον κλάδο επενδύσεων βραβεύτηκε ο κ. Ανδρέογλου Νικόλαος (MetLife)
  • Στον κλάδο γενικών ασφαλειών βραβεύτηκε ο κ. Τσακίρης Στυλιανός από την Interamerican. Υποψήφιος ήταν επίσης ο κ. Τερζής Γεώργιος από την Εθνική Ασφαλιστική.

Τιμητικά βραβεύτηκαν από το MDRT ο κ. Κ. Καστανάκης και ο κ. Ζ. Σούσης καθώς και ο πρώην πρόεδρος του MDRT, κ. Λάμπρος Αποστολιώτης.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 5 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
ΠΣΑΣ: Με σύμπλευση δυνάμεων θα ξεπεράσει τους σκοπέλους η διαμεσολάβηση! https://www.insurancedaily.gr/psas-me-syblefsi-dynameon-tha-xeperasi-tous-skopelous-i-diamesolavisi/