Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Α. Σαρρηγεωργίου: Η ασφάλιση είναι για τους οικονομικά αδύναμους


Στην ανάγκη σύμπραξης με την πολιτεία στους τομείς της σύνταξης και της υγείας αλλά και στην ασφαλιστική κάλυψη περιοχών υψηλού ρίσκου για φυσικές καταστροφές αναφέρθηκε από τη βήμα της ετήσιας εκδήλωσης της ΕΑΕΕ ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Όπως εξήγησε οι αριθμοί έρχονται να αποτυπώσουν την πραγματικότητα για την Ελλάδα αλλά και τη αναγκαιότητα να ξεκινήσει άμεσα ουσιαστικός διάλογος με την πολιτεία όταν α)το αποθεματικό που έχουμε σαν λαός στο συνταξιοδοτικό σύστημα ανέρχεται στο 0,8% του ΑΕΠ (στοιχεία ΟΟΣΑ) τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος στον ΟΟΣΑ ήταν 134%, β) ο Έλληνας καταβάλλει ιδιωτικά 5,5 δις για την υγεία του και μόλις 500 είναι ασφαλιστικές αποζημιώσεις εκατ. και γ) ένας μεγάλος σεισμός στην ελληνική επικράτεια μπορεί να οδηγήσει σε ζημιές 9 δις και μόλις το 15% των κατοικιών καλύπτονται με ασφαλιστήρια συμβόλαια. “Η ασφάλιση” επισήμανε “αφορά περισσότερο τον οικονομικά αδύναμο”.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της φερεγγυότητας της ασφαλιστικής αγοράς επισήμανε ότι το 2009 η αγορά κατέγραψε 1,7 δις κεφάλαια που αντιστοιχούσαν σε τζίρο 5,5 δις, το 2019 3,7 δις κεφάλαια για 2,4 δις έσοδα και το 2012 με το PSI οι μέτοχοι έβαλαν ακόμα 2,5 δις. Η ασφαλιστική αγορά είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής με 14 δις ευρώ επενδεδυμένα με μέση διάρκεια πάνω από επτά χρόνια, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει και σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που διασφαλίζουν τη λειτουργία της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταβληθεί από 2,5 έως 4 δις αποζημιώσεις, ενώ 500 εκατ. ετησίως αποδίδονται σε φόρους.

Σύστημα τριών πυλώνων και μείωση του φόρου ασφαλίστρων

Ο κ. Σαρρηγεωργίου κάλεσε την πολιτεία σε ουσιαστικό διάλογο για την εξεύρεση λύσεων που θα ωφελήσουν τους πολίτες μέσα από το σύστημα των τριών πυλώνων, με υποχρεωτικό κεφαλαιοποιητικό σύστημα και κινητροδότηση των πολιτών για τον τρίτο πυλώνα. “Ελάτε να το ξανασκεφτούμε και να ακολουθήσουμε το δρόμο που ακολουθεί ο αναπτυγμένος κόσμος με τρεις πυλώνες”. Πρότεινε επίσης μείωση του φόρου ασφαλίστρων που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 15% για να καταστεί πιο προσιτή η ασφάλιση αλλά και συνέργια με τα δημόσια νοσοκομεία για την παροχή βελτιστοποιημένων υπηρεσιών σε χαμηλό κόστος.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − 9 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Α. Σαρρηγεωργίου: Η ασφάλιση είναι για τους οικονομικά αδύναμους! https://www.insurancedaily.gr/sarrigeorgiou-asfalisi-ine-gia-tous-ikonomika-adynamous/