Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Σέρρες: Δυσανάλογα έχει μοιραστεί η δραστηριότητα των διαμεσολαβητών

Όλοι στο Αυτοκίνητο & λίγοι στη Ζωή


Συνεχίζουμε το Ασφαλιστικό Οδοιπορικό μας παρουσιάζοντας αυτό το μήνα την Ασφαλιστική Αγορά του νομού Σερρών. 

ρεπορτάζ του Νίκου Μωράκη 

Οι Σέρρες ή «τα Σέρρας» –όπως πολύ ντόπιοι προτιμούν να αποκαλούν την πόλη τους– είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αστική περιοχή της Μακεδονίας. Οι κάτοικοί της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 υπολογίζονται στους 176.430 ενώ η περιφερειακή ενότητα Σερρών αποτελείται από 7 δήμους (Αμφίπολης, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Ηρακλείας, Νέας Ζίχνης, Σερρών & Σιντικής). Ο νομός Σερρών συνορεύει ανατολικά με τους νομούς Δράμας και Καβάλας, δυτικά με τους νομούς Θεσσαλονίκης και Κιλκίς ενώ Βόρεια με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία. Λόγω της πεδινής της γεωγραφίας αλλά και του ποταμού Στρυμώνα που διασχίζει την περιοχή οι Σέρρες είναι από τις πιο καλλιεργήσιμες περιοχές της Ελλάδας με τους κατοίκους της να είναι στην πλειονότητά τους αγρότες. Αυτό έχει και σαν αποτέλεσμα οι Σέρρες να θεωρούνται από τους οικονομικά εύρωστους νομούς σε σχέση με τις γύρω περιοχές.

Πρωταγωνιστές του Ρεπορτάζ 

Στο ρεπορτάζ μας για την Ασφαλιστική Αγορά του νομού Σερρών συμμετείχαν 8 Ασφαλιστικές εταιρείες (AXA, Eurolife ERB, ERGO, MetLife, Εθνική Ασφαλιστική, Ευρωπαϊκή Πίστη, Υδρόγειος, Ιντερσαλόνικα) & 1 μεγάλο πρακτορείο (Mega Brokers). Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ συναντήσαμε στα γραφεία τους 11 Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές από το agency system των εταιρειών αλλά και από το ανεξάρτητο δίκτυο.

Συγκεκριμένα μιλήσαμε με τους:

 • Σταύρο Κόσσου – Συντονιστή ομάδας, AXA Ασφαλιστική
 • Άννα Μπαζδάνη – Unit Manager, ERGO
 • Νίκο Παλάζη – Συντονιστή Ομάδας, MetLife
 • Κωνσταντίνο Ράσκο – Πρόεδρο & Διευθύνων Σύμβουλο, InteAction (Συνεργάτη μεταξύ άλλων των Eurolife ERB & Υδρόγειο)
 • Έλενα Γαργαβάνη – Διευθύντρια Υποκαταστήματος Σερρών, Ιντερσαλόνικα
 • Δημήτρης Κύδρος – Ασφαλιστικός ΠράκτοραςΣυνεργάτης, ERGO
 • Εύα Πιένκος Ματάκου – Ασφαλιστική Πράκτορας Ζωής, MetLife
 • Θωμάς Βαΐδης – Ασφαλιστικός Πράκτορας Ζωής, MetLife
 • Μαρία Σαμαρά – Ασφαλιστική Πράκτορας Ζωής, MetLife
 • Γιώργος Πυρινής – Ασφαλιστικός Πράκτορας/Συνεργάτης, Mega Brokers
 • Τασούλα Παπαδοπούλου – Συνεργάτης Εθνικής Ασφαλιστική

Η Ασφαλιστική Αγορά

Λόγω των αγροτών που ζούσαν και ζουν στην πόλη η Αγροτική Τράπεζα και η Αγροτική Ασφαλιστική είχαν την τιμητική τους. Ειδικά στην περίπτωση της Αγροτικής Ασφαλιστικής η εταιρεία είχε παρουσία στην πόλη και με αποκλειστικούς συνεργάτες – γραφείο που τώρα διευθύνει η κ. Μπαζδάνη υπό την επωνυμία της ERGO αλλά και με ανεξάρτητους συνεργάτες, όπως το γραφείο των Στέργιου & Γιώργου Πυρινή (κληρονόμοι Στεργ. Πυρινή) που έχει περάσει στην τρίτη γενιά της οικογένειας και πλέον συνεργάζεται με όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες όπως και με τη Mega Brokers. Ένα γραφείο που μπορεί να σε ταξιδέψει πολλά χρόνια πίσω καθώς η οικογένεια έχει επιλέξει να μην αλλάξει τη διακόσμησή του, που θυμίζει τις ένδοξες εποχές της Αγροτικής.

Διαβάστε επίσης: Υπάρχει Ασφαλιστικός “σφυγμός” στο νομό Καβάλας 

Στο νομό Σερρών στο παρελθόν υπήρχαν δύο σύλλογοι ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Ένας με την ονομασία “Σύλλογος Ασφαλιστικών Πρακτόρων Νομού Σερρών” που απευθυνόταν αποκλειστικά σε πράκτορες και ο δεύτερος με την ονομασία Σύλλογος Ασφαλιστικών Συμβούλων Σερρών που απαρτιζόταν και από Ασφαλιστές του agency αλλά και ανεξάρτητους. Δύο σύλλογοι που το 2013 επί προεδρίας του Νίκου Παλάζη ενώθηκαν και δημιούργησαν το Σύλλογο Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβούντων Νομού Σερρών στον οποίο Πρόεδρος σήμερα είναι η Εύα Πιένκος Ματάκου, Ασφαλιστικός Σύμβουλος Ζωής στη MetLife Ασφαλιστική και πιο συγκεκριμένα στο γραφείο του κ. Παλαζή. Ένας από τους παλαιότερους Ασφαλιστές στην Πόλη ο οποίος το 1987 άνοιξε το πρώτο γραφείο της τότε ALICO στις Σέρρες. Ο Σύλλογος σύμφωνα με τις πληροφορίες μας έχει ενεργά μέλη  – 80 και φροντίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα να συμμετέχει σε webinars και να πραγματοποιεί συνέδρια με σκοπό να ενημερώνει τα μέλη του για τις εξελίξεις στην αγορά.

Σύμφωνα με δικά μας στοιχεία στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Σερρών και μετά τις αλλαγές στους ΚΑΔ των επιμελητηρίων οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές στο νομό Σερρών ανέρχονται στους 225 .  Δύναμη στο νομό Σερρών είναι και το γραφείο της AXA Ασφαλιστικής με συντονιστή ομάδας τον Σταύρο Κόσσου που ανήκει στη διεύθυνση του Τάσσου Παυλίδη με 10 συνεργάτες σε ιδιόκτητα γραφεία της Εταιρείας επί της Τσαλοπούλου στο κέντρο της πόλης. Ασφαλιστική η οποία έχει ισχυρή παρουσία από την εποχή της ΕλληνοΒρετανικής.

Κλάδος Οχημάτων

Σύμφωνα με τη Στατιστική Επετηρίδα για τον κλάδο οχημάτων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με στοιχεία του 2017 ο νομός Σερρών έχει ένα μέσο όρο συχνότητας ζημιών στο 4,79 με ανώτατο όριο το 6, κάτι που την κατατάσσει στους σχετικά χαμηλούς σε συχνότητα ζημιών νομούς. Μια κατάταξη που διατηρεί και στο μέσο κόστος ζημιάς που ανέρχεται στα 1.510,40 ευρώ.

Στις Σέρρες υπάρχει και το Serres Racing Circuit όπου πραγματοποιούνται πολλοί αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτων και μηχανών. Εγκαταστάσεις οι οποίες είναι ασφαλισμένες στην Ιντερσαλόνικα Ασφαλιστική η οποία φροντίζει να υπάρχει πάντα την ώρα τον αγώνων γιατρός και ασθενοφόρο της Εταιρείας. Ένας χώρος για τους λάτρεις της οδήγησης που προσελκύει επισκέπτες από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Σε επικοινωνία που είχαμε με την υπεύθυνο του γραφείου της Ιντερσαλόνικα στο νομό, Έλενα Γαργαβάνη, μας ενημέρωσε ότι τα τροχαία ατυχήματα το τελευταίο διάστημα έχουν μειωθεί αισθητά. Ένα συμπέρασμα που προκύπτει από τα περιστατικά που η οδική βοήθεια της Εταιρείας καλείται να αντιμετωπίσει. Συγκεκριμένα η Εταιρεία διαθέτει 4 οχήματα οδικής βοήθειας και φροντίδας ατυχήματος ενώ συνεργάζεται με τα περισσότερα συνεργεία αυτοκινήτων στην πόλη. Σχετικά με τα ανασφάλιστα οι απαντήσεις που πήραμε από τους Ασφαλιστές στις Σέρρες ποικίλουν καθώς κάποιοι μας υποστήριξαν ότι, ναι είδαν την παραγωγή τους να αυξάνεται μετά την επιβολή του νόμου ενώ κάποιοι άλλοι δεν σημείωσαν ιδιαίτερη αύξηση/κίνηση.

Λόγο στην Πόλη έχουν και οι ΕΠΥ τις οποίες οι Σερραίοι ασφαλιστές δίνουν δουλειές είτε με direct συνεργασίες που έχουν μαζί τους είτε μέσω μεγαλοπρακτόρων που συνεργάζονται. Πάντως η λογική πίσω από τη συνεργασία με τις ΕΠΥ είναι η ίδια όπως και στους άλλους νομούς. Τις έχουν σε περίπτωση που ο πελάτης ζητήσει το φτηνότερο και προκειμένου να μην τον χάσουν τους ασφαλίζουν εκεί. Όσον αφορά τα εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων σε επικοινωνία που ήρθαμε με τους ειδικούς στην πολυτιμολόγηση στον κλάδο αυτοκινήτου – την InsuranceMarket.gr – μας ενημέρωσαν ότι στο νομό Σερρών για το 2018 πραγματοποιήθηκαν περίπου 4.000 μοναδικές συγκρίσεις και ολοκληρώθηκαν 600 συμβόλαια.

Στον αντίποδα, το bancassurance στην ασφάλιση οχημάτων δεν φαίνεται να ανταγωνίζεται την παραδοσιακή διαμεσολάβηση και αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον οι Ασφαλιστές συμβουλεύουν τους ασφαλισμένους τους να ανανεώνουν ή και να πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους είτε online είτε απευθείας στα γραφεία τους μέσω POS.

Συνεχίζουμε την παρουσίαση του ρεπορτάζ μας για την Ασφαλιστική Αγορά στο νομό Σερρών την επόμενη Τρίτη 12 Μαρτίου με τους λοιπούς κλάδους αλλά και τους κλάδους Ζωής & Υγείας. 


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − 14 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Σέρρες: Δυσανάλογα έχει μοιραστεί η δραστηριότητα των διαμεσολαβητών! https://www.insurancedaily.gr/serres-dysanaloga-echi-mirasti-drastiriotita-ton-diamesolaviton/