Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Υπάρχει ασφαλιστικός «σφυγμός» στο νομό Καβάλας

Τα δίκτυα έχουν έντονη παρουσία και εκτός κλάδου ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Οχημάτων


Μετά από ένα διάλειμμα περίπου 8 μηνών η στήλη του περιοδικού Ασφαλιστικό Marketing «Ασφαλιστικό Οδοιπορικό» επανέρχεται ανανεωμένη με σκοπό να αναδείξει ακόμα περισσότερο την Ασφαλιστική Αγορά πέρα από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

ρεπορτάζ του Νίκου Μωράκη 

Με μότο… «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα» η συντακτική ομάδα του περιοδικού θα επισκέπτεται νομούς της χώρας μας και θα συνομιλεί με τους τοπικούς Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές προκειμένου να διαμορφώνει την εικόνα της εκάστοτε τοπικής Ασφαλιστικής Αγοράς. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2016 και μέχρι σήμερα αριθμεί ρεπορτάζ σε 16 νομούς της χώρας. Μια πρωτοβουλία που αγαπήθηκε τόσο από τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές της περιφέρειας καθώς είχαν και έχουν την ευκαιρία να ακουστούν όσο και από τις Ασφαλιστικές Εταιρείες που σε συνεργασία μαζί μας, μας συστήνουν τους συνεργάτες τους για τις ανάγκες των ρεπορτάζ.

Σταθμός του ρεπορτάζ μας ο νομός Καβάλας!

Ο νομός Καβάλας αριθμεί σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 58.663 κατοίκους με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη Καβάλα. Αποτελείται από 4 επαρχίες και 7 δήμους ενώ μετά την πόλη της Καβάλας ακολουθούν σε μέγεθος αυτές της Χρυσούπολης και της Ελευθερούπολης. Η Καβάλα αν και πλέον ο 20ος σε τάξη μεγέθους μεγαλύτερος νομός της χώρας έχει πλούσια ιστορία κυρίως λόγω της στρατηγικής του θέσης. Το λιμάνι στην πόλη της είναι το 2ο μεγαλύτερο στη βόρεια Ελλάδα μετά αυτό της Θεσσαλονίκης ενώ η περιοχή τις καλές εποχές της χώρας είχε μεγάλη βιομηχανική δύναμη κυρίως λόγω καπνεργασιών, λιπασμάτων και εξόρυξης πετρελαίου.

Ιστορία 

Η Καβάλα –γνωστή και ως Νεάπολη από τα αρχαία χρόνια– είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή πόλη που δέχθηκε το χριστιανισμό καθώς εκεί επέλεξε να αποβιβαστεί ο Απόστολος Παύλος –για  πρώτη φορά επί Ευρωπαϊκού εδάφους– ιδρύοντας μάλιστα και την πρώτη χριστιανική εκκλησία. Εκκλησία που χτίστηκε στην αρχαία πόλη των Φιλίππων –γνωστή και ως Κρηνίδες–  μεγάλη πόλη επί Ρωμαϊκής εποχής από όπου περνούσε και η κύρια οδική αρτηρία της Εγνατία Οδού. Τέλος, λόγω της ιστορίας της αλλά και του παραλιακού μετώπου της η Καβάλα έχει έντονο τουρισμό κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες σε σχέση με τους υπόλοιπους γύρω νομούς.

Ποιοι Συμμετείχαν 

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ συμμετείχαν 8 Ασφαλιστικές εταιρείες (AXA, ERGO, Interlife, MetLife, Εθνική Ασφαλιστική, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιντερσαλόνικα) όπως επίσης και 2 μεγάλα μεσιτικά γραφεία (Mega Brokers & Sofos Insurance) με τους συνεργάτες τους. Πιο συγκεκριμένα ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Νίκος Μωράκης συναντήθηκε και επικοινώνησε με τους:

 • Στάθη Γαβριηλίδη – Regional Agency Manager, ERGO Ασφαλιστική
 • Ελένη Τσίτρα – Συντονιστή Ομάδας, AXA Ασφαλιστική
 • Γιώργος Καρυώτης – Περιφερειακός Διευθυντής Ευρωπαϊκή πίστη
 • Γρηγόριο Χιόνη – Ανεξάρτητο Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή, Πιπεργιάς Δ. – Χιόνης Γ. Ο.Ε.
 • Δημήτρη Πιπεργιά – Ανεξάρτητο Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή, Πιπεργιάς Δ. – Χιόνης Γ. Ο.Ε.
 • Ιωάννη Χάιδο – Εμπορικός Διευθυντής, Πιπεργιάς Δ. – Χιόνης Γ. Ο.Ε.
 • Ελευθέριο Τσαμπάζη – DSF Executive, MetLife
 • Φίλιππο Εσιρπέογλου – Ασφαλιστικό Σύμβουλο Ζωής, MetLife
 • Χρήστο Παλτζόγλου – Ασφαλιστικό-Επενδυτικό Σύμβουλο, MetLife
 • Συμεών Μακέδο – Life & Pension Adviser, MetLife
 • Σταύρο Παντέρμαλη – Διευθυντής Υπ/τος Καβάλας, Ιντερσαλόνικα
 • Κωνσταντίνο Φραγκάκη – Περιφερειακό Διευθυντή, Sofos Insurance Agency
 • Γιώργo Κουκουτίνη – Αφοί Γεωργιάδη Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι, συνεργάτες Mega Brokers

Κλάδος οχημάτων

Ίδια εικόνα σε ολόκληρη την περιφέρεια. Η βασική παραγωγή της πλειονότητας των ανεξάρτητων Ασφαλιστικών διαμεσολαβητών που δραστηριοποιούνται στο νομό Καβάλας έχουν περισσότερο από το 80% της παραγωγής τους στον κλάδο αυτοκινήτου. Λόγω του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού GDPR το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Καβάλας (ΕΕΚ) δεν μπορεί επίσημα να μας ανακοινώσει πόσοι είναι οι εγγεγραμμένοι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές. Μια πληροφορία που αναζητούσαμε στο πλαίσιο του ρεπορτάζ μας για να υπάρχει μια σχετική τάξη μεγέθους των τοπικών ασφαλιστικών αγορών που παρουσιάζουμε. Απάντηση στο ερώτημά μας, μας έδωσαν ανεπίσημα οι άνθρωποι της τοπικής αγοράς οι οποίοι τους υπολογίζουν περίπου στους 180 κωδικούς. Από αυτούς, 40 είναι εγγεγραμμένοι και στην Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Καβάλας, Πρόεδρος της οποίας είναι μέχρι και το 2019 ο Ιωάννης Χαϊδος.

Ένας ενεργός Σύλλογος ο οποίος πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης των Ασφαλιστών υποστηρίζοντας μάλιστα κινήσεις που γίνονται σε Ξάνθη & Αλεξανδρούπολη για τη δημιουργία παρόμοιων συλλόγων. Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας έδωσε μια πρώτη εικόνα της τοπικής ασφαλιστικής αγοράς ενημερώνοντάς μας παράλληλα ότι το θέμα των μαύρων κωδικών απασχολεί ακόμα την αγορά τους. Οι Ασφαλιστές, μας δήλωσε, που χρησιμοποιούν τέτοιου είδους πρακτικές έχουν εξελίξει τις μεθόδους που χρησιμοποιούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόδοση των «μαύρων προμηθειών» σε μορφή κουπονιών για το super market έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται τον ΦΠΑ. Στον αντίποδα οι μαύροι κωδικοί δεν είναι τυχαία πρόσωπα. Είναι άνθρωποι που έχουν θέσεις επιρροής μέσα στην κοινωνία – συνήθως σε δημόσιες & επίσημες αρχές.

Διαβάστε επίσης: Ο κλάδος Υγείας φρεσκάρει την Ασφαλιστική Αγορά στο νομό Καβάλας

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΕΑΕΕ του 2016 η συχνότητα ζημιών στον κλάδο αυτοκινήτων στο νομό Καβάλας βρίσκεται σε μεσαία επίπεδα (4,71%) ενώ το μέσο κόστος ζημιάς βρίσκεται λίγο τσιμπημένο στα 1.746 ευρώ ανά ζημιά.

Στο νομό έχει παρουσία και η Ιντερσαλόνικα με δικά της γραφεία στην είσοδο της πόλης αλλά και με τη δική της οδική βοήθεια όπου με 4 οχήματα εξυπηρετεί τόσο τους ασφαλισμένους της όσο και λοιπές ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν συνεργασία μαζί της. Τέλος όπως μας πληροφόρησαν οι Ασφαλιστές τα εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων δεν έχουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς ενώ οι ΕΠΥ έχουν παρουσία μέσω συνεργασιών αλλά οι περισσότεροι διαμεσολαβητές δεν τις δουλεύουν παρά μόνο εάν ο πελάτης ζητήσει το φθηνότερο και τίποτε άλλο.

Ισχυρή παρουσία στην πόλη έχει και η Sofos Insurance μέσω του υποκαταστήματος που έχει στην πόλη με υπεύθυνο τον κ. Φραγκάκη ο οποίος εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες των συνεργατών τους.

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα μας στο νομό Καβάλας την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου με τις πληροφορίες που συλλέξαμε για τους κλάδους Ζωής & Υγείας.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen + 16 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Υπάρχει ασφαλιστικός «σφυγμός» στο νομό Καβάλας! https://www.insurancedaily.gr/yparchi-asfalistikos-sfygmos-sto-nomo-kavalas/