Κοινωνική Ασφάλιση

Στα «σκαριά» μείωση 5 μονάδων στις εισφορές του ΟΑΕΔ

ΟΑΕΔ

Από τον ΟΑΕΔ θα «περάσει» η υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας περί μείωσης των εισφορών της μισθωτής απασχόλησης κατά 5 μονάδες την επόμενη 4ετία. Υπενθυμίζεται πως η αρχική δέσμευση αφορούσε τις εισφορές κύριας σύνταξης, δηλαδή του ΕΦΚΑ, οι οποίες -σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο- θα έπεφταν από το 20% στο 15% το 2023. Ωστόσο, αμέσως μετά την εκλογή της ΝΔ στην εξουσία, άρχισαν να κερδίζουν έδαφος άλλες απόψεις,δηλαδή η μείωση να αφορά το υπόλοιπο 21% των εισφορών της μισθωτής απασχόλησης. Πλέον, φαίνεται να έχει «κλειδώσει» πως η μείωση των εισφορών θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα, το βασικό σενάριο προβλέπει μείωση τους από το 6,96% που είναι σήμερα στο 1,96%. Η μείωση αυτή θα αφορά τόσο τις εργατικές, όσο και τις εργοδοτικές εισφορές. Θα αφορά, επίσης, όχι μόνο τους μισθωτούς του ιδιωτικού (σ.σ. μόνο όσους έχουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης), αλλά και του δημοσίου τομέα. Τέλος, η μείωση θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου 2020. Κάθε χρόνο θα μειώνονται κατά περίπου 1,25% οι σχετικές εισφορές. Η αλλαγή αυτή θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το Υπουργείο Εργασίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − 2 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Στα «σκαριά» μείωση 5 μονάδων στις εισφορές του ΟΑΕΔ! https://www.insurancedaily.gr/sta-skaria-meiosi-5-monadon-stis-eisf/